A mediterrán étrend csodát tesz a szervezettel
2024-06-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy tanulmány bebizonyította, hogy miért védi a mediterrán étrend az agyat az Alzheimer-kór jeleitől.

A mediterrán diéta továbbra is bizonyítja, hogy a U.S. News & World Report hét egymást követő évben miért választotta meg a legjobb étrendnek. A JAMA Neurology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a mediterrán étrend betartása idős korban is élesen tartja az ember elméjét - még akkor is, ha az agy az Alzheimer-kór jeleit mutatja.

Az étrendet követő emberek magasabb pontszámot értek el a kognitív funkcionalitást vizsgáló teszteken, annak ellenére, hogy az agyban a halál beállta után demenciára utaló jelek mutatkoztak - állapították meg a chicagói Rush Egyetem kutatói.

Az étrend a Földközi-tenger partján fekvő 21 ország hagyományos ételeiből származik, ahol megtalálhatók friss zöldségek, gyümölcsök, halak, diófélék és olajbogyók.

Növényi alapú ételek, gabonafélék és sovány baromfi fogyasztását foglalja magában, egészséges adag extra szűz olívaolajjal együtt.

Ez az étrend a minőségre való összpontosítás és a tányér széles ételválasztékkal való megtöltésének fontosságát hangsúlyozza, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel, olívaolajjal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

A kutatók a Rush Memory and Aging Project (Rush memória és öregedés projekt) adatait felhasználva 586 olyan alanyt elemeztek, akik átlagosan 91 éves korukban haltak meg.

A résztvevőknél olyan pontokat vettek figyelembe, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a testmozgás gyakorisága, a mediterrán étrend és a kognitív aktivitási pontszám.

Az egészséges életmód pontszáma ezeken a tényezőkön alapult, és egytől ötig terjedő skálán rangsorolták őket, a magasabb pontszámok pedig fittebb életvitelt és jobb kognitív funkciókat jeleztek a halálhoz közelebb. Ezeket a pontszámokat összehasonlították a teszt kognitív funkcióinak pontszámával, kevesebb mint egy évvel a résztvevők halála előtt.

A halál után az agyat eltávolították az alany testéből, és a kutatók a béta-amiloid és a tau-gubancok jeleit keresték (Alzheimer-kór két fő jele).

A Centers for Disease Control and Convention szerint a demencia nem egy specifikus betegség – ez az emlékezés, a gondolkodás vagy a döntéshozatal megromlott képességének kifejezése, amely megzavarja a mindennapi tevékenységek végzését. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája.

A tanulmány kimutatta, hogy még ha a résztvevők agyában az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak, egészséges életmódjuk megvédte őket a kognitív hanyatlástól.

Úgy gondolják, hogy az étrend azért segíthet a kognitív hanyatlásban, mert nagyon kiegyensúlyozott, továbbá jól lakik vele az ember, melynek következtében kevésbé lesz hajlamos az egészségtelen ételek fogyasztására.

Egy 2023. októberi tanulmány szerint a mediterrán étrend a bélmikrobiom révén segíthet csökkenteni a poszttraumás stressz zavar tüneteit. Más, nemrégiben végzett tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik betartják az étrendet, 29%-kal csökkenthetik a korai halálozás esélyét, míg egyedül a nőknél közel 25%-kal kisebb esélyt mutattak ki a szívbetegségekre és a korai halálozásra.

A Harvard Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint a mediterrán étrend egyike annak a négy általános egészséges táplálkozási módszernek, amely akár 20%-kal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát.