A matracok keménysége is befolyásolhatják az alvás minőségét
2024-05-21  /  Szerző:   /   Ajánló

Az alvás minőségének, valamint annak mennyiségének hatalmas jelentősége van az egészségünk szempontjából. Az, hogy sikerül-e magunkat kipihenni az éjszaka folyamán, befolyással van a napi tevékenységeinkre, a koncentrációs képességeinkre, a sportolási teljesítményünkre, valamint az egész napos étrendünkre. Éppen ezért nemcsak a lefekvés előtti szokásainkra kell nagyobb hangsúlyt fektetni, hanem az alvási környezetre is.Az alábbiakban arról írunk részletesebben, hogy a matracok keménysége, hogyan befolyásolja az alvás minőségét.

Mit kell tudni a matrac minőségéről?

A megfelelő matrac kiválasztása, valamint az alvás minőségének javítása során számos tényezőt figyelembe kell venni. A matrac minősége alapvetően határozza meg az alvásunkat, hogy mennyire tudunk mélyen pihenni, álmodni, REM fázisba kerülni. Ezért is számít fontos szempontnak a matracok keménysége. Ha rossz minőséget választunk, akkor idővel elkezdjük érezni a kellemetlenségeket, mint a fáradtság, a merevség, a hát- és a gerincfájdalom. Emellett igen fontos, hogy olyan matracot keressünk, amely minden egyéni igényt kielégít, megfelel a saját preferenciáinknak.

Az egyik legfontosabb tényező a matrac keménysége, hiszen a túl kemény változat fájdalmakat okozhat, a túl puhában viszont nem érezzük magunkat komfortosan, ugyanúgy kellemetlenségekhez vezethet. Az ideális megoldás azonban szubjektív, hiszen minden embernek másra van szüksége. Akadnak, akik a keményet részesítik előnyben, míg nem ritka az sem, ha valaki a puhább mellett teszi le a voksát. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy az alvás minősége csak akkor lehet jó, ha a saját igényeinknek megfelelőt választjuk ki. A túl kemény matrac nem fog elegendő támaszt nyújtani az ízületek számára. A puhább változatok viszont hátfájdalmat okozhatnak, elnyomják a vérkeringést.

Nem mindegy az alvás pozíciója sem

Az alvási pozíció nagyban meghatározza, hogy milyen típusú matracra van szükségünk. Akik oldalt alszanak, azoknak egyértelműen olyan kell, amely megfelelően osztja el a testsúlyt és támasztja a testet minden oldalról. Akik azonban háton vagy hason fekszenek, azoknak a gerincükre kell figyelmet fordítani. Éppen ezért lényeges, hogy az alvási pozíciót is vegyük figyelembe, legyen ez szempont a döntés során.

A matrac anyaga

Nem csak a keménység a döntő. Az alvás minőségére nagy hatással van többek között a matrac anyaga is. A leggyakrabban memóriahabos, latex, vagy rugós, esetleg hideghab típust választunk. Minden anyagnak megvannak a maga előnyei és persze a hátrányokat sem felejthetjük el. A memóriahabos változatok például kiváló nyomáspont-támogatást nyújtanak, míg a latex esetében a matrac sokkal természetesebb hatást kelt, jobb légáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik. Meg kell jegyezni, hogy minden matrac más-más alvási élményt biztosít, nem árt tehát alaposan tájékozódni, szükség esetén kipróbálni, mielőtt megvesszük azt.

Mozgásátviteli tulajdonságok

A matrac mozgásátviteli tulajdonságai szintén meghatározhatják az alvásunkat. Amennyiben van ágytársunk, aki rendszeresen forgolódik, rosszul alszik, sokat fent van éjszaka, abban az esetben a matrac mozgásátviteli tényezői befolyással lehetnek az alvásunk minőségére. A megfelelő matraccal azonban minimalizálható a hálótársunk mozgásának hatása, sokkal nyugodtabban és zavartalanabbul pihenhetünk.

A matrac élettartama és az árak

Azért be kell vallani, hogy az ár az egyik döntő szempont. Az alvás minőségére a matrac élettartama is hatással van és a legtöbb esetben a drágább típusok azok, amelyek hosszabb ideig szolgálják a kényelmünket. A régi, elhasználódott változatok nem nyújtanak már megfelelő alátámasztást, kényelmet, ezáltal negatívan befolyásolhatják az alvásunk minőségét. Tudni kell, hogy időről-időre nem árt megvizsgálni annak állapotát, ha pedig szükséges, akkor cseréljük le, hogy nyugodtabban pihenhessünk az éjszaka folyamán.

Az alvásunk és az egészségünk nem beárazható, úgyhogy hiába is veszünk olcsóbb matracot, az minden esetben megbosszulja magát. Már rövid távon hatással lesz az életünkre, az immunrendszerünkre, a hangulatunkra. Mindenképpen érdemes tehát befektetni egy jó minőségű, megfelelő keménységű matracba, amely megszolgálja az árát.