A válás utáni gyógyulás 5 fázisa
2020-12-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Amikor az embert veszteség éri, akkor természetes, hogy a bánat különböző szakaszain megy keresztül, amíg el tudja engedni a múltat. Ha ezeket a szinteket megismerjük, az óriási segítség lehet a feldolgozás során. Hogy miért? Mert emlékeztet rá, hogy nem vagyunk egyedül, és a folyamat végén ott a gyógyulás.

A válás ahhoz hasonló érzelmeket vált ki belőlünk, mint amikor elveszítünk egy hozzánk közel álló személyt. Gondolj csak bele. Életed legnagyobb részét ezzel az emberrel töltötted, közös gyerekeket neveltetek, felépítettetek egy egzisztenciát, talán még anno együtt is nőttetek fel. Aztán egyik pillanatról a másikra ez mind köddé vált.

Nincs két egyforma válás, mivel minden pár más. De minden válás során megkülönböztethetünk 5 szintet, amelyet mindenki megtapasztal.

1. fázis: Tagadás

Ha nem Te voltál az, aki kezdeményezte a szakítást, akkor talán még mindig abban bízol, hogy ez nem Veled történik, sőt, meg sem történik. A párod meggondolja magát, és minden olyan lesz, mint régen. Amennyiben Te mondtad ki az utolsó szót, akkor is gyakori, hogy elbizonytalanodsz, jó döntést hoztál-e, és nem lett volna valami más megoldás. Teljesen mindegy, hogy melyik csoportba tartozol, az elengedés sosem könnyű. A tagadás segít a kezdeti sokkos állapotban a fájdalmat csökkenteni, egyfajta védekezési mechanizmust indít el a tested, hogy megóvjon a valóságtól.

2. fázis: Harag

Egy válás sok esetben egy vagy több feloldhatatlan konfliktus eredménye, gyakran túlzottan is elmérgesedik a viszony az egykori szerelmesek között. Egymást hibáztatjátok mindenért, előfordulhat hűtlenség, és persze olyan is, amikor az egyikőtök rá akarja erőltetni az akaratát a másikra. Önmagában a válási procedúra is kiválthat belőled dühöt, hiszen ez sosem egy rövid folyamat. Ilyenkor meg kell próbálnod felülemelkedni ezeken az érzéseken, és elengedni a haragot.

3. fázis: Alkudozás

Ez bármelyik szinten megjelenhet, általában egy kísérlet a visszatáncolásra. Az egyik fél mindent megígér, amit a párja szeretne, csak hogy ne veszítsék el egymást. Ha bármelyikük felelősnek érzi magát a történtekért és a kapcsolat felbomlásáért, akkor egy ilyen próbálkozást kiválthat a bűntudat. Ez a fajta egyezkedés ismét csak egy védekezési mód, amellyel valaki szeretné visszaszerezni a kontrolt adott helyzetben, mert úgy érzi, hogy kicsúszik a keze közül az irányítás, és egy párból két idegen emberré válnak.

Ezt is olvasd el! - 5 félelem válás után, amely visszatart egy újabb kapcsolattól

4. fázis: Depresszió

Ez a szakasz valószínűleg a legnehezebb része egy válásnak. Ebben a pillanatban már minden elúszott, a házasság és a kapcsolat véget ért, bizonytalan vagy, és elveszett. Ilyenkor a legfontosabb, hogy megpróbáld reálisan látni a valóságot, és a lehetőségeidet. Ez a fázis ugyanúgy a gyógyulási folyamat része, amelyen egyszer túl leszel. Minden ember másként éli meg ezt a szomorúságot. Van, aki a munkájába temetkezik, mások inkább futó kalandokban vígasztalódnak, esetleg az alkoholhoz menekülnek. A legjobb megoldás viszont, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik szeretnek és odafigyelnek Rád. Kihasználod az időt, és megfogalmazod, hogy mit szeretnél az élettől, esetleg szakember tanácsát kéred.

5. fázis: Elfogadás

Ha már itt tartasz, akkor fellélegezhetsz. Végre megtaláltad a belső békéd, már nem akarod tagadni a múltat, inkább a jövőbe tekintesz. Nyitottá válsz az újra, keresed a következő lehetőségeket. Meggyógyultál.

Egy válás, és az azt követő újrakezdés kihívásokkal teli folyamat. De mindvégig tudnod kell, hogy egyszer vége lesz, mert mindenki másnál is így történt. A válás nem jelenti az életed végét, sokkal inkább valami új kezdete. Talán valami sokkal jobb és szebb vár Rád, ne félj megkeresni.