6+1 hely Magyarországon, ami télen a legszebb
2020-02-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Kirándulni nem csak nyáron érdemes, hanem télen is.  A hófödte csúcsok, a havas tájak, a befagyott tavak és vízesések garantáltan levesznek majd a lábadról.

Mátra és Parádfürdő

A Mátra egész évben kiváló kiránduló célpont, télen pedig különösen szép a hófedte hegység. Ha sportos hangulatban vagy, csúszhatsz egyet a mátraszentistváni sípályán, majd érdemes Parádfürdőt útba ejtened, melynek közelében 10 méteres magasságból zúdul alá egy csoda szép vízesés. Ha tartósan fagypont alá esik a hőmérséklet, jéggé fagy a víz, ami igazán lenyűgöző látványt nyújt. Ha szeretsz túrázni, járd végig a 6,5 km hosszú tanösvényt, amely a környék földtani érdekességeit mutatja be. Parádfürdőn gyógyvizet is találsz, érdemes lehet akár ott is éjszakázni, és megmártózni a forrás vizében.

 

Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő, magashegységi jellegű Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része.  A Fátyol-vízesés a Szalajka-völgy egyik fő nevezetessége, hazánk egyik kiemelkedő természeti szépsége. A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből a felszínre érve az oldott szén-dioxid egy része elillan, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le.

 

Aggteleki cseppkőbarlang

A 25 kilométeres Baradla–Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv leghosszabb aktív patakos barlangja, és tényleg tátva marad a szád, olyan szép. Mivel télen-nyáron azonos hőmérsékletű, és a fényviszonyok is kedvezőek egész évben, nem évszakfüggő, mikor látogathatsz el oda.  A barlangtúrában ráadásul az 1 kilométeres séta mellett hang- és fényjáték is van. A cseppkőbarlangban rendszeresen szerveznek hangversenyeket is, ha igazán különleges élményre vágysz, érdemes az aktuális programról érdeklődnöd.

 

Egerszalók

A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt, egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást épített ki. A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből kicsapódik a mész. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain.  Egy kiadós fürdőzést követően pedig irány az egri borvidék.

 

Hévíz

Ha szeretsz fürdőzni, akkor akár a téli mínuszban is csobbanhatsz egyet a hévízi gyógytó vizében, anélkül hogy megfáznál, hiszen a tó még ilyenkor is legalább 25 Celsius-fokos, mivel a víztükör felett gomolygó gőz nem engedi lehűlni. Ezt a párát érdemes mélyen belélegezni, mivel gyógyító hatású. Páratlan élmény a kellemesen meleg vízben, tavirózsák között úszkálni, miközben a tavat körbevevő havas tájban gyönyörködsz.

 

Balaton

Ha huzamosabb ideig 0 C° alatt marad a hőmérséklet, a Balatonon és a Velencei-tavon is biztonságos jégréteg képződik – érdemes figyelni a híreket, amelyben jelzik, mikor lehet anélkül jégre lépni, hogy az veszélyt jelentene –, és lehet rajta korcsolyázni. Ha kikoriztad magad, látogass el Balatonfüredre, amely télen is csodás, és tele van hangulatos kávézókkal, éttermekkel.

 

+1 Tipp: A téli túrázásnak is megvannak a maga örömei, szépségei, csak jó alaposan fel kell rájuk készülni. A Gemenci-erdő nemcsak szarvasoknak és telelő vízimadaraknak ad otthont, de kisvasútja és korcsolyázó tava is van, ráadásul télen még romantikusabb és vadregényesebb.


Forrás: Activebeauty

Hasonló bejegyzések