A párod a legjobb barátod? Nem biztos, hogy ez jót tesz a kapcsolatnak
2020-07-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Sokan sokféleképpen nevezik a párjukat. Egy egész listából válogathatsz Te is, ha becézgetni akarod. Egyesek a másik felüknek tartják a társukat, és vannak, akik a legjobb barátjuknak.

Mindenképpen csodás dolog, ha szoros kötelék fűz két embert össze, de biztosan jó az, ha a partnerünk a legjobb barátunk is egyben?

Tegyük fel, hogy a partnered és a legjobb barátod két különböző személy. Gondolj bele, hogy mit teszel, ha egy nehézségbe ütközöl az életed egy pontján, ami elszomorít. Kihez fordulsz? Első körben a párodhoz valószínűleg. De mi a helyzet akkor, ha pont ő a bajok forrása, ha miatta vagy rosszkedvű. Akkor kihez fordulsz? A legjobb barátodhoz.

Ezt is olvasd el! - Becenevek: szeretjük, de néha az agyunkra mennek

Ha a partnered lép elő az elsőszámú legjobb barátoddá, akkor megfosztod magad egy nagyon fontos, objektív háttértámogatótól. Bár általában abban bízunk, hogy a saját párkapcsolatunk feltétel nélküli és mindent kibír, mégis valószínűleg több kihívással kell szembenéznie az évek során, mint egy baráti kapcsolatnak. Ha nem a párod a legjobb barátod, akkor utóbbi nem él Veled együtt, nem alszotok közös ágyban, nem biztos, hogy minden nap találkoztok, nem neveltek közös gyereket. Nem vagytok egy kasszán, és nem fizettek közös hitelt. Az összes, ezekből a tényezőkből fakadó konfliktus nem terheli meg a barátságotokat.

Ha a párod a legjobb barátod, és a párkapcsolat kisiklik, illetve szakítás lesz a vége, akkor a háttértámogató rendszered is összeomlik. Persze senki sem akar erre gondolni, mert mindenki a tökéletes szerelemre vágyik. De problémamentes kapcsolat egyszerűen nem létezik. Ilyenkor pedig jól jön egy kívülálló barát, akivel megbeszélheted a nehézségeidet, és aki akkor is ott lesz, ha a párkapcsolatodnak vége.

Ezek szerint akkor nem szabad, hogy barátok legyetek a pároddal?

Természetesen de. Egy hosszú távú kapcsolatban fontos, hogy jól megértsétek egymást, őszintén beszélhessetek bármiről, és önmagatokat adhassátok, de ez a barátság mégis más, eltérő szükségletekkel és élethelyzetekkel.

Amíg bizonyos problémákkal biztosan a legjobb barátodhoz fordulsz, addig más nehézségeket csakis a pároddal együtt tudsz megoldani. Ilyen szempontból tényleg Ti vagytok egymás másik fele. Például a legjobb barátodtól nem várod el, hogy ápoljon, amikor belázasodsz, hogy szorosan megöleljen, ha veszteség ér, és még számtalan dologban csakis a kedvesed segíthet, mert a kettőtök élete olyan módon fonódik össze, ahogy egy baráti kapcsolat talán sosem fog.

Fontos, hogy a pároddal nem csupán szerelmesek, de barátok is legyetek. De mégse hívd a kedvesed úgy, hogy ő a legjobb barátod, mert az nem lenne helyes kifejezés rá. Egy barátról sosem fogsz úgy gondoskodni, mint a társadat, és a partneredre sem fogsz soha úgy tekinteni, mintha egy kívülálló legjobb barát lenne. A valóságban mindkettejükre szükséged van az életed különböző területein, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehess.