8 intő jel, hogy túleddzük magunkat
2018-02-18  /  Szerző:   /   Rúzs Az aktív életmód jó dolog, és nagyon egészséges is – de csak akkor, ha nem visszük túlzásba. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a szervezete mennyi mozgást bír el, és fokozatosan kell terhelni a fejlődés érdekében. A túledzés nem egészséges! Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 8 intő jelet, mely figyelmeztet arra, hogy túledzettük magunkat.1. Nehezen fejezzük be az edzéseket

Egy jó edzésnek kimerítőnek kell lennie, de nem annyira, hogy a végén már inkább feladjuk, mint hogy még egyszer nekifussunk a nekifutnivalónak. Ekkor inkább lazítsunk egy kicsit!

2. Minden edzésen kihozzuk magunkból a maximumot

Ismét szögezzük le: a jó edzés az, amin megdolgozunk az eredményért, de az sem egészséges, ha minden egyes alkalommal csavarni lehet a ruhánkból a vizet. Kellenek könnyebb, levezető edzések is a kemények mellé.3. Nehezen alszunk el

Vagy sokszor felkelünk éjszaka – ez annak a jele lehet, hogy a szimpatikus idegrendszerünk, ami a stressz kezeléséért is felel, még mindig aktív, és a stressz-szintünk nagyon magas.

4. Sokat vagyunk betegek

Az immunrendszerünk legyengülése szintén annak a jele lehet, hogy túl sokat edzünk. Ennek is a stresszhez és a szimpatikus idegrendszerhez van köze: a stresszhormonok megnövekedett mennyisége lehúzhatja az immunrendszerünket, és könnyebben elkaphatjuk a betegségeket.

5. Nem látjuk a fejlődést

Egy darabig nagyon jól lehet fejlődni a sok mozgástól, de ha túlzásba visszük, a szervezetünk előbb-utóbb elkezdi visszatartani a zsírt, mert azt hiszi, hogy pánikmódban kellene működnie.6. Akkor is kiugrik a szívünk a helyéről, ha nem edzünk

Ha nincs komoly szívproblémánk, a magas nyugalmi pulzusszám minden, csak nem egészséges. Ha sokáig érzékeljük, hogy ez a helyzet, forduljunk orvoshoz, és ha nincs orvosi háttere, gondolkodjunk el azon, hogy túlságosan sokat edzünk.

7. Az ízületeink is fájnak

Az izomláz teljesen normális egy-egy jó edzés után, de ha már az ízületeink is kezdik felmondani a szolgálatot, ott baj van.

8. Nincs kedvünk edzeni

A mozgásnak jókedvűvé és boldoggá kellene tennie minket, ha azonban gyűlölünk eljárni, akkor ott bizony valami gond van. Keressünk kevésbé megterhelő mozgásformát, vagy olyat, amit jobban élvezünk.

Forrás: Ridikül
Hasonló bejegyzések