A karácsonyi böjtről
November 15-én kezdődött a 40 napos karácsonyi böjt, amely december 24-én - szenteste - ér véget.
Kik tartják?
Ezt a fajta böjtöt főként a bizánci hagyományú egyházak hívei tartják, és ebben az időszakban nem szabad állati eredetű ételeket - húst, tejet, sajtot, tojást - fogyasztani. Mikulás napján - december 6-án - a hal és a bor engedélyezett. Kivételt képeznek a gyermekek, a terhes nők, a betegek és az idősek, akiknek a nagyböjt idején engedélyezett a tej és a tejtermékek fogyasztása. A papság szerint nem annyira a fizikai böjt szigorú betartása a fontos, hanem az, hogy az ember tetteivel mutassa meg, hogy őszintén megbánta az önkéntes és akaratlan bűnöket, és bocsánatot kér.
Mit fogyasztható a böjt ideje alatt?
A karácsonyi böjt jó alkalom arra, hogy megtisztítsd a tested a felhalmozódott méreganyagoktól és salaktól.
Fontos megjegyezni, hogy a várandósoknak és a betegeknek előzetesen konzultálniuk kell orvosukkal, ha böjtölni szeretnének.
Az egyházi böjt a karácsonyi böjt első hetében azt diktálja, hogy csak olajos növényi ételeket szabad fogyasztani, a másodiktól a negyedik hétig a hal is megengedett, a hatodik héten ismét vissza kell térni az olajos növényi ételekre, december 25-étől pedig újból minden élelmiszer fogyasztható.