6 szuperhatékony illóolaj vegyszerek helyett
2019-10-01  /  Szerző:   /   Rúzs Ha nem szeretnénk vegyszerekkel terhelni környezetünket és ártani egészségünknek, használjunk illóolajokat otthonunk tisztán tartására! Nem csak a kórokozókat pusztítják el, de kellemes illattal is megtöltik a lakást.

Édesnarancs-olaj

Az édesnarancs-olaj fertőtleníti a konyhai mosogatót, és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat. Néhány cseppet csepegtessünk belőle a mosogatóba, majd forró vízzel öblítsük le. Készíthetünk háztartási tisztítószert citromolaj és édesnarancs-olaj felhasználásával: keverjünk össze egy csésze ecetet, 10 csepp citromolajat és 10 csepp édesnarancs-olajat. Öntsük az összetevőket egy spriccelő-fejes palackba, majd alaposan rázzuk fel. Fújjuk be a tisztítandó felületet, hagyjuk pár percig állni, majd egy puha kendővel töröljük át a befújt felületet. Ez a keverék alkalmas mikrohullámú sütő tisztítására és hűtőszekrény, szemeteskuka fertőtlenítésére is. Az antibakteriális hatás fokozására adhatunk hozzá grépfrútcseppet is.

otthon

Teafa- és eukaliptusz illóolaj

A fürdőszobában használjunk teafa- és eukaliptuszolajat. Ezek nemcsak kiválóan fertőtlenítenek, de remekül szagtalanítanak is. Érdemes belőlük a WC-be is csepegtetni. Fehér ecettel keverve hatékonyak a baktériumok és a gombák elleni küzdelemben, és segítenek megakadályozni a penész megjelenését. A fürdőszobai tisztítószer elkészítéséhez 1 csésze ecethez adjunk 4 teáskanál illatmentes, lereszelt szappant, valamint 10-10 csepp teafa- és eukaliptuszolajat. Ezt a szert használhatjuk csempére, de a kádat és a zuhanyfülkét is szépen megtisztítja amellett, hogy remekül fertőtlenít is.

Az eukaliptusz-illóolaj kellemessé teszi a levegőt, de szódabikarbónával elegyítve tisztíthatunk vele ágymatracot, sőt néhány cseppet a mosást követő öblítővízhez is adagolhatunk. A ruhásszekrénybe is fújhatunk belőle egy keveset, hiszen ez az egyik legjobb molyriasztó.

Citrus illóolajok

A citrus illóolajok természetes fertőtlenítőszerek, amelyek hatékonyan képesek elpusztítani a baktériumokat. Vízzel hígítva ez az illóolaj kellemes illatúvá varázsolja a hűtőt, de a vágódeszkák fertőtlenítésére is alkalmas. Emellett vírusellenes hatással is rendelkezik. Ezt az illóolajat lehet alkalmazni makacs zsírfoltok ellen és a levegő frissítésére is, de akár padlót is ápolhatunk vele, ha némi olajjal összekeverjük.

otthon

Levendula-illóolaj

Az egyik legkedveltebb illóolaj, mert nem csak fertőtlenít, de nagyon finom az illata is, ecettel keverve pedig verhetetlen párost alkotnak, ha alapos tisztításra van szükség. Adjunk egy csésze ecethez 4-5 csepp levendula-illóolajat, és tisztítsuk meg ezzel az eleggyel azokat a felületeket, amelyeket fertőtleníteni szeretnénk.

Rozmaring illóolaj

A rozmaring-illóolaj is antibakteriális és fertőtlenítő hatású, így néhány cseppet adagolhatunk például a mosogatószerhez vagy a mosószerhez, így nemcsak az edényeink, de a ruháink is fertőtlenítve lesznek. Készíthetünk rozmaring-illóolaj és borsmenta-illóolaj, illetve desztillált víz kombinációjával egy légfrissítő elegyet is, melynek legfőképpen télen, az influenzaszezonban vesszük nagy hasznát.

Kakukkfű illóolaj

A kakukkfű illóolaja nemcsak a baktériumokkal, de a szalmonellafertőzésekkel is elbánik. A húsvágó deszkánkat így nyugodtan áttörölgethetjük vele.

Forrás: Activebeauty