A fekete só jótékony hatása
2024-06-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A hagyományos sónak van egy indiai változata, a fekete só. A só nélkülözhetetlen élelmiszer-összetevő. Az emberi test önmagában nem képes sót előállítani, ezért el kell különíteni azt az élelemtől.

Általános jellemzők

A fekete sót más néven Kala namak-nak is nevezik. A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke. Jellegzetes kénes íze a főtt tojás sárgájára emlékeztet. A vegán táplálkozás kedvelői tojás pótlására is használják. Az élelmiszert hidrogén-szulfiddal, jóddal, vasal, káliummal és kénnel dúsítják. A jótékony mikro- és makroelemek koncentrációja többszörösen meghaladja a többi sófajtáét. Erősítik a bélmozgást, egyidejűleg járnak el hashajtóként és a belső szervek erős serkentőjeként.

Jótékony hatása

A só fokozza az étvágyat és javítja az anyagcsere folyamatokat. A fűszerezés segíti az embert abban, hogy könnyebben és ízletesebben étkezzen, illetve a test a leghatékonyabb módon birkózzon meg az anyagcsere áramlásával. A fekete sót a hagyományos gyógyászatban is használják székrekedés esetén. Ennek a gyógyszernek a hatékonysága a só összetételén alapul. A termék javítja a bélmozgást és biztonságos hashajtó hatást fejt ki. Ezenkívül a komponens a szervezet tisztítószereként is szolgál. A só elősegíti az emészthetetlen ételek maradványainak lebomlását, enyhíti a fájdalmat és a kellemetlen érzést a hasüregben. A hagyományos orvoslás magában foglalja a fekete kristályos por használatát a mérgezés hatásainak kiküszöbölésére. A fekete só elősegíti a sejtek regenerálódását, erősíti a csontrendszert és lazítja az izomrendszert.

A népi gyógyászatban a fekete sót hűsítő fűszernek is nevezik, amelyet többféle egészségügyi problémára javasoltak. Néhány példa:

Gyulladás,

Gyengült libidó,

Emésztési zavar,

Mentális egészségügyi problémák,

vagy gyomorégés

Mindenképp ajánlott egy szakorvos véleményét kikérni, mielőtt bármiféle kúrába kezdenénk. A túlzott sófogyasztás ártalmairól sokat hallunk, ugyanakkor az ellenkezője is komoly problémákat okozhat. A só hiánya a szív zavart működéséhez vezet, az erek, az emésztés, a depressziós állapotok és a mentális zavarok kialakulását idézi elő. A hiányosságot fejfájás, szüntelen hányinger kísérheti. Súlyos esetekben halálos lehet.

Forrás