Tanácsok otthoni hajvágáshoz
2020-09-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Valójában már most szakértők vagyunk. Tudjuk, hogyan kell saját hajunkat festeni, vagy hogyan kell tökéletesen ápolni. De ami a hajvágást illeti, eddig csak a fodrászra mertünk támaszkodni. Valójában miért is van ez?

Nem csak az aktuális frizura trendek vagy a változás utáni vágy miatt fordulunk szakemberhez, akiben megbízunk, de maga a tény erre késztet minket, hogy tehetetlennek éreznénk magunkat, ha saját hajunkat kellene vágnunk. Végül is a megfelelő vágást a fodrászat legfelsőbb tudományágának tekintik.

HAJVÁGÁS: MIT CSINÁLNAK JOBBAN A SZAKEMBEREK?

A hajvágás nem boszorkányság, hanem kézügyesség. És mint minden mást, ezt is meg kell tanulni és sokat gyakorolni. A professzionális vágás nem csupán a haj vágását jelenti, hanem a formájának és egészséges állapotának megőrzését is, a kuncsaft egyedi igényeihez igazítva. A fodrászok ismerik a különböző hajak szerkezetét, és meg tudják határozni, hogy az hogyan befolyásolja magát a frizurát. Amikor hajvágásról van szó, nem csak a gyakorlatról és a rutinról beszélünk, hanem a jó eszközökről is. Mindenekelőtt az ollónak kell a legkiválóbb minőségűnek lennie, hogy a szálakat valóban könnyedén el tudjuk vágni – azaz ne törjenek le és ne sérüljenek meg. A professzionális vágás további előnye, hogy a fodrászok minden oldalról könnyedén hozzáférnek a hajkoronához. Ha saját magunknak vágjuk, akkor nem ez a helyzet.

VÁGD MAGADNAK A HAJAD – MIT KELL CSINÁLNI OTTHON?

A professzionálisan vágott frizura a legjobbat hozza ki a hajszerkezetünkből, harmonikus formát ad a fejnek, és a viselője könnyen formázhatja. Ennek ellenére semmi sem szól az ellen, hogy néha-néha magunknak vágjuk hajunkat. Éppen ellenkezőleg: az alkalmi vágás megőrzi a frizura és a haj egészségét. Ha magunk vágjuk a hajunkat, nem arról kell gondoskodnunk, hogy a frizuránknak formát adjunk, hanem arról, hogy a professzionális vágást a lehető leghosszabb ideig megőrizzük. A cél a töredezett végek levágása, a vágás alapjának megváltoztatása nélkül. Ennek eredményeként pedig a frizuránk ismét friss és ápolt lesz, hajuk védve van a további szöszösödéstől és a töredezett végektől.

MILYEN IDŐKÖZÖNKÉNT VÁGJUK HAJUNKAT?

Rendszeres vágásra nem csak azért van szükség, mert a haj állandóan növekszik, és a frizura idővel eltér eredeti formájától, hanem mindenekelőtt azért, mert a hajvégek törékennyé válhatnak a szárazság vagy a törölközővel való dörzsölés miatt. Itt azonban különbséget kell tennünk. Szakember általi forma vágásra – a haj típustól függően – nincs szükség gyakrabban, mint hat-nyolc hetente, az úgynevezett korrekciós vágást viszont kb. három hetente lehet megismételni. Ez vonatkozik a vállig érő, a göndör és az egyenes hajra is.

 

HAJVÁGÁS: EGY BRILIÁNS TRÜKK, HOGYAN VÁGJUK OTTHON A HAJUNKAT

Az alkalmi vágáshoz nincs szükség profizmusra, csak egy jó technikára. A következő trükkel pedig mindez gyerekjáték lehet. A hajat kössük lófarokba. Fontos, hogy a lófarok pontosan a fej hátsó részén helyezkedjen el. Ezután húzzuk fel a lófarkat egyenesen és szorosan a fejünk fölé. A végeket, amelyek most egyenetlenül és/vagy töredezetten lógnak ki, éles ollóval vágjuk le, és kész is vagyunk. Számos vendég alig várja a következő fodrász látogatást – beleértve a fejmasszázst és a kellemes, kényeztető érzést. De nem kell aggódni! Ha 6-8 hétnél gyakrabban el szeretnénk menni fodrászhoz, ő is elvégezheti a korrekciós vágást.

AMIRE A HAJVÁGÁSNÁL FIGYELNI KELL

+ Vágás szárazon: a száraz haj alapvetően különbözik a nedves hajtól. A laikusok számára könnyebb a hajvágás, amíg száraz a haj, mivel közvetlenül láthatják, hogyan esik a frizura.

+ Mossunk előtte hajat: Az olajos haj laposabbá teszi a frizurát, és a haj nem esik olyan lágyan és egyenletesen, mint a mosás után. A hajvágás előtt mindig mossuk meg a hajunk, ezután alaposan szárítsuk meg.

+ Használjunk professzionális ollót: A jó szerszámok nagyon fontosak. Csak a speciális hajvágó ollóknak van egyenes és éles pengéje, ami tökéletesen vágja a hajat. Megéri a befektetés.

+ Tartsuk megfelelően az ollót: Az ollót soha se tartsuk vízszintesen a haj végéhez, hanem mindig függőlegesen. Ennek eredményeként a felület – habár nem tűnik pontosan simának – természetesebbnek hat majd.

Forrás: Activebeauty