6 tipp a quinoa főzéséhez, hogy igazán finom legyen
2021-12-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A quinoa magok már idehaza is nagy népszerűségnek örvendenek. Finom köretek, mennyei bowlok, reggelik alapanyagául szolgálnak, és méltán helyet kaphatnak minden egészséges étrendben. De mi az, amire figyelnünk kell az álgabona elkészítésénél?

Quinoát főzni egyáltalán nem olyan egyszerű feladat. A kuszkuszhoz hasonlóan csak megfelelően elkészítve lesz finom. Viszont, ha ügyesek vagyunk, akkor ízletes ételeket készíthetünk belőle, és a szervezetünk is profitálhat az egészséges superfood jótékony hatásaiból. A quinoa ugyanis tele van proteinnel, erősíti az idegeket, ráadásul teljes mértékben gluténmentes. A tápanyagdús magok így ideális alapjai lehetnek a reggeli kásáknak, egzotikus salátáknak vagy egészséges bowloknak.

A legfontosabb, hogy a quinoa magokat főzés előtt addig kell hideg vízzel átöblítenünk, amíg a lefolyó víz teljesen tisztává válik. A víz ugyanis kimossa a héjából az összes keserű növényi anyagot. Ezt követően tegyük fel főni a magokat kétszeres mennyiségű vízzel és egy csipet sóval. Közepes lángon, fedő alatt főzzük, majd 10 percig hagyjuk duzzadni, végül lazán keverjük át az egészet, és kész.

 

6 tipp, hogy igazán ízletes legyen a quinoa:

1. Rizsfőző edény lábas helyett

A quinoa remekül elkészíthető rizsfőző edényben is. Az előnye, hogy az étel ezáltal krémes állagot kap, ráadásul a főző víz nem tud kifutni, a quinoa pedig odaégni.

2. Pirítsd le!

A quinoa diós ízének kiemeléséhez főzés előtt kicsit pirítsd le a superfoodot. Ezáltal a magok teljes ízpotenciáljukat ki tudják bontakoztatni.

3. Már főzés közben fűszerezd!

Főzés közben bármikor adhatsz hozzá zöldségalaplevet, fűszernövényeket vagy paradicsompürét. Így a quinoa magok magukba tudják szívni az aromákat.

4. Ropogós finomság

Egy kis extra a reggeli bowlhoz: sült quinoa ropogós. Ehhez főzd meg a superfoodot a megszokott módon, majd egy tepsin szétterítve, 180 Celsius-fokon néhány perc alatt pirítsd aranysárgára.

5. Tálalás előtti finomítás

Tálalás előtt adj a magokhoz egy darabka vajat vagy egy kanál olívaolajat. Ezáltal az egészséges étel selymesebbé és még ízletesebbé válik.

6. A quinoa, mint édesség

A quinoa finom desszert alapjaként is megállja a helyét. Ehhez ne vízben, hanem tejben főzzük a magokat 15 percig. Ezt követően adjunk hozzá ízlés szerint egy kevés fahéjat, mézet vagy cukrot.

Forrás: Activebeauty