5 különleges szilvás recept
2025-08-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A szilva hosszú ideje jelen van az emberi étrendben Ázsiától Európáig, és számos kultúrában fontos szerepet játszik – ezt is visszaigazolja a modern történeti és gasztronómiai kutatás. Legyen friss vagy aszalt, bizonyítottan hozzájárul az oxidatív stressz elleni védelemhez, a csont- és emésztőrendszer egészségéhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

25 klinikai vizsgálat rendszeres szilvafogyasztásra épülő eredménye alapján antioxidánsai és rosttartalma szignifikánsan csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet, miközben támogatja a csontok sűrűségét – ez a kombináció igazán ritka és értékes az élelmiszeriparban. Lássuk idei kedvenc szilvás receptjeinket!

1. Szilvasaláta kardamomos–rózsavizes sziruppal

Ez a szilvasaláta igazi egzotikus desszertélmény: a friss, zamatos szilvákat illatos kardamomos–rózsavizes szirup lengi körül, ami a gyümölcsök ízét mennyei szintre emeli. Egy könnyű ebéd vagy akár egy fűszeres curry után frissítő befejezés, de magában, hűtve is fantasztikus.

Hozzávalók (6 adag desszertként):

A sziruphoz:

120 ml víz

100 g cukor

1 ek szárított rózsaszirom

1 ek zöld kardamom hüvely, kettévágva

60 ml frissen facsart lime-lé

2 ek rózsavíz

A salátához:

500 g szilva

500 g ringló szilva

½ tk kardamommag

3 marék friss szeder

Elkészítés:

1. A szirup főzése

A vizet, a cukrot, a félbevágott kardamomot és a rózsaszirmot kis lábasban forrald fel, majd lassú tűzön főzd, amíg a cukor teljesen feloldódik és szirupos lesz. Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a lime-levet és a rózsavizet. Szűrd le, a fűszereket dobd ki.

2. A gyümölcsök előkészítése

A szedret finoman mosd meg és csepegtesd le. A szilvákat mosd meg, töröld szárazra, majd a mag mentén vágd körbe. Csavard szét a két felet, vedd ki a magot, majd szeleteld cikkekre.

3. Összeállítás

Tedd a szilvát és a szedret egy nagy tálba, majd öntsd le a teljesen kihűlt sziruppal. Finoman keverd össze.

Tálalási tipp:

Magában is isteni, de egy kanál joghurttal, habtejszínnel vagy vaníliafagylalttal még elegánsabb lesz. Salátaként rukkolával, feta sajttal és pirítóssal is remek vacsora.

2. Szilvás–mandulás morzsaszelet

Ez a klasszikus angol stílusú morzsaszelet puha, fűszeres szilvás töltelékkel és ropogós mandulás morzsával készül. Tea mellé vagy desszertként is tökéletes!

Hozzávalók (16 szelethez):

250 g hideg vaj

225 g porcukor

300 g darált mandula

140 g finomliszt + 25 g a töltelékhez

2 tojás

1 tk őrölt fahéj

1 tk sütőpor

kb. 6 db szilva, kimagozva, hatodokra vágva

50 g szeletelt mandula

Elkészítés:

1. Alap készítése

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeverés 160°C/gáz 4). Vajazz ki és bélelj ki sütőpapírral egy 20×30 cm-es tepsit. A vajat, a cukrot és a darált mandulát robotgépben morzsás állagúra keverd. A keverék felét tedd félre.

2. Tészta az alaphoz

A robotgépben maradt keverékhez add a 140 g lisztet, és addig mixeld, amíg tésztává áll. Nyomkodd a tepsibe, simítsd el, és süsd 15–20 percig aranyszínűre. Hagyd 10 percig hűlni.

3. A töltelék

A félretett morzsás keverékhez add a tojásokat, a 25 g lisztet, a fahéjat és a sütőport, keverd lágy masszává. Simítsd az elősütött alapra. Egy kis mandulaaroma sem árt neki.

4. Összeállítás

A szilvaszeleteket rendezd a massza tetejére, szórd meg egy kevés cukorral és fahéjjal. Süsd 20 percig, majd szórd rá a maradék morzsás keveréket és a szeletelt mandulát. Süsd még 20 percig, amíg aranybarna lesz.

5. Tálalás

Hagyd a tepsiben hűlni, majd szeleteld fel. Egy kevés, mandulalikőrrel elkevert tejszínhabal a legfinomabb.

3. Fűszeres füge–szilva chutney

Ez a selymes, fűszeres chutney igazi ünnepi ajándék – barátoknak, családnak tökéletes gasztroajándék karácsonyra is. Húsok mellé, sajtokhoz is mennyei.

Hozzávalók (2 × 454 g-os üveghez):

200 g világos nádcukor

200 ml almaecet

300 g friss füge, nagyjából felaprítva

1 fej fehér hagyma, finomra vágva

300 g szilva, kimagozva, durvára vágva

1 alma, meghámozva, reszelve

2 fahéjrúd

6 szegfűszeg

2 csillagánizs

frissen tört bors

Elkészítés:

1. Egy nagy lábasba tedd az összes hozzávalót.

Közepes lángon forrald fel, majd vedd le a hőt, és főzd kb. 1 órán át, amíg sűrű, darabos chutney állagú nem lesz, és a fölösleges lé elpárolog. Közben időnként keverd át, hogy ne ragadjon le.

2. Még forrón kanalazd sterilizált üvegekbe, zárd le.

Hűvös, sötét helyen hagyd érni 1 hónapig. Felbontás után hűtőben tárold, 4 héten belül fogyaszd el.

4. Szilvás–marcipános pite

Ez a pite igazi látványos desszert: a mélybordó, zamatos szilvás tölteléket vajas, édes omlós tészta öleli körbe, amit egy rácsos fedél koronáz meg. Különleges ízét a marcipándarabok adják.. Egy ünnepi vacsora végén, egy családi összejövetelen vagy baráti ebéden garantáltan sikert arat.

Hozzávalók

A tésztához:

225 g hideg, sótlan vaj, kis kockákra vágva

350 g finomliszt

50 g porcukor

1 nagy tojássárgája (a fehérjét a tészta kenéséhez tedd félre)

A töltelékhez:

1 kg szilva felezve, kimagozva, majd újra felezve

100 g aranybarna kristálycukor + egy kevés a tetejére szóráshoz

2 tk kukoricakeményítő

1 ek darált mandula

1 tk mandula-aroma

200 g marcipán, 1,5 cm-es kockákra vágva

a félretett tojásfehérje a kenéshez

tejszín vagy fagylalt a tálaláshoz

Elkészítés lépésről lépésre

1. A tészta elkészítése

A vajat és a lisztet egy késes robotgépbe tesszük egy csipet sóval, majd addig mixeljük, amíg nedves morzsára emlékeztető állagot kapunk. (Ha nincs gép, kézzel is elmorzsolhatjuk.) Ezután hozzáadjuk a porcukrot, és röviden tovább keverjük.

2. A tészta összeállítása

A tojássárgáját 2 ek hideg vízzel felverjük, és lassan a lisztes keverékhez csorgatjuk. Újra impulzus módban keverjük, amíg nagyobb darabos morzsa kezd összeállni. Ha túl száraznak tűnik, még 1-2 tk vizet adhatunk hozzá, de összesen legfeljebb 3 tk-t.

3. Hűtés

A tésztát a munkafelületre borítjuk, és röviden, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk egy sima golyóvá. Ne dolgozzuk túl, mert kemény lesz! Lapos koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre, de akár 2 napra is hűtőbe tesszük. (Le is fagyasztható kb.2 hónapig.)

4. A szilvás töltelék előkészítése

A szilvát, a cukrot és a keményítőt egy nagy lábasba tesszük, alaposan összeforgatjuk, majd közepes lángon 3–5 percig főzzük, amíg a szilvák éppen csak kezdenek megpuhulni. Ezután szűrőbe tesszük, és 30–60 percig hagyjuk lecsöpögni, 10 percenként megkeverve, hogy a leve egy tálba gyűljön.

5. A pitetészta formázása

A hűtött tésztát kivesszük a hűtőből, és két részre osztjuk – az egyik kicsit nagyobb legyen. A kisebbet újra becsomagoljuk. A nagyobbik adagot eloszthatjuk több kisebb pitéhez, vagy egyben kinyújtjuk egy nagy pitéhez. Enyhén lisztezett felületen 50 forintos vastagságúra nyújtjuk, majd a sodrófára tekerve óvatosan áthelyezzük a kivajazott piteformába. Kissé hagyjuk túllógni a szélén, majd az aljára szórjuk a darált mandulát.

6. A töltelék összeállítása

A szilvákhoz keverünk 2 ek leszűrt szilvalevet és a mandula aromát. A gyümölcsöt rétegezve beletesszük a piteformába, közben eloszlatjuk benne a marcipándarabokat is. Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra (légkeverés 170°C/gáz 5), és egy sütőlemezt is beteszünk a középső rácsra melegedni.

7. A rácsos fedél elkészítése

A maradék tésztából rácsot készítünk. Ehhez hosszú csíkokra vágjuk, majd a pite tetején elkezdjük elrendezni. A klasszikus rácsozásnál először minden második csíkot visszahajtjuk, majd keresztbe fektetünk egy újabb csíkot, aztán visszahajtjuk a visszahajtott csíkokat – így fonott mintát kapunk.

8. Sütés

A rácsot megkenjük a félretett tojásfehérjével, megszórjuk egy kevés cukorral, majd a forró sütőlemezre tesszük a pitét. Egy nagy pitét kb. 45 percig sütünk, a közepes méretűeket 35–40 percig, a miniket 25–30 percig, amíg aranybarna és a töltelék bugyogó forró nem lesz.

9. Tálalás

Sütés után hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk tejszínnel vagy vaníliafagylalttal.

5.Sült céklás, szilvás és pekándiós saláta

Ez a saláta igazi őszi ízvilágot kínál: a cékla földes karaktere remekül harmonizál a szilva édes- savanykás ízével, a ropogós, pirított pekándió pedig extra textúrát ad hozzá. Kiváló köret lehet bárányhús mellé, de önmagában is könnyű, mégis különleges fogás.

Hozzávalók:

4 nagy cékla (kb. 500 g), meghámozva, a végei levágva,kockákra vágva

1 ek olívaolaj

4 érett szilva (kb. 200 g), cikkekre vágva

60 g pekándió, megpirítva és durvára vágva

1 kis csokor friss menta, a levelek leszedve (egy keveset tegyünk félre a díszítéshez)

Az öntethez:

1 és ½ ek extra szűz olívaolaj

½ ek vörösbor-ecet

½ ek gránátalmaszirup

só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. lépés – A cékla sütése

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeverés: 180 °C, gáz: 6-os fokozat). A spirálozott céklát egy tepsiben forgassuk össze az olívaolajjal és egy csipet sóval, borssal. Terítsük szét egy rétegben, majd süssük kb. 15 percig, amíg megpuhul, de még tartja a formáját.

2. lépés – Az öntet elkészítése

Amíg a cékla sül, egy kis tálban vagy kiöntőben keverjük össze az öntet hozzávalóit: az extra szűz olívaolajat, a vörösbor-ecetet, a gránátalmaszirupot, egy kevés sót és borsot.

3. lépés – A saláta összeállítása

A sült céklát a tepsiben hagyva adjuk hozzá a szilvacikkeket, a pirított pekándiót és a friss mentát, majd locsoljuk meg az öntettel. Óvatosan forgassuk össze, hogy minden szépen bevonódjon. Tálaljuk egy nagyobb, megosztós stílusú tálon, a tetejét díszítsük a félretett mentával. Ez a saláta langyosan vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb, és különösen jól illik sült húsok mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét egy adag sós vajjal megkent, pirított kalácsszelettel.