Álomfinom pohárkrém: sárgabarack joghurthabbal
2020-07-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Frissítő és könnyű, egyszerű és nagyszerű pohárkrémet készíthetünk sárgabarackból és görög joghurtból, mégsem csak gyümölcsjoghurt, hanem sokkal mutatósabb és elegánsabb, ami vendégvárónak vagy kerti partin is megállja a helyét, mégis gyerekjáték elkészíteni!

Kapható már zamatos sárgabarack, ami szinte natúran a legfinomabb, itt csak egy kis cukor és vanília került hozzá, illetve egy kis zselésítő, amit könnyű, enyhén citromos joghurthab egészít ki. Pofonegyszerű és maceramentes, istenien hűsítő kis kanalazgatni való, amit természetesen más gyümölccsel is kipróbálhatunk - őszibarackkal, nektarinnal, bogyósokkal, de akár ringlóval vagy vékonyabb héjú nyári szilvával is nagyon finom lehet.

A zselés gyümölcsréteghez használhatunk klasszikus zselatint is, de érdemes kipróbálni az agar-agart is, ami egy teljesen növényi alapú természetes zselésítő, vörös tengerimoszatból készül, teljesen íztelen és szagtalan, ázsiai boltokban vagy hiperekben megtalálható, és nagyon egyszerű használni, nem árt pici vízzel elkeverni, mint az étkezési keményítőt, hogy jól feloldódjon és elvegyüljön, ne legyen csomós az ételben - de amúgy a recept zselatinnal is tökéletesen működik.

 

Sárgabarackdesszert joghurthabbal

Hozzávalók:

50 dkg sárgabarack

3 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál agar-agar vagy 2 lap zselatin

20 dkg görög joghurt

3 evőkanál porcukor

2-3 evőkanálnyi citromlé

1,5 dl tejszín

Elkészítés:

1. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, egy lábasba tesszük fél deci vízzel, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és tűzre téve 5-6 percig főzzük, majd az 1-2 evőkanál vízzel elkevert agar-agart is hozzáadva még 1-2 percet kevergetve főzzük, végül botmixerrel pépesítjük. Ha zselatint használunk hozzá, akkor azt előzőleg hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd a tűzről levett és pépesített barackhoz adjuk, és addig kevergetjük, amíg feloldódik teljesen. A krémet poharakba elosztjuk, és ha langyosra hűlt, akkor a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

2. A joghurthabhoz a görög joghurtot a porcukorral és 2-3 evőkanálnyi citromlével simára keverjük. A jól behűtött tejszínt habverővel felverjük, majd a joghurthoz adjuk, finoman, de alaposan összeforgatjuk. A joghurthabot a barackzselé tetején elosztjuk, elsimítjuk, és tálalásig a hűtőbe tesszük, majd egy kis kókuszreszelékkel és finomra vágott pisztáciával vagy ízlés szerint durvára vágott dióval, mandulalapocskákkal vagy akár kekszmorzsával meghintve tálaljuk.

Forrás: Cookta