5 mítosz a teherbeesésről
2022-03-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ha kisbabát szeretnél, nyugodtan próbáld ki az összes praktikát, csak ne higgy el mindent, amit mondanak. Sok mítosz kering a termékenység témája körül. De mi most leleplezzük őket.

Teherbe akarsz esni, és lehetőleg gyorsan? Sokszor hosszú az út a pozitív terhességi tesztig. A természetet ugyanis csak kevés trükkel lehet megsürgetni. Ezért ne dőlj be minden mendemondának.

Ha már régóta sikertelenül próbálkoztok, kérjük, hogy fordulj bizalommal a nőgyógyászodhoz. Mert a sikertelenség hátterében néha orvosi okok – például endometriózis – állnak. Jobb, ha ezeket kizárja egy szakember.

Szex: a kevesebb néha több

A teherbeeséshez szexuális együttlétre van szükség. Ez nem is kérdés. Viszont túlzásba is eshetünk ezen a téren. Aki mindennap összebújik a párjával, az csökkenti a teherbeesés esélyét, mert a testnek időre van szüksége az ivarsejtek termeléséhez.

Megfordítva pedig: túl sok időnek se szabadna eltelnie két együttlét között, mert azáltal romolhat a spermiumok minősége. Ezért a gyermektervezés időszakában a legjobb, ha minden második napra tervezünk összebújást – amennyiben mindkettőnknek van kedve hozzá. Ugyanis rengeteg kutatás támasztja alá a stressz és a termékenységi zavarok összefüggését.

Szexpóz: melyik segít gyorsabban teherbe esni?

A jó hír: azt csinálhattok az ágyban, amit csak akartok. Sem a szex közbeni pozíció, sem az utána való fekvemaradás, sem a párna popsi alá helyezése, sem a kézenállás nem növeli a megtermékenyülés esélyét. Az egészséges spermák maguktól is elég gyorsak ahhoz, hogy célba érjenek. A gravitációnak nincs hatása rájuk.

Valamint nem baj, ha az ondó egy része kifolyik az együttlét után. A spermiumok néhány pillanattal az ejakuláció után kioldódnak a fehérjekeverékből, és elindulnak a maguk útján. Tehát nem csökken a teherbeesés esélye, ha az ondó kifolyik a hüvelyből.

 

A folsav valóban támogatja a teherbeesést?

A jó folsavellátottság nem a gyorsabb teherbeesést, hanem a kisbaba egészséges fejlődését szolgálja. A folsav segít a veleszületett betegségek, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében. Az egészséges táplálkozás révén alapvetően elegendő folsavhoz jut a szervezetünk. Mivel azonban a terhesség alatt megnő a folsavszükséglet, az orvosok ebben az időszakban általában speciális táplálékkiegészítő készítmények (kaphatók ilyenek a dm-nél) szedését ajánlják. Ha már a gyermektervezési időszak alatt ügyelünk a megfelelő folsavbevitelre, azzal a terhesség eleji többletszükségletet is fedezzük.

 

A sikosító használata gátolja a teherbeesést?

Ez a kijelentés is csak félig-meddig helytálló. Az ugyan igaz, hogy a sok sikosító káros hatással lehet a spermiumokra, jelentősen csökkentve a fogamzás esélyét. Mégsem mindegyikre érvényes ez. A speciális spermabarát sikosítóktól ugyan nem válnak gyorsabbá a spermiumok, viszont enyhítik a nő hüvelyszárazságának tüneteit, ami egyébként fájdalmassá teheti az együttléteket. Aki szeretne sikosítót használni, vagy hajlamos a hüvelyszárazságra, annak tanácsos a témáról egy nőgyógyász szakorvossal konzultálnia.

 

A palástfűtől a barátcserjéig: a teák valóban segítik a teherbeesést?

Fogalmazzunk úgy: a teázás biztosan nincs negatív hatással a termékenységre. Viszont nem szabad csodát várnunk tőle. Néhány teafajtáról (például a palástfűről, rozmaringról vagy a barátcserjéről) azt tartják, hogy erősíti a méhnyálkahártyát. Ezenkívül állítólag segítik a peteérést is. Ezen hatások tudományosan azonban még nem bizonyítottak. Az viszont vitathatatlan, hogy egy csészécske tea néha igazán jól esik az embernek. Aki kisbabát szeretne, nyugodtan fogyasszon belőle napi egy-két csészével. Ez egyébként sok minden másra is érvényes. Mert a gyors teherbeesés titka még mindig a nyugalom és a lazaság. Ez egyszerűbbnek hangzik, mint amennyire kivitelezhető. Egy próbát mindenesetre megér.

 

Gyors teherbeesés

Még egy tipp a végére: a termékenységhez ugyan sok mítosz kötődik, amivel azonban egész biztosan a maximálisra növelhetjük a megtermékenyülés esélyét, az a jó időzítés. A petesejt legfeljebb 12-24 órán keresztül megtermékenyíthető. Aki tehát kisbabát szeretne, annak ismernie kell a ciklusát. Sok nőnek egy menstruációs napló vagy applikáció segít a peteérése időpontját a lehető legpontosabban meghatározni. Mások pedig annyira ismerik a testüket, hogy szinte érzik, mely napokon termékenyek. Aki egész biztosra akar menni, az egy ovulációs tesztet is beszerezhet. A legtermékenyebb időszak három nappal a peteérés előttől annak időpontjáig tart. Szorítunk, hogy sikerüljön!

Forrás: Activebeauty