A tudósok szerint a „zöld” háztartási termékek nem feltétlenül kevésbé mérgezőek
2022-09-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Általában azt feltételezik, hogy a „zöld” háztartási termékek jobbak a környezet számára. De ez mindig így van?

Egy új kutatás azt találta, hogy az ilyen termékek nem feltétlenül kevésbé mérgezőek vagy biológiailag jobban lebomlóak, mint a hagyományos társaik.

Az úgynevezett „zöld” háztartási tisztítószerek korszaka virágzik, a globális piaci érték 2022-ben 278,52 milliárd dollárra (278,31 milliárd euróra) becsülhető.

Általában „környezetbarát” címkével látják el őket, de a kevésbé mérgező vagy biológiailag jobban lebomló állításokat ritkán tesztelik vagy igazolják – állítják a Virginia Polytechnic Institute és State University, valamint a The Citadel, a Military College of South Carolina tudósai az Egyesült Államokban.

A kutatók a szokásos háztartási termékek hat különböző kategóriáját vizsgálták: mosószer, mosogatószer, szájvíz, rovarirtó, mosogatógép-zselé és univerzális tisztítószerek.

Mindegyik kategóriából vettek egy „zöld” terméket és két hagyományos terméket, és tesztelték őket, hogy lássák, mennyire mérgezőek, közvetlenül a palackból, majd lebomlásuk után is.

Az összes tesztelt zöld termék címkéjén levelek, virágok vagy növények képei szerepeltek, és sok esetben közvetlenül a termék nevében szerepel a „föld” és „zöld” kifejezés.

A termékek olyan állításokat is tartalmaztak, mint „természetes termékekből származó összetevők, beleértve az illóolajokat és kókuszdió-alapú tisztítószereket”, „növényi alapú felületaktív anyagokat tartalmaznak”, „növényi alapú biológiailag lebomló tisztító összetevők” és „biztonságos a család és a környezet számára”.

A „zöld” háztartási termékek mérgezőbbek?

A kutatók ezeket az állításokat próbára akarták tenni.

Megvizsgálták, hogy ezek a „zöld” termékek többé-kevésbé mérgezőek-e a vízi gerinctelenekre a hagyományos társaikhoz képest, lebomlásuk előtt és után is.

Kétféle élőlényt – füves garnélarákot és daphnidokat – tettek ki az egyes termékek oldatának, mind a termék lebomlása előtt, mind azután a szimulált napfény hatásának (fotodegradáció), illetve külön a mikroorganizmusok „aktív iszapjának” (biológiai lebomlás).

A kutatás szerint a „nem zöld” termékekhez képest a zöld termékek egy része kevésbé volt mérgező, néhány hasonló, néhány pedig még mérgezőbb volt.

Például a „zöld” mosószer lebomlott oldatai valójában mérgezőbbek voltak, mint a lebomlott hagyományos termékek bármelyike.

A biodegradációs kezelést követően a zöld termékek egyike sem vált kevésbé mérgezővé, a hagyományos termékek viszont négy kategóriában igen.

És miután a szimulált napfény hatására lebomlott, a zöld termékoldatok közül csak kettő (a mosogatószer és a mosogatógép-gél) vált kevésbé mérgezővé (33,3%), szemben a hagyományos termékek 87,5%-ával, amelyek mérgező hatást mutattak.

A tisztítószerek károsítják a környezetet?

A gyógyszerekkel ellentétben a háztartási fogyasztási cikkeket jellemzően nem veszik be az emberek – mutatnak rá a kutatók.

“Ennek eredményeként nagy mennyiségű háztartási fogyasztási cikk, különösen tisztítószerek, nagyrészt változatlan formában kerülnek a vízi környezetbe a szennyvíz kibocsátása és a leromlott szennyvíz-infrastruktúra révén” – mondják.

Más kutatások azt találták, hogy az ilyen típusú termékekben lévő specifikus vegyületek mérgezőek a vízi élőlényekre, és megnövekedett mortalitást, csökkent szaporodást, késleltetett növekedést és fizikai deformitásokat okozhatnak az ilyen szervezetekben – teszik hozzá.