A távolság megerősít vagy szétválaszt?
2022-11-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Van abban valami szuper romantikus, amikor odaígéred valakinek a szíved, majd búcsút intetek egymásnak, és vágyakozva tekintetek az újbóli találkozásra.

De a valóság sajnos nem mindig ennyire szenvedélyes és filmbéli. A távolság nemcsak megerősíthet egy kapcsolatot, hanem végérvényesen szét is választhatja azt. Függetlenül attól, hogy rövid vagy hosszabb távra szól a külön töltött időszak, a végkifejlett kiszámíthatatlan.

Ha szerelemről van szó, akkor nincs semmi sem kőbe vésve, a közös jövő a két fél döntésén és elköteleződésén múlik. A távkapcsolatokban benne rejlik a lehetőség mind a fejlődésre, de az elmúlásra is.

Érvek a távkapcsolatok mellett

A mai modern kor bővelkedik olyan technikai vívmányokban, amelyek gyerekjátékká teszik a kapcsolattartást, még akkor is, ha akár fél világ választ el egymástól két embert. Ráadásul ily módon általában csak a másik jobbik oldalával találkozunk, a hétköznapi idegesítő szokások és hibák nem kerülnek felszínre.

Egy távkapcsolat hihetetlen módon képes felerősíteni két ember kötődését, hiszen sokkal jobban érzik a másik hiányát, és amikor végre találkozhatnak vagy akár csak beszélgethetnek egymással, akkor kizárólag a másikra koncentrálnak, kizárva a külvilágot. Ha a hét minden napját együtt töltenék, akkor egy idő után már nem lenne olyan varázslatos a másik jelenléte, és a szenvedély is gyorsabban alább hagyhat.

A saját időbeosztásod szerint élhetsz, akkor válaszolhatsz a párod üzenetére, amikor Neked jó, vagy amikor van elég erőd egy komolyabb beszélgetéshez. A Tiéd a párod teljes érzelmi támogatása, mégis független vagy, azt csinálhatsz, és akkor, amit csak szeretnél.

Érvek a távkapcsolatok ellen

Bármennyire klassz dolog a szabadság, és hogy akkor válaszolsz a párodnak, amikor Te szeretnél, a helyzetet a másik oldalról is látni kell: borzasztó kellemetlen tud lenni, ha csak sokára érkezik meg a partnered reakciója a megkeresésedre, és persze az ember hajlamos mindent azonnal túlkombinálni. Ha nehezen kontrolálod a saját gondolataidat, akkor könnyen túlreagálhatsz majd minden egyes programváltozást, és váratlan, a terveidet megzavaró eseményeket.

Ha csak a legapróbb rés is felbukkan a kettőtök között meglévő feltétlen bizalmon, akkor az akár végzetes is lehet. Egy távkapcsolat számtalan kísértést hordoz magában, amelyet megfelelő formában kell tudnotok kezelni.

Ez is érdekelhet! - Bizalom a párkapcsolatban – 8 tipp, amivel megalapozhatod

A távkapcsolatok legnagyobb, és legegyértelműbb negatívuma a fizikai közelség és intimitás hiánya. Persze erre is léteznek már kreatív megoldások, kinek-kinek vérmérsékletétől függően, de azért lássuk be, hogy ez sosem lesz ugyanolyan.

Sok pár vált nyitott kapcsolatra arra az időszakra, amíg külön kell élniük. De egy ilyen megközelítés mindig sok kockázatot és veszélyt hordoz magában.

Végső soron hiába a nagy függetlenség, és szabadság, egy idő után egyszerűen csak el kezd hiányozni a másik jelenléte, hogy megoszthasd vele a pillanatot, a fájdalmat és az örömet.