8 nem nyilvánvaló ok, ami mégis szakításhoz vezet
2020-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha egy párkapcsolat már nem működik úgy, ahogy korábban, azt a pár mindkét tagja megérzi. Vannak egyértelmű piros jelzések, amelyek mindkét fél számára azonnal és végérvényesen világossá teszik, hogy itt a vége, például, egy felbukkanó harmadik, vagy egy feloldhatatlan vitás eset.

De mi a helyzet azokkal az apró negatívumokkal, amelyek nem villognak vészjóslóan a szemünkbe, mégis lassan, de biztosan a kapcsolat kihűléséhez vezetnek? Mint, amikor egyszer csak végleg elmarad az esti elalvás előtti „Szeretlek”, vagy amikor már meg se érezzük a párunk hiányát, ha épp távol van tőlünk.

Egy szakítást leginkább úgy képzelünk el, mint egy óriási drámai veszekedés, de a valóságban gyakran csak egy csendes búcsú, amely mögött sok apró, cseppet sem látványos ok húzódik.

Olvass tovább, és ismerd meg azt a 8 kevésbé nyilvánvaló okot, amely hosszú távon szakításhoz vezethet!

1.      Ha már nem tudod, hogy ki is vagy

Amikor kettőtök személyisége annyira összefonódik, hogy egymás nélkül szinte létezni sem tudtok. A másiktól függ a boldogságod, a biztonságérzeted, és átveszi az irányítást is feletted. „Kiegészítitek egymást” – mondhatnád. De ezt gyakran félreértelmezik. Egy stabil kapcsolatban mindkét fél önálló és erős egyéniség, akik kölcsönösen inspirálják egymást, és elősegítik a fejlődésüket.

Ezt is olvasd el! 5 krízishelyzet, amikor döntened kell, hogy megéri-e folytatni

2.      Ha már kiürülnek a beszélgetések

A tartalmas, és őszinte beszélgetések létfontosságúak egy párkapcsolatban. Ha ezek már csak a mindennapos ügyekre korlátozódnak (pl. munka, bevásárlás, időjárás), és a fontosabb témák (közös tervek, álmok, érzelmi problémák) kimaradnak, akkor lassan a kapcsolat is kiürül.

3.      Ha nem illetek össze

Testileg. A nem megfelelő minőségű intim kapcsolat, vagy az együttlétek hiánya megöli a szenvedélyt, és gyakrabban vezet szakításhoz, mint gondolnád.

4.      Ha a rossz már túlhaladja a jót

Minden pár életében vannak nehéz időszakok, de amikor ezek a negatív dolgok kerülnek túlsúlyba, akkor a kapcsolat elindul egy olyan lejtőn, ahonnan nincs visszaút. Szakértők szerint 5 pozitív dolog tud ellensúlyozni egy negatívumot, és csak ilyen arány mellett lehet hosszabb távon fenntartani egy stabil kapcsolatot.

5.      Ha már nem tartod magad a saját értékrendedhez

Mind a két félnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit tart fontosnak az életben, és fontos, hogy ehhez hű is maradjon. Bár egy kapcsolatban sok kompromisszumot megkötsz, mégsem adhatod fel az alapvető elveidet.

6.      Ha a partnered túlságosan megnyerő

A kedves bókok, a figyelmesség egy kapcsolat elején megnyerő. De ha valaki túlzásba viszi, az egy idő után gyanús. Sajnos sok esetben joggal. Gyakori ugyanis, hogy ezzel a viselkedéssel a párod takargatni akar egy lelki problémát. Őszinteség nélkül viszont nincs boldog együttélés.

7.      Ha már nem is vitáztok

Az egészséges párkapcsolatban mindig vannak konfliktusok és kisebb-nagyobb harcok. Amikor egy páros eljut arra a pontra, hogy sajnálja az energiaráfordítást egy probléma közös megoldására, akkor már igazi kapcsolatról sem igazán beszélhetünk.

8.      Ha a szavakat már nem követik tettek

Ha a partnered mindig csak ígérget, Te viszont hiába várod, hogy beteljesítse, akkor ideje elgondolkoznod a szakításon. Az emberek ugyanis ritkán változnak, Te pedig biztosan jobbat érdemelsz.

Kilépni egy kapcsolatból nehéz, de egy olyan partnerrel maradni, aki mellett sosem leszel igazán boldog, talán még több fájdalmat okoz. Gondold át alaposan, hogy milyen párkapcsolatban élsz, és ne félj őszintén kimondani az igazságot. Talán pont ezen múlik mindkettőtök jövőbeli boldogsága.