Aranygaluska recept
Hozzávalók:
A tésztához
- 750 g búzafinomliszt
-50 g (1 egész) friss élesztő
-1 tk. (5 g) só
-2 db egész tojás
-3,6 dl (360 g) tej
- 70 g cukor
-1 db citrom héja
-70 g hideg vaj
A szóráshoz:
-200 g darált dió
-200 g cukor
-1 tk. (5 g) őrölt fahéj
-100 g olvasztott vaj
A vaníliaöntethez:
-5,5 dl (550 g) tej
-1,5 dl (149 g) habtejszín
-35 g étkezési keményítő
-100 g cukor
-csipet só
-ízlés szerint vaníliaaroma vagy vaníliaőrlemény
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Hagyjuk az élesztőt felfutni. Belereszeljük a citrom héját. Belemérjük a vajat és a tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket). A tésztagombócokat (kb. 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni. Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt a cukorral és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a keményítő szépen besűríti a vaníliaöntetet.
A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.