5 lépés, amivel megmentheted a párkapcsolatodat
2020-09-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha bárki azt mondja Neked, hogy egy párkapcsolat hosszú távú fenntartása könnyű, akkor jobban teszed, ha kételkedsz a szavaiban. A szerelem a világ legösszetettebb és legbonyolultabb dolga.

Egy kapcsolat akkor jön létre, ha két ember eldönti, hogy együtt akar lenni. Mindehhez sok kommunikációra, illetve kompromisszumra van szükség, amelyről könnyű beszélni, de megvalósítani sokkal nehezebb. Ha egyszer egy kapcsolat valahol félresiklik, és egyre több köztetek a nézeteltérés, akkor fontos, hogy időben közbe lépjetek, és megtegyétek a szükséges lépéseket.

1. lépés: Döntsd el, hogy meg akarod-e menteni!

Ne érezd rosszul magad amiatt, ha esetleg nem a válaszod. Még akkor se, ha már 30 éve együtt éltek. Az emberek változnak, és a párkapcsolatok is átalakulnak. Előfordul, hogy a dolgok annyira megváltoznak köztetek, hogy többé már nem illetek össze. Ha pedig elmúlik valami, akkor nem szabad tovább erőltetni. Neked kell tudnod, hogy mire vágysz, és mire nem.

Ezt is olvasd el! - 4 félreérthetetlen jel, hogy vége a házasságodnak

2. lépés: Beszélj róla!

Minden kapcsolat alapja a kommunikáció, ugyanakkor sajnos néha egyoldalúvá válik. El kell mondanod a párodnak, hogy mire vágysz, és mit vársz el a kapcsolatotoktól, de emellett az is nagyon fontos, hogy hallgasd meg őt is. Mindezt személyesen tedd meg, és ott, ahol mind a ketten biztonságban érzitek magatokat. Ha közös lakásban éltek, akkor ott, ha nem, akkor a kedvenc közös helyeteken. De ez sose legyen a hálószoba. És olyankor se kezdjetek bele, ha egyikőtök frusztrált, vagy ideges. Különben az a fél úgy érezheti, hogy kevésbé számít.

3. lépés: Ne félj együtt érezni, vagy bocsánatot kérni!

Néha ijesztőnek tűnik, hogy elismerjük, hibáztunk. A bocsánatkéréstől gyengébbnek érezzük magunkat. De ez sosem jó hozzáállás, ha valamit meg kell beszélned a partnereddel. Meg kell értened, hogy nem az számít, kinek van igaza. Az számít, hogy érzitek magatokat. Talán adtál egy tanácsot a párodnak, ami szerinted nagyszerű, de őt felidegesítette. És még ezután is azt gondolod, hogy Neked van igazad. Ilyenkor észre kell venned, hogy megbántottad őt, és ez fáj neki. Meg kell értened, hogy a bocsánatkérés nem arról szól, hogy hibáztál. Sokkal inkább arról, hogy átérzed a szomorúságát, és mindent megteszel azért, hogy a jövőben ez ne ismétlődjön meg.

4. lépés: Figyelj oda rá, hogy mit mondasz másoknak!

Ha egy kapcsolat megromlik, akkor valószínűleg Te is külső segítséget kérsz. A legjobb barátaidnak és a családodnak bármikor elsírhatod a bánatodat. Ők azok, akik szeretnek, és már a jelenlegi párod előtt is ismertek. Más kötelék fűz hozzájuk, mint a partneredhez, ezért, ha róla mondasz valami rosszat előttük, akkor Neked fognak hinni, és a Te érzéseidet fogják megerősíteni. Amikor pedig visszamész a párodhoz, hogy beszéljetek a problémáról, akkor már teljesen meg leszel győződve arról, hogy Neked van igazad. Amennyiben szeretnéd megmenteni a párkapcsolatod, akkor viszont fontos, hogy befejezzétek egymás hibáztatását, és inkább figyeljetek a másik mondanivalójára.

5. lépés: Nem baj, ha néha dühösen alszotok el.

Attól, hogy egész éjjel ébren maradtok, és vitatkoztok, nem biztos, hogy sikerül megoldani egy problémát. Ettől mind a ketten csak fáradtak, és idegesek lesztek, és könnyebben vágtok egymás fejéhez olyan dolgokat, amelyeket később megbántok. Ha már órák óta csak veszekedtek, akkor jobb visszavonulót fújni. Talán egyikőtök sincs olyan formában, hogy tiszta fejjel gondolkozzon, és megoldást keressen egy bonyolult konfliktusban. Ilyenkor teljesen rendben van, ha inkább alszotok egyet rá, és egy másik nap visszatértek a témához, nyugodtabb körülmények között.

Egy párkapcsolat működtetése sosem egyszerű menet. Fontos, hogy az adok-kapok egyensúlyban legyen, a kommunikáció pedig őszinte és kétoldalú. A folytatást mindkettőtöknek akarni kell, mert csak akkor van esély visszaterelni a dolgokat a helyes útra.