Aranygaluska recept
2023-04-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

A tésztához

- 750 g búzafinomliszt

-50 g (1 egész) friss élesztő

-1 tk. (5 g) só

-2 db egész tojás

-3,6 dl (360 g) tej

- 70 g cukor

-1 db citrom héja

-70 g hideg vaj

A szóráshoz:

-200 g darált dió

-200 g cukor

-1 tk. (5 g) őrölt fahéj

-100 g olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:

-5,5 dl (550 g) tej

-1,5 dl (149 g) habtejszín

-35 g étkezési keményítő

-100 g cukor

-csipet só

-ízlés szerint vaníliaaroma vagy vaníliaőrlemény

Elkészítés:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Hagyjuk az élesztőt felfutni. Belereszeljük a citrom héját. Belemérjük a vajat és a tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket). A tésztagombócokat (kb. 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni. Míg a tej felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a keményítőt a cukorral és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes tejhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a keményítő szépen besűríti a vaníliaöntetet.

A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.