5 tornagyakorlat a hátfájás megelőzésére
2019-07-14  /  Szerző:   /   Rúzs A hátfájás nagyon gyakori probléma, amely különösen azokat érinti, akik ülőmunkát végeznek. A gondra azonban van megoldás, az alábbi tornagyakorlatokkal megelőzhetjük a hátfájás kialakulását, illetve csökkenthetjük intenzitását.

Ellentétes kar- és lábemelés

Kiindulásként térdeljünk és tenyereljünk a talajra – fontos, hogy a kezek vállszélességben legyenek, a térdek pedig csípőszélességben. Figyeljünk arra, hogy hátunkat nem szabad sem homorítani, sem pedig domborítani. Először nyújtsuk előre a jobb kezünket, a bal lábunkat pedig hátrafelé lendítsük, majd térjünk vissza a kezdőpozícióba. Ezt végezzük el az ellentétes végtagokkal is: nyújtsuk előre a bal kezünket, a jobb lábunkat pedig egyenesítsük ki hátrafelé, majd vissza. Ez a gyakorlat remekül megdolgoztatja a törzs izmait!

sport

Fekvő törzshajlítás

A kezdőpozícióhoz feküdjünk az egyik oldalunkra, mindkét térdünket húzzuk fel, karjainkat nyújtsuk ki vállmagasságban, tenyereinket tegyük egymásra. Ezután (csak!) a törzsünkkel kezdjünk el átfordulni a másik oldalra, míg a kezünk a másik oldalon földet nem ér, majd forduljunk vissza a kezdőpozícióba. Ugyanezt végezzük el a másik oldallal is. Ezzel a gyakorlattal hatékonyan nyújtható a háti gerincszakasz.

Váltott lábemelés

Ehhez a gyakorlathoz szükségünk lesz egy törülközőtekercsre (először hajtsuk félbe a törülközőt, majd szépen tekerjük fel), amelyet a hátunk alsó része alá teszünk, fekvő pozícióban. Hanyattfekvésből fejünket emeljük fel, ujjainkat pedig kulcsoljuk össze a tarkónkon. Ezután távolodjunk el kissé a talajtól mindkét lábunkkal, majd felváltva emeljük fel őket a magasba – a lábak végig nyújtva legyenek. A törülközőtekercsre a derék megtámasztása érdekében van szükség.

Könyöklő fekvőtámasz

Kiinduló pozíciónk a fekvőtámasz, azzal a különbséggel, hogy a tenyerünk helyett az alkarunkon támaszkodunk. Ha nem érezzük elég stabilnak ezt a pózt, akkor a lábainkat helyezzük kicsit távolabb egymástól – a szélesebb terpesz segíti a biztos tartást. Először nyújtsuk ki előre a jobb karunkat, aztán térjünk vissza a kezdőpozícióba. Majd nyújtsuk ki a balt, és vissza. A gyakorlat közben figyeljünk arra, hogy a csípőnk ne mozogjon, és maradjon párhuzamos a talajjal.

sport

A nagy nyújtás

Ez a gyakorlat azért fantasztikus, mert nemcsak a hátizmokat dolgoztatja meg, hanem a csípőt is. Sokszor ugyanis a hátfájás abból ered, hogy nincsenek lelazítva a csípő izmai. A kezdőpozíciónk a klasszikus fekvőtámasz, a tenyerek vállszélességben támaszkodnak a talajon. Először lépjünk előre a jobb lábunkkal a jobb tenyerünk mellé, majd a jobb karunkat oldalsó középtartásban felemelve, fordítsuk ki a törzsünket a másik irányba – egészen addig, míg a tenyerünk az ég felé nem néz. Ugyanezt ismételjük meg a bal oldalon is.

Forrás: Blikk