A göndör haj formázásának titkai
2019-10-30  /  Szerző:   /   Rúzs A természetes, göndör haj csodálatosan szép. Igaz, hogy alapvetően száraz, és több törődést is igényel, mint az egyenes szálú, de ha megfelelően ápoljuk, gyönyörű, fényes hajkorona lesz a jutalmunk.

lany

Így mossuk a göndör hajat

Mivel a göndör tincsek nem érintkeznek szorosan a hajas fejbőrrel, kevesebb faggyúmirigy termelte természetes tápanyag oszlik el a haj felszínén, ezért ez a hajtípus jellemzően szárazabb, érzékenyebb. Hajmosáshoz használjunk göndör hajra való termékeket, melyek kifejezetten ennek a hajtípusnak az igényeire lettek kifejlesztve, és egyrészt ápolják, másrészt könnyebben kezelhetővé varázsolják a rakoncátlan fürtöket. A természetes lipideket tartalmazó samponok (shea vajjal, jojoba olajjal, makadámia olajjal) minden hajtípusnak jót tesznek, és védőréteget vonnak a hajszálak köré. Nagyon fontos, hogy a göndör hajat addig ápoljuk különös figyelemmel, amíg az nedves. Csavarjunk köré törülközőt, és finom nyomkodással itassuk fel a vizet a hajunkról mosás után, és sose durva dörzsöléssel töröljük szárazra. A göndör haj kibontásához ritka fogú fésűt használjunk. Ha átkeféljük a hajat, az szétválasztja a tincseket és a haj elálló, bozontos és túl nagy lesz, a vége pedig „kiszöszösödhet”.

lany

Így ápoljuk és formázzuk

Ami az ápolást illeti, a göndör tincsek igazán szeretik a gazdag táplálást. Gyakorlatilag nem lehet túl sok balzsamot és pakolást tenni rá. Arra törekedjünk, hogy jó minőségű, magas hatóanyag-tartalmú ápolókat használjunk, és mindig csak a haj hosszára, soha ne a tövekre tegyük, mert az ellaposítja, és zsíros hatásúvá teszi a hajkoronát.

Formázáshoz kifejezetten göndör hajra való termékeket alkalmazzunk, mert ezek az extra ápolás mellett azt is biztosítják, hogy a göndör fürtök megtartsák formájukat, ugyanakkor ruganyosak maradjanak, anélkül, hogy szárazzá vagy gumihatásúvá válnának.

A természetes loknik összekócolódnak, ha mosás után megfésüljük őket. Ezért csak fújjuk be lakkal és hagyjuk magától megszáradni. Ha tehetjük hajszárító nélkül, a levegőn engedjük megszáradni a hajunkat, a hőnek ugyanis további szárító hatása van a göndör hajra.

Ha szép loknikat szeretnénk, akkor alacsony fokozaton, diffúzorral felszerelt hajszárítóval szárítsuk a hajunkat.

Bár a legtöbb göndör hajú arra vágyik, bárcsak egyenes frizurája lenne, ezért mindenféle vegyi eljárásnak aláveti magát vagy naponta vasalja, simítja azt, ez azonban hosszútávon egyáltalán nem tesz jót. A hajkisimító szerkezetek és eljárások nagy igénybevételnek teszik ki a hajat. Ha mégis egyenes hajat szeretnénk, ritkán használjuk, és csak hővédő termékkel kezelt hajon.

A göndör haj formázásának lehetséges módja a megfelelő vágási technika alkalmazása. Ha fokozatosra vágatjuk a hajunkat, az loknijainknak különösen szép, ruganyos tartást ad. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne vágassuk túl rövidre, mert a göndör haj összeugrik és könnyen „gombóc-frizuránk” lesz.

lany

Ha lágy hullámokra vágyunk, a formázó spray felvitele után fésüljük a hajunkat a kívánt formára, és csatokkal állmagasságig erősítsük fel. Ezután szárítsuk meg a hajunkat diffúzorral, és engedjük, hogy lehűljön, majd vegyük ki a csatokat, és fésüljük meg a hajunkat óvatosan.

Ha megtartanánk a göndör fürtjeinket, de szeretnénk, ha szép, rendezett hatása lenne, oszlassunk el hajhabot a hajunkon, és ún. papillote csavarók köré tekerjük fel a tincseinket egyenként. Néhány percig szárítsuk a hajunkat, engedjük lehűlni, majd vegyük ki a csavarókat. Ujjainkkal alakítsuk a kívánt formára és ne fésülködjünk meg.

A nagy, csábos hullámokhoz használjunk nagy csavarókat, ezzel a módszerrel fényesebb és lágyabb tincsekhez juthatunk. Minél nagyobb csavarókat használunk, annál puhábbak és nagyobbak lesznek a loknik.

Forrás: Activebeauty