5 különleges szilvás recept
A szilva hosszú ideje jelen van az emberi étrendben Ázsiától Európáig, és számos kultúrában fontos szerepet játszik – ezt is visszaigazolja a modern történeti és gasztronómiai kutatás. Legyen friss vagy aszalt, bizonyítottan hozzájárul az oxidatív stressz elleni védelemhez, a csont- és emésztőrendszer egészségéhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
25 klinikai vizsgálat rendszeres szilvafogyasztásra épülő eredménye alapján antioxidánsai és rosttartalma szignifikánsan csökkentheti a koleszterin- és vércukorszintet, miközben támogatja a csontok sűrűségét – ez a kombináció igazán ritka és értékes az élelmiszeriparban. Lássuk idei kedvenc szilvás receptjeinket!
1. Szilvasaláta kardamomos–rózsavizes sziruppal
Ez a szilvasaláta igazi egzotikus desszertélmény: a friss, zamatos szilvákat illatos kardamomos–rózsavizes szirup lengi körül, ami a gyümölcsök ízét mennyei szintre emeli. Egy könnyű ebéd vagy akár egy fűszeres curry után frissítő befejezés, de magában, hűtve is fantasztikus.
Hozzávalók (6 adag desszertként):
A sziruphoz:
120 ml víz
100 g cukor
1 ek szárított rózsaszirom
1 ek zöld kardamom hüvely, kettévágva
60 ml frissen facsart lime-lé
2 ek rózsavíz
A salátához:
500 g szilva
500 g ringló szilva
½ tk kardamommag
3 marék friss szeder
Elkészítés:
1. A szirup főzése
A vizet, a cukrot, a félbevágott kardamomot és a rózsaszirmot kis lábasban forrald fel, majd lassú tűzön főzd, amíg a cukor teljesen feloldódik és szirupos lesz. Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a lime-levet és a rózsavizet. Szűrd le, a fűszereket dobd ki.
2. A gyümölcsök előkészítése
A szedret finoman mosd meg és csepegtesd le. A szilvákat mosd meg, töröld szárazra, majd a mag mentén vágd körbe. Csavard szét a két felet, vedd ki a magot, majd szeleteld cikkekre.
3. Összeállítás
Tedd a szilvát és a szedret egy nagy tálba, majd öntsd le a teljesen kihűlt sziruppal. Finoman keverd össze.
Tálalási tipp:
Magában is isteni, de egy kanál joghurttal, habtejszínnel vagy vaníliafagylalttal még elegánsabb lesz. Salátaként rukkolával, feta sajttal és pirítóssal is remek vacsora.
2. Szilvás–mandulás morzsaszelet
Ez a klasszikus angol stílusú morzsaszelet puha, fűszeres szilvás töltelékkel és ropogós mandulás morzsával készül. Tea mellé vagy desszertként is tökéletes!
Hozzávalók (16 szelethez):
250 g hideg vaj
225 g porcukor
300 g darált mandula
140 g finomliszt + 25 g a töltelékhez
2 tojás
1 tk őrölt fahéj
1 tk sütőpor
kb. 6 db szilva, kimagozva, hatodokra vágva
50 g szeletelt mandula
Elkészítés:
1. Alap készítése
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeverés 160°C/gáz 4). Vajazz ki és bélelj ki sütőpapírral egy 20×30 cm-es tepsit. A vajat, a cukrot és a darált mandulát robotgépben morzsás állagúra keverd. A keverék felét tedd félre.
2. Tészta az alaphoz
A robotgépben maradt keverékhez add a 140 g lisztet, és addig mixeld, amíg tésztává áll. Nyomkodd a tepsibe, simítsd el, és süsd 15–20 percig aranyszínűre. Hagyd 10 percig hűlni.
3. A töltelék
A félretett morzsás keverékhez add a tojásokat, a 25 g lisztet, a fahéjat és a sütőport, keverd lágy masszává. Simítsd az elősütött alapra. Egy kis mandulaaroma sem árt neki.
4. Összeállítás
A szilvaszeleteket rendezd a massza tetejére, szórd meg egy kevés cukorral és fahéjjal. Süsd 20 percig, majd szórd rá a maradék morzsás keveréket és a szeletelt mandulát. Süsd még 20 percig, amíg aranybarna lesz.
5. Tálalás
Hagyd a tepsiben hűlni, majd szeleteld fel. Egy kevés, mandulalikőrrel elkevert tejszínhabal a legfinomabb.
3. Fűszeres füge–szilva chutney
Ez a selymes, fűszeres chutney igazi ünnepi ajándék – barátoknak, családnak tökéletes gasztroajándék karácsonyra is. Húsok mellé, sajtokhoz is mennyei.
Hozzávalók (2 × 454 g-os üveghez):
200 g világos nádcukor
200 ml almaecet
300 g friss füge, nagyjából felaprítva
1 fej fehér hagyma, finomra vágva
300 g szilva, kimagozva, durvára vágva
1 alma, meghámozva, reszelve
2 fahéjrúd
6 szegfűszeg
2 csillagánizs
frissen tört bors
Elkészítés:
1. Egy nagy lábasba tedd az összes hozzávalót.
Közepes lángon forrald fel, majd vedd le a hőt, és főzd kb. 1 órán át, amíg sűrű, darabos chutney állagú nem lesz, és a fölösleges lé elpárolog. Közben időnként keverd át, hogy ne ragadjon le.
2. Még forrón kanalazd sterilizált üvegekbe, zárd le.
Hűvös, sötét helyen hagyd érni 1 hónapig. Felbontás után hűtőben tárold, 4 héten belül fogyaszd el.
4. Szilvás–marcipános pite
Ez a pite igazi látványos desszert: a mélybordó, zamatos szilvás tölteléket vajas, édes omlós tészta öleli körbe, amit egy rácsos fedél koronáz meg. Különleges ízét a marcipándarabok adják.. Egy ünnepi vacsora végén, egy családi összejövetelen vagy baráti ebéden garantáltan sikert arat.
Hozzávalók
A tésztához:
225 g hideg, sótlan vaj, kis kockákra vágva
350 g finomliszt
50 g porcukor
1 nagy tojássárgája (a fehérjét a tészta kenéséhez tedd félre)
A töltelékhez:
1 kg szilva felezve, kimagozva, majd újra felezve
100 g aranybarna kristálycukor + egy kevés a tetejére szóráshoz
2 tk kukoricakeményítő
1 ek darált mandula
1 tk mandula-aroma
200 g marcipán, 1,5 cm-es kockákra vágva
a félretett tojásfehérje a kenéshez
tejszín vagy fagylalt a tálaláshoz
Elkészítés lépésről lépésre
1. A tészta elkészítése
A vajat és a lisztet egy késes robotgépbe tesszük egy csipet sóval, majd addig mixeljük, amíg nedves morzsára emlékeztető állagot kapunk. (Ha nincs gép, kézzel is elmorzsolhatjuk.) Ezután hozzáadjuk a porcukrot, és röviden tovább keverjük.
2. A tészta összeállítása
A tojássárgáját 2 ek hideg vízzel felverjük, és lassan a lisztes keverékhez csorgatjuk. Újra impulzus módban keverjük, amíg nagyobb darabos morzsa kezd összeállni. Ha túl száraznak tűnik, még 1-2 tk vizet adhatunk hozzá, de összesen legfeljebb 3 tk-t.
3. Hűtés
A tésztát a munkafelületre borítjuk, és röviden, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk egy sima golyóvá. Ne dolgozzuk túl, mert kemény lesz! Lapos koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre, de akár 2 napra is hűtőbe tesszük. (Le is fagyasztható kb.2 hónapig.)
4. A szilvás töltelék előkészítése
A szilvát, a cukrot és a keményítőt egy nagy lábasba tesszük, alaposan összeforgatjuk, majd közepes lángon 3–5 percig főzzük, amíg a szilvák éppen csak kezdenek megpuhulni. Ezután szűrőbe tesszük, és 30–60 percig hagyjuk lecsöpögni, 10 percenként megkeverve, hogy a leve egy tálba gyűljön.
5. A pitetészta formázása
A hűtött tésztát kivesszük a hűtőből, és két részre osztjuk – az egyik kicsit nagyobb legyen. A kisebbet újra becsomagoljuk. A nagyobbik adagot eloszthatjuk több kisebb pitéhez, vagy egyben kinyújtjuk egy nagy pitéhez. Enyhén lisztezett felületen 50 forintos vastagságúra nyújtjuk, majd a sodrófára tekerve óvatosan áthelyezzük a kivajazott piteformába. Kissé hagyjuk túllógni a szélén, majd az aljára szórjuk a darált mandulát.
6. A töltelék összeállítása
A szilvákhoz keverünk 2 ek leszűrt szilvalevet és a mandula aromát. A gyümölcsöt rétegezve beletesszük a piteformába, közben eloszlatjuk benne a marcipándarabokat is. Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra (légkeverés 170°C/gáz 5), és egy sütőlemezt is beteszünk a középső rácsra melegedni.
7. A rácsos fedél elkészítése
A maradék tésztából rácsot készítünk. Ehhez hosszú csíkokra vágjuk, majd a pite tetején elkezdjük elrendezni. A klasszikus rácsozásnál először minden második csíkot visszahajtjuk, majd keresztbe fektetünk egy újabb csíkot, aztán visszahajtjuk a visszahajtott csíkokat – így fonott mintát kapunk.
8. Sütés
A rácsot megkenjük a félretett tojásfehérjével, megszórjuk egy kevés cukorral, majd a forró sütőlemezre tesszük a pitét. Egy nagy pitét kb. 45 percig sütünk, a közepes méretűeket 35–40 percig, a miniket 25–30 percig, amíg aranybarna és a töltelék bugyogó forró nem lesz.
9. Tálalás
Sütés után hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk tejszínnel vagy vaníliafagylalttal.
5.Sült céklás, szilvás és pekándiós saláta
Ez a saláta igazi őszi ízvilágot kínál: a cékla földes karaktere remekül harmonizál a szilva édes- savanykás ízével, a ropogós, pirított pekándió pedig extra textúrát ad hozzá. Kiváló köret lehet bárányhús mellé, de önmagában is könnyű, mégis különleges fogás.
Hozzávalók:
4 nagy cékla (kb. 500 g), meghámozva, a végei levágva,kockákra vágva
1 ek olívaolaj
4 érett szilva (kb. 200 g), cikkekre vágva
60 g pekándió, megpirítva és durvára vágva
1 kis csokor friss menta, a levelek leszedve (egy keveset tegyünk félre a díszítéshez)
Az öntethez:
1 és ½ ek extra szűz olívaolaj
½ ek vörösbor-ecet
½ ek gránátalmaszirup
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. lépés – A cékla sütése
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeverés: 180 °C, gáz: 6-os fokozat). A spirálozott céklát egy tepsiben forgassuk össze az olívaolajjal és egy csipet sóval, borssal. Terítsük szét egy rétegben, majd süssük kb. 15 percig, amíg megpuhul, de még tartja a formáját.
2. lépés – Az öntet elkészítése
Amíg a cékla sül, egy kis tálban vagy kiöntőben keverjük össze az öntet hozzávalóit: az extra szűz olívaolajat, a vörösbor-ecetet, a gránátalmaszirupot, egy kevés sót és borsot.
3. lépés – A saláta összeállítása
A sült céklát a tepsiben hagyva adjuk hozzá a szilvacikkeket, a pirított pekándiót és a friss mentát, majd locsoljuk meg az öntettel. Óvatosan forgassuk össze, hogy minden szépen bevonódjon. Tálaljuk egy nagyobb, megosztós stílusú tálon, a tetejét díszítsük a félretett mentával. Ez a saláta langyosan vagy szobahőmérsékleten a legfinomabb, és különösen jól illik sült húsok mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét egy adag sós vajjal megkent, pirított kalácsszelettel.