7 bevált technika, ami Neked is segít, ha szégyenlős vagy
2019-03-13  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Előfordult már Veled, hogy megtetszett egy fiú, vagy lány, akivel szívesen megismerkedtél volna, de végül a szégyenlős éned meggyőzött, hogy úgysem jönne össze, és ezért meg sem próbáltad? Ismerős?

A szégyenlősségen, az önbizalomhiányból fakadó belső félelmeken nehéz felülkerekedni. A pszichológusok nagyrésze úgy véli, hogy ez az emberi tulajdonság velünk született dolog. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne tanulással, önfejlesztéssel, és sok gyakorlással mérsékelni, vagy akár le is győzni. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg azt a 7 technikát, amelyek segíthetnek ebben!

1. Tedd meg, amitől félsz!

Emlékszel rá, amikor biciklizni tanultál? Először féltél tőle, aztán erőt vettél magadon, és ráültél. Talán az elején még tartottak a szüleid, de aztán elengedtek, már egyedül egyensúlyoztál, és biztonságban érezted magad. A magabiztosság is valahogy így működik. Nem azzal van a gond, ha szégyenlős vagy, hanem azzal, hogy ha ezért nem is próbálsz meg változtatni, és inkább nem ismerkedsz.

2. Légy elkötelezett!

Ne csak egyetlen próbát tégy, hanem folyamatosan próbálkozz. Ha valakivel nem jön össze egy randi, akkor lépj tovább, és kezdj ismerkedni másokkal. Egy visszautasítás még nem jelenti azt, hogy Te senkinek nem kellesz, csak épp elsőre (vagy másodjára…) nem a megfelelő személyt találtad meg.

3. Próbálj ki olyan dolgokat, amitől félsz!

Kezdj el sportolni, iratkozz be egy képzésre, járj el táncolni, vagy próbálj ki bármit, amit eddig nem mertél. Tedd meg az első lépést, lépj ki a komfortzónádból. Ha így teszel, akkor hamarosan könnyebben szembe tudsz majd nézni a félelmeiddel, és megtanulod kezelni a szégyenlősségedet is.

4. Beszélj!

Ragadj meg minden alkalmat, amikor előadást tarthatsz, vagy akár csak elsüthetsz egy viccet. Mindegy, hogy a munkahelyeden, a barátaid körében, vagy idegenek között, csak az a fontos, hogy mindig próbálj előtérbe kerülni, és kezdj el beszélgetni. A magabiztos embereket nem érdekli, hogy másoknak tetszik-e, amit mond, számára az a fontos, hogy megoszthassa a gondolatait minél több emberrel. Neked is ezt kell tenned, a szégyenlősség nem ok arra, hogy mindig csendben maradj.

5. Legyél nyitott!

A szégyenlős emberek félnek attól, hogy mások miként ítélik meg őket. Az egyetlen mód, hogy ezt legyőzhesd, ha nyitott leszel mások felé, nem titkolózol önmagaddal kapcsolatban, felvállalod a jó, és rossz tulajdonságaidat is. Gyakorold először a hozzád közel álló személyekkel, és észre fogod venni, hogy még velük is szorosabbra tudod fűzni a kapcsolatodat, ha igazán megnyílsz előttük. Légy büszke arra, aki vagy, engedd, hogy a valós énedet ismerhesse meg a külvilág.

6. Gyakorold a magabiztos testbeszédet!

Keresd a szemkontaktust, ha beszélgetsz valakivel. Sétálj emelt fővel. A hangodon, vagy épp a kézfogásodon is érződjön a magabiztosságod.

7. Légy tudatos!

Kerülj tisztába a gondolataiddal, érzéseiddel, emlékeiddel, céljaiddal. Az életben semmi elől nem kell megfutamodnod. Értékeld önmagadat, még a szégyenlős érzéseidet is fogadd el. Folyamatosan gyakorold a közeledést másokhoz, vegyél részt a társalgásban a munkahelyi szünetekben, és a baráti körödben.

Ha egyszer felismered, hogy ezt az emberi tulajdonságot lehet kontrollálni, és napi szinten gyakorlod a fenti ajánlásokat, akkor Te is felülkerekedhetsz a szégyenlősségen. Ne hagyd, hogy a belső félelmeid visszatartsanak mások megismerésétől, és az életed kiteljesítésétől!