A boldogság örökölhető?
2022-02-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A boldogság részben örökölhető, mivel nem csak a lélektani készségtől függ, hanem a DNS-től is – állítja egy spanbyol pszichiáter.

Spanyolországban “Boldogságunk” címmel megjelent könyvében Luis Rojas Marcos kifejti, hogy a boldog személyiség három összetevője a kedvező önbecsülés és a saját élet kézbentartásának érzése, az optimista és a kommunikációra nyitott alkat, valamint az alkalmazkodóképesség. A sevillai pszichiáter idézi a Chicágói Egyetem pszichológia professzora, Csíkszentmihályi Mihály meghatározását, amely szerint “a gyönyör időszakos érzés, a boldogság viszont olyan élmények nyomán jelentkezik, amelyek mentális és emocionális energiák befektetését követelik”. A boldogság ugyanakkor nem pusztán lélektani jelenség, hiszen pontosan körülhatárolható központja van az agyban, amelynek biokémiai stimulálása hozza magával az érzést.

Boldogságunk foka bizonyos mértékben, körülbelül 40 százalékban, a génjeinkben is benne van, ahogy ez a Minnesotai Egyetem pszichológia professzora, David Lykken egy- és kétpetéjű ikrekkel végzett kutatásaiból kiderült. A további 60 százalék a környezettől, elsősorban a gyermekkori élményekből alakul ki (a védelmező, szeretetteljes, stimuláló környezet a legmegfelelőbb), de felnőtt korban tudatosan is befolyásolható, a munka minősége, a gazdag emberi és társadalmi kapcsolatok, a szabadidő értelmes eltöltése és más faktorok által. Csíkszentmihályi 12 éven keresztül kutatta a boldogság témáját, és arra a következtetésre jutott, hogy valamiféle rugalmas mentális állapotról van szó, amelyben úgy érezzük, hogy harmóniában vagyunk a világgal.

Rojas Marcos szerint a boldogság másik fontos forrása a vallásos hit. Amennyiben egy jóságos, szeretetteljes, toleráns és védelmező Istenben hiszünk, önbizalmunkkal sem lehet súlyos probléma. A hit túlmutat saját életünk lehatároltságán, és más perspektívába helyezi az élet tragikusnak látszó eseményeit is. A spanyol pszichiáter szerint a boldogság tudatos elérésének legjobb útja a pozitív beállítottság. A boldogság elérésének legegyszerűbb receptjei a következők: rendszeres testgyakorlás, az összetett szénhidrátok (tésztafélék, rizs, hüvelyesek) fogyasztása az egyszerűekkel (cukorfélék) szemben, napi 2-3 órás fényfürdő, még ha mesterséges fényről van is szó, pozitív hozzáállás és magunk elfogadása, érzékeink felébresztése, a barátság kultiválása, az élet értelmének felfedezése és az, hogy úgy cselekedjünk, mintha boldogak lennénk, még akkor is, ha ez pillanatnyilag nincs így.

Luis Rojas Marcos szerint a négy legfontosabb “boldogság-rabló” faktor a félelem, a fájdalom, a depresszió és a gyűlölet.

Forrás: Életmódcentrum