Almás banánkenyér
Hozzávalók kb. 15 szelethez
-1 dkg chia mag
-3 ek. víz
-2 db banán
-20 dkg tönköly fehérliszt
-2 tk. őrölt mézeskalács fűszerkeverék
-5 dkg darált dió
-½ csomag sütőpor
-25 dkg alma
-2 tojás
-3 ek. kókuszolaj
-1 dl mandulaital
Elkészítés:
A chia magot elkeverjük a vízzel, és 15 percig pihentetjük. A banánt meghámozzuk, villával alaposan megtörjük. A lisztet egy nagyobb keverőtálba mérjük, hozzákeverjük a fűszerkeveréket, egy csipet sót, a darált dió és a sütőport.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az alma magházát kiemeljük, húsát apróbb kockákra vágjuk. A tojásokat egy tálba felütjük, elhabarjuk, majd a kókuszolajjal, a tört banánnal, a beáztatott chiamagokkal és a mandulaitallal együtt a lisztes keverékhez adjuk, és azzal csomómentesen elkeverjük. Végezetül az almát is beleforgatjuk.
A masszát egy sütőpapírral bélelt hosszúkás, kb. 30x10 cm-es formába kanalazzuk, elegyengetjük, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor elkészült, akkor rácsra téve hűlni hagyjuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva