Árt a körmöknek a körömlakk- és a géllakkviselés?
2023-01-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy vidám, élénk színű körömlakk egy szempillantás alatt jókedvre derít minket, stílusos gélkörmöket viselve pedig folyamatosan ápoltnak tűnnek a kezeink. Egyedül a körmeink azok, akik nem találják olyan nagyszerűnek ezeket a dolgokat. Ezért most hagyjuk őket fellélegezni, és ajándékozzuk meg őket egy teljeskörű wellness csomaggal. Az alábbi cikkből megtudhatod, mire van szüksége a körmeidnek, és hogy érdemes ápolnod őket.

Árt a körmöknek a körömlakk- és a géllakkviselés?

Körömlakk

Annak érdekében, hogy a körmeinket a lehető legtovább ékesítsék, a körömlakkok általában rengeteg vegyi anyagot tartalmaznak. Ezek közül néhányról még azt is feltételezik, hogy egészségkárosító hatású. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a körömlakkok csak rendkívül kis mennyiséget tartalmaznak ezekből az anyagokból. Aki a potenciálisan káros anyagoktól mentes terméket keres, annak a natúrkozmetikai palettáról ajánlott körömlakkot választania.

Másrészről azonban sok körömlakk ápoló összetevőket is tartalmaz. Ennek megfelelően kicsi a veszélye annak, hogy a körömlakk tönkreteszi a körmeidet. Sajnos a körömlakk eltávolításról ez nem mondható el: az aceton vagy az alkohol kiszívja a nedvességet a körmökből, és kiszárítja a körömágyat.

Gél körmök

A géllakkok használata csodálatos alternatíva azok számára, akik nem szeretnék minden héten újralakkozni a körmeiket. Annak ellenére, hogy a gél körmök elkészítéséhez nem használunk körömlakklemosót, mégsem egy teljes mértékben kíméletes eljárásról van szó: a géllakk felvitele előtt ugyanis kissé megreszelik a köröm felületét, hogy tartósabb legyen a végeredmény. Ezenkívül a gélek is tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amik kiszáríthatják és sprőddé tehetik a körmöket és a körömágyat. Az UV-lámpákról, melynek segítségével a géllak megköt, egyesek azt állítják, hogy rákkeltő hatásúak. Hasonló hírek röppentek fel a shellac és az akril termékek összetevőiről is.

 

A helyes körömápolás

A körmök szépségének megőrzése érdekében érdemes időről időre átmenetileg lemondani a körömlakk használatáról. Viszont legkésőbb akkor, amikor már azt tapasztalod, hogy a körmeid érdesek, puhák, hullámosak vagy elszíneződtek, első lépésben sürgősen hagyj fel a lakkozásukkal, és egyszerűen csak hagyd őket lélegezni. Következő lépésként ápold őket egészségesre. Van néhány tippünk számodra:

1. Körömápoló olaj

Ha a körmeid durva tapintásúak és szárazak, akkor a különböző tápláló olajokból, mint argánolajból, olívaolajból, jojobaolajból vagy mandulaolajból készült körömápoló olaj segíthet az állapotuk javításában. Ezek az olajok hidratálják és csillogóvá teszik a körmöket. Ezenkívül a körömápoló olajok a körömbőrt is ápolják. A retikülödbe pedig érdemes bedobnod egy körömápolóstiftet, hogy bárhol, bármikor kényeztethesd őket egy kicsit.

2. Kéz- és körömápoló krém

A kéz- és körömápoló krémeket azoknak találták ki, akik rajonganak a 2in1 termékekért, vagy akik nem szeretik, ha a fürdőszoba polcaik roskadoznak a különféle ápolótermékektől. Ezek a készítmények a kezeket selymessé, a körmöket pedig ellenállóbbá teszik. Ráadásul egy kézkrém így is, úgy is mindig van a táskánkban. 

3. Kézápoló pakolások

Intenzív ápoló pakolásokkal manapság már nem csak az arcbőrünket, hanem a kezeinket is táplálhatjuk. Ezek puhává varázsolják a kezünket, valamint a körömbőrt. Esténként szánj egy kis időt önmagad kényeztetésére, és tégy fel egy kézápoló pakolást. A legtöbb pakolás kesztyű formájában kapható, amit értékes olajokkal és szérumokkal itatnak át, a hatóidejük pedig legalább 10-15 perc. A kézpakolások intenzíven hidratálják a kézbőrt.

Ha érzel hozzá affinitást, akkor házilag is készíthetsz egy ilyen pakolást. Keverj össze egy szétnyomott banánt mézzel és olívaolajjal, vidd fel a kezeidre, és hagyd rajtuk kb. 20 percig. A még optimálisabb hatáshoz húzz rájuk egy pamutkesztyűt.

4. A körömágybőr eltávolítása

A professzionális manikűr után mindig olyan csodásan ápoltak a körmeid, ha viszont otthon ápolod őket, egyszerűen nem tudod ugyanazt az eredményt elérni? Ennek lehet az az oka, hogy nem szentelsz elég figyelmet a körömbőrödnek. A körömbőr eltávolításánál mindképpen ügyelj a higiéniára (a felhasznált eszközöket minden használat után sterilizáld), és különösen óvatosan járj el. A következő módszerek közül választhatsz

Körömbőrvisszatoló és körömbőrvágó penge: A pálcikával óvatosan told vissza a körömbőrt, majd pedig vágd le a bőrfelesleget a pengével.

Körömbőreltávolító: Ez a termék „leradírozza” az elhalt hámsejteket a körömágybőrről.

Körömbőrcsipesz vagy -olló: A csipesszel vagy az ollóval a nehezen elérhető sarkokból is egyszerűen és kíméletesen el tudod távolítani a körömbőrfelesleget.

A körömbőrt tanácsos első lépésben egy körömbőreltávolító stifttel kezelni. A stiftek értékes olajokat tartalmaznak, amik ápolják, valamint puhábbá és rugalmasabbá teszik a körömbőrt, hogy később egyszerűbb legyen azt eltávolítani.

5. Ápoló körömlakk

Ha a körmeid nagyon törékenyek, és hajlamosak betöredezni, akkor nagy a veszélye annak, hogy beleakadnak például a ruháidba, és beszakadnak. Ebben az esetben érdemes egy ápoló körömlakkal kezelned őket. Ezek a speciális lakkok ápoló összetevőket tartalmaznak, például vitaminokat vagy értékes olajokat, valamint átlátszó és színes változatban is kaphatók.

6. Kíméletes körömlakklemosó

Sajnos az ápoló körömlakkot is körömlakklemosóval kell eltávolítani, ami – ahogy már említettük – a körömlakkozási procedúra azon lépése, ami a legnagyobb mértékben károsítja a körmöket. Ha tehát ápoló körömlakkot használsz, és fontos számodra a körmöd egészsége, akkor érdemes a lehető legkíméletesebb terméket választanod a lemosáshoz (tehát olyat, ami legalább acetonmentes).

Otthoni körömápolás vagy orvosi kezelés?

Tippjeink arra az esetre vonatkoznak, ha körmeidet a géllakkozás vagy a körömlakkozás viselte meg. Azonban betegség is állhat a körömproblémák hátterében. Ha például viszketnek, vagy piros foltokat fedezel fel rajtuk, esetleg a körmeid állapota nem javul az otthoni kezeléstől, akkor felmerül a körömgomba fertőzés, az allergia vagy egyéb fertőzés gyanúja. Ebben az esetben mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt.