A sütőtök jótékony hatásai
2023-10-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Azt mondják, akkor jó, ha megcsípi a fagy a sütőtököt. Ezen talán idén már túl vagyunk, úgyhogy ezennel megnyitjuk a tökszezont. Érdemes.

Egy amerikai háziorvos próbálta ki, hogy mi történik a testével, ha minden nap eszik sütőtököt.

Dr. Patricia Varacallonak a kísérleti héten a napindító étkezése gyakran egy sütőtökből készült turmix volt, ilyenkor a tökpürét a reggeli italába keverte. A tökmag is hamar a kedvence lett, így gyakran elropogtatott belő néhány szemet nassolnivalóként, de salátára szórva is fogyasztotta. A vacsorára főzött tésztát pedig gyakran sütőtökből készült krémes szósszal ízesítette. Miután a doktornő a hét végére valami újra vágyott, beült egy étterembe, ahol elfogyasztott egy sütőtöktálat.

Egy hét után maga is meglepődött, hogy mennyire megváltozott a teste.

Szebb lett a bőre

Meglepetésére, az amerikai háziorvos azt látta, hogy teljesen eltűntek a pattanásai, és szebb lett a bőre - ez nem másnak, mint a béta-karotinnak köszönhető, amely antioxidáns, és A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin pedig fontos szerepet játszik az egészséges bőr megőrzésében.

Jobban aludt

Patricia szerint a sütőtök legérdekesebb „mellékhatása” a pihentető alvás volt. A tökmag triptofánt és tirozint tartalmaz, melyek az alvást segítő szerotonin és a dopamin előfutárai, illetve mindkettő köztudottan szerepet játszik a szorongás és a stressz szabályozásában.

Csak mértékkel

Dr. Varacallo ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy bár a friss sütőtök és a feldolgozott, konzerv változata ugyanolyan tápláló, az utóbbinak gyakran magasabb a cukortartalma. Fogyasztását azonban nem javasolt túlzásba vinni a vesebetegségben szenvedőknek a magas káliumtartalom miatt. De arra is kell figyelni, hogy hashajtó hatásai vannak.