7 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt visszamennél az exedhez
2019-11-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A párkapcsolat egyik legfájdalmasabb része, amikor ki kell mondanod a szakítást. De talán ennél is nehezebb azt a döntést meghozni, hogy adj-e még egy esélyt a volt párodnak.

Ami egyszer már nem működött, az másodszor sem fog. Legalábbis ezt tartja a mondás. De számtalan eset bizonyítja ennek az ellenkezőjét is.

De vajon honnan tudhatod, hogy számodra melyik a helyes út?

Válaszold meg őszintén az alábbi 7 kérdést, és a végére közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.

1. kérdés: Miért szakítottatok?

Egy pár számtalan ok miatt dönthet úgy, hogy jobb lenne nekik különválni. Talán már elveszítették érdeklődésüket a másik felé, vagy esetleg egyikük félrelépett, és még hosszan sorolhatnánk. Bármelyik is volt nálatok a döntő érv, jól gondold át, hogy mekkora lelki sérülést okozott ez benned, látsz-e arra esélyt, hogy ezt elfelejtsd.

Ezt is olvasd el! 8 biztos jel, hogy az exed már túl van rajtad

2. érdés: Miért szeretnél újra vele lenni?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés mind közül. Csak azért mennél vissza, mert most magányos vagy, és nem szeretsz egyedül lenni? Akkor sajnos biztosan kudarcra van ítélve a kapcsolat felmelegítése. Nézz magadba, és keress mélyebbről fakadó okokat. Lehet ugyanis, hogy még mindig szeretitek egymást, csak a kommunikáció siklott félre köztetek, és félreértések sorozata vezetett a szakításhoz.

3. kérdés: Egy visszatérő probléma miatt szakítottatok?

Előfordulhat, hogy egy adott vitás helyzet újra és újra felszínre került, mert sosem sikerült véglegesen rendeznetek. Ha ez a probléma vezetett a szakításhoz is, akkor sajnos nincs rá garancia, hogy az első adandó alkalommal ne lángoljon fel megint a konfliktus köztetek. Különösen igaz ez, ha a párod valamely kellemetlen tulajdonsága miatt váltatok szét. Az emberek nem változnak. Ezért, ha az exedtől sosem kaptad meg azt a figyelmet, amire vágytál, ez valószínűleg az újrakezdés után sem fog változni.

4. kérdés: Fogsz tudni újra bízni a párodban?

Ha a szakítás oka az exed félrelépése volt, akkor nem nyithatsz addig új lapot vele, amíg meg nem tudtál neki őszintén bocsátani. Kölcsönös bizalom nélkül ugyanis egy kapcsolat sem működőképes hosszú távon. Ha nem sikerül túllépned az ügyön, akkor inkább az újrakezdést se erőltesd.

5. kérdés: Mit tanultál a korábbi együttélésetekből?

Minden szerelemből rengeteg új tapasztalattal lépünk ki. Ugyanazzal az emberrel nem ugorhatsz fejest újra egy kapcsolatba, mert nem folytathattok mindent onnan, ahol abbahagytátok. Változtatás nélkül ugyanis hamarosan ugyanazokkal a problémákkal fogtok szembesülni, amelyekkel korábban. Gondold végig, hogy szerinted min kellene változtatni ahhoz, hogy az együttélés működőképes legyen, és azt is, hogy erre van-e esély.

6. kérdés: Tényleg szereted, vagy csak hiányzik?

El tudod képzelni a közös jövődet az exeddel? Minden álmod teljesülne, ha újra megpróbálnátok? Akkor hajrá. De ha bizonytalan vagy, akkor jobb lezárni a múltat, mert valószínűleg inkább csak a kapcsolatot szeretnéd vissza, nem magát az embert.

7. kérdés: Elég idő telt el a szakításotok óta?

Ha csak egy-két hete történt, akkor biztosan nem vagy még túl a szakításon. Hagyj időt magadnak a gyógyulásra, és a múlt lezárására. Csak tiszta lappal kezdhettek el egy vadonatúj kapcsolatot.