Mire jó a fényvédő?
2024-06-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Aki örökké fiatal szeretne maradni, annak naponta UV-védelemre van szüksége, azonban arra a kérdésre, hogy milyen napkrémet érdemes vásárolni, Dr. Liv Kraemer bőrgyógyász derít fényt.

A telt ajkak és a kis pisze orrok mellett manapság a sima bőr is az aktuális szépségideálok listáján szerepel, de ehhez azonban szükséges a megfelelő ápolás.

Annak ellenére, hogy manapság elárasztanak bennünket az új ránctalanító csodaszerek és összetevők nagyon nehéz kiválasztani, azt, amelyik tényleg a legjobb hatással van a bőrünkre, ilyen például a napkrém, de sajnos ez nem mindig jelent ráncvédelmet is.

A fényvédő értéke önmagában nem véd a bőröregedéstől

Dr. Liv Kraemer bőrgyógyász és YouTube-n elmagyarázza, hogy a legtöbb nappali krém önmagában nem elég, mert ezek általában csak nagyon enyhe fényvédő faktort (SPF) tartalmaznak, melyek megelőzik a leégést és a bőrrákot, de nem védik a bőrt az UV okozta öregedéstől.

Ehhez ugyanis egy úgynevezett UVA-szűrő szükséges. Ahhoz, hogy hosszú távon megvédjük a bőrünket a leégéstől és a mélyebb sugárzásoktól, olyan krémre van szükségünk, melyek UVA- és UVB-szűrőt is tartalmaznak.

Fényvédő nem létezik

Először is Dr. Kraemer rámutat, hogy még az 50+-os krémek sem fényvédők. Ilyen ugyanis nem létezik, hiszen a bőrünk soha nem lehet teljesen védve az UV-sugaraktól, még borús időben sem. Az optimális védelem érdekében két-három óránként újra kellene kennünk magunkat, de mivel ez a mindennapi életben gyakran nehéz, a bőrgyógyász egy legalább 30 faktoros UVA jelöléssel ellátott krémet javasol.

A legfontosabb pontok a felvitelkor:

Minden reggel az arctisztítás után alkalmazzuk a napkrémet.

A krém különösen jól működik alapozóként a smink alatt.

Használat előtt feltétlenül rázzuk fel a tubust, hogy az UVA- és UVB-védelem jól összekeveredjen.

Tegyük a krémet a kézfejünkre, majd vigyük fel az arcra – ez megakadályozza a baktériumok bejutását az arcra.

A védelmet ne csak naponta az arcunkon alkalmazzuk, hanem az ajkunkon, fülünkön, nyakunkon és kezünkön is.