7 házi szer rovarcsípés ellen
2023-08-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A nyár utolsó heteiben igyekszünk minél többet kint lenni a szabadban, és kiélvezni a napfényt és a jó levegőt. A kellemetlen rovarok azonban gyakran megkeserítik a szórakozást - szerencsére azonban van néhány házi gyógymód a csípésük okozta fájdalomra. Eláruljuk a hét legnépszerűbbet.

A nyár sok örömet tartogat számunkra, de valljuk be, hogy a bosszantó szúnyogok és darazsak nem tartoznak közéjük. Főleg akkor nem, ha csípnek. Szerencsére, ha mégis megtörtént a baj, van néhány dolog, amivel kordában tarthatod a duzzanatot és a fájdalmat.

A 7 legjobb tipp rovarcsípés ellen:

1. Először meleg...

A meleg csírájában elfojtja a viszketést. Az ok: a hő elpusztítja a szúnyog nyálában lévő fehérjéket, amelyek az irritációt okozzák. Ha nincs kéznél egy speciális pálca, a konyhában is találhatsz gyógyírt. Egy fémkanál megteszi a hatását. Mártsd a kanalat körülbelül 50 Celsius-fokos vízbe, majd néhány másodpercig nyomd erősen a csípésre. A kanál ne legyen túl forró, különben megégetheted magad. Ezt a módszert nem szabad csecsemőkön és gyerekeken alkalmazni.

2. ... majd hideg

Tegyél egy hideg borogatást a csípésre, vagy csomagolj néhány jégkockát egy ruhába, hogy lehűtsd a viszkető foltot. A hőmérsékleti sorrend azért fontos, mert a hő elpusztítja a méreganyagokat, a hideg pedig utána segít csökkenteni a duzzanatot.

3. Hagyma

A hagyma nemcsak a megfázás ellen segít, hanem a viszkető rovarcsípéseket is csillapítja. Ehhez egyszerűen vágj félbe egy hagymát, és helyezd a szúrás helyére. A lé antibakteriális hatású és csökkenti a viszketést - írja a schweizer-illustrierte.ch.

4. Egzotikus

Az aloe vera növénynek is hűsítő hatása van. Sokan tudják, milyen jótékony hatásúak lehetnek az összetevői a leégés kezeléséből. A növény nedve enyhe antibiotikus hatással is rendelkezik, így gyulladáscsökkentő is.

5. Szeret, nem szeret

A százszorszép nemcsak szép látvány, hanem hasznos is, és már régóta használják a gyógynövénygyógyászatban. Mára bebizonyosodott, hogy az olyan összetevők, mint a szaponinok, flavonoidok, tanninok, illóolajok és keserű anyagok erősítik az immunrendszert és gátolják a gyulladást.

6. Fűszeres kenőcs

A viszketés enyhítésére kipróbálhatod a tormát is, mégpedig paszta formájában. Ehhez reszelj le egy darabot a gyökérből, és hagyd a pasztát néhány percig az érintett területen. A legjobb, ha az egészet letakarod egy ruhával. A benne lévő mustárolaj-glikodidoknak köszönhetően hat.

7. Illatos mindenes

A levendulának nemcsak az illata kellemes, hanem úgy is hat, mint egy érzéstelenítő. Ha az illóolajat enyhe növényi olajjal kombinálva csepegteted a csípésre, enyhíti a fájdalmat. A levendulának gyulladáscsökkentő hatása is van.