9 tipp a gyermekágyi időszakhoz
2022-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Megszületett a kisbabánk. És minden megváltozott. Noha a fiatal anyukák mindig is erről a pillanatról álmodoztak, a szülés utáni első hetek sokszor máshogy telnek, mint azt elképzelték. Ezeket a meglepetéseket tartogathatja számodra a gyermekágyi időszak:

Gyermekünk megszületésének pillanatában kezdődik a körülbelül 8 hétig tartó gyermekágyi időszak. „Ez idő alatt gyógyul az anya teste a szülést követően, lelke pedig fokozatosan ráhangolódik az új élethelyzetre” – mondja Beate Kayer, bába és az Osztrák Bábaegyesület alelnöke. Tapasztalatból tudja: a szülés utáni regenerálódást (újra) egyre többen komolyan veszik – nagyon helyesen.

Ugyanakkor a szakértő szerint: „Az anyukákra manapság komoly társadalmi nyomás nehezedik. Sokszor az az érzésem, hogy a nők mindent ők maguk akarnak menedzselni, és a környezetük is ezt várja el tőlük – gondoskodni a kisbabájukról, dolgozni és a szociális kötelezettségeknek is eleget tenni. Hogy is mehetne mindez egyszerre?” A bába azt tanácsolja a fiatal anyukáknak, hogy próbálják meg a kisbabájuk megszületése utáni örömteli időszak minden pillanatát élvezni: „Később úgyis maguktól rendeződnek a prioritások.”

 

9 tipp a gyermekágyi időszakhoz:

 

1. Fizikai regeneráció: Mi vár rád a gyermekágyi időszakban?

A gyermekágyi időszakban a tested szorgalmasan dolgozik: többek között újra összehúzza a szöveteket, amik a kilenc hónap alatt megnyúltak. Anyatejet termel, visszaállítja a hormonháztartást, és begyógyítja a szülés okozta sebeket. Ráadásul a lélek is nagy feladat előtt áll. „A nőből anya lett. Ennek feldolgozása bizony időt vesz igénybe” – mondja Kayer. Az anya-gyermek kötődésnek napról-napra egyre erősebbé kell válnia.

2. Mi az, ami a legtöbb nőt meglepi a gyermekágyi időszakban?

Ez nagyon változó. „Sok anyuka azt meséli, hogy a gyermekágyi folyás intenzitását máshogy saccolták meg, vagy hogy nem számoltak emésztőrendszeri problémákkal.” A szorulás vagy az aranyér kialakulása ugyanis gyakori velejárója a terhességnek, ahogy a szülésnek is. „Hiszen ez az időszak tulajdonképpen a tanulásról és a fejlődésről szól. Sokan úgy gondolják, hogy már közvetlenül a szülés után termelődik annyi tej, amennyire a kisbabának szüksége van. Tévesen. Ugyanis a tejtermelődés csak néhány nappal a szülés után indul be, és napokba vagy hetekbe is beletelhet, amíg beáll a „kereslet-kínálat” egyensúlya.”

3. Vigyázat, hullámvasút: baby blues a gyermekágyi időszakban

„Habár sokan úgy gondolják, hogy őket nem érintheti a kellemetlenség, a gyermekágyi időszakban igencsak sok anyukán uralkodik el a melankólia” – tudja a bába. A hormonális változások, az alváshiány és elsősorban a megváltozott mindennapokra való átállás felőrli az idegeiket. És ez teljesen normális. „Épp erre találták ki a gyermekágyi időszakot: az anyukának és a gyermeknek időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új életet” – mondja a bába.

Ugyanez érvényes az apukára is. "Ő a feleségét azzal tudja támogatni, hogy nyugalmat biztosít számára, és átvállalja a háztartási teendőket” – így a szakértő. És ezt a segítséget ideális esetben több héten keresztül sikerül nyújtania, hiszen az újszülöttekkel az első napokban általában viszonylag könnyű, sokat alszanak és keveset sírnak – ez viszont 1-2 héten belül megváltozik!

4. Élvezd, és ne stresszelj!

A gyermekágyi időszak az életünk egy rendkívül különleges fejezete. Izgalmas, nehéz, de nagyon szép. „Vannak pillanatok, amik soha többé nem jönnek vissza. És amiket semminek és senkinek nem szabadna elvennie tőlünk.” Ez érvényes a látogatókra, akik sokak számára inkább zavaróak, mint szívesen látottak. Ugyanígy a modern nőképre is, aminek nincs sok köze a realitáshoz. „A közösségi médiában lépten-nyomon olyan fotókba lehet ütközni, ami nagyvonalúan figyelmen kívül hagyja azt a természeti törvényt, hogy a terhesség valójában kilenc hónap oda, és kilenc hónap vissza – nem pedigkét nap. Ahogy azt se várhatja el tőlünk senki – és mi se magunktól –, hogy a szülés utáni hetekben home office-ban próbáljuk utolérni magunkat a munkában.” Természetesen az életnek valamikor újra el kell indulnia. De még nem most.

5. Jó előkészítés és segítség igénybevétele

A szülés utáni néhány hétben nem akarunk és nem is szükséges a mindennapos teendőkkel foglalkoznunk. Ha jól felkészültél, akkor az ebédet ezekben a hetekben csak elő kell kapnod a fagyasztóból. Vagy természetesen a kedvenc olasz éttermedből is megrendelheted. A bevásárlást is érdemes előre elintézni. És mi lesz a háztartással? Fogd be a gyermeked édesapját! Vagy kérj meg valakit a baráti körödből, hogy segítsen felporszívózni és mosni. Ez az egyik legjobb ajándék, amit egy fiatal anyuka csak kaphat.

6. Látogatók: Ki jöjjön?

Kedves anyuka, hallgass a megérzéseidre! Ha túl fáradtnak és érzelmileg labilisnak érzed magad ahhoz, hogy vendégeket fogadj, akkor ezt mindenkinek meg kell értenie. A kérésedet egyértelműen kommunikáld a környezeted felé. Ám az is lehet, hogy alig várod, hogy megmutathasd a kicsi kincsedet a nagymamának vagy a barátoknak. Viszont vigyázz, ne terheld túl magad: a vendégek nyugodtan megfőzhetik maguknak a teájukat. Nem udvariatlanság ilyen apróságokra megkérni őket. Hiszen csak a nyugodt anyuka lehet boldog anyuka.

7. Mit szólnál egy kis digitális detoxhoz?

A szociális médiumok szép látszatvilága ugyanolyan csábító, mint amilyen becsapós. Még ha valójában tudjuk is, hogy nem minden úgy van, ahogy azt a „csillogó” képek mutatják, tudat alatt nyomást gyakorolnak ránk. Kedves anyukák, egyszerűen csak tegyétek félre a mobilokat! A digitális detoxnak köszönhetően jobban tudtok koncentrálni arra, ami éppen veletek történik: ajándékozzátok a szíveteket a kis kincseteknek. Napról napra egyre közelebb fogtok kerülni egymáshoz.

8. Fogadd el a bábák segítségét

A nagymamák jó tanácsokat adhatnak. Ahogy a barátnők is. A bába viszont egy iskolázott szakember, és minden a regenerációt, az egészséget és a babaápolást illető kérdésben szakmai tanácsot tud neked adni. Az esetleges aggodalmaidat és problémáidat megoszthatod vele. Nincs olyan, hogy felesleges vagy túl kínos kérdés.

9. Gyermekágy - meddig kell ágyban maradni?

Gyermekágy-ágynyugalom? Az orvosok már régen rájöttek: a szigorú ágynyugalom kontraproduktív a regeneráció szempontjából. Ezért az ágynyugalom szót átvitt értelemben kell venni: senkinek sem kell heteken keresztül ágyban feküdnie, viszont érdemes otthon maradnia – és kerülnie a stresszt. Egy könnyű séta (amennyiben anyuka és a gyermek is elég fittnek érzik magukat hozzá) olykor-olykor azért jót tehet. Viszont fontos, hogy elég időt szánj a pihenésre. És az összebújásra. Hiszen az olyan jó!