5 kérdés, amely segít legyőzni a bátortalanságodat randizáskor
2022-09-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Randi

A legtöbb ember számára a randizás, illetve az egész ismerkedési folyamat ijesztő és stresszes. De ez teljesen érthető is, hiszen megtalálni egy hozzánk tökéletesen illő párt nem kis kihívás.

Az is teljesen természetes, hogy a randizás során a hullámzó érzelmek széles skáláját bejárjuk, de ha Te úgy érzed, hogy inkább a negatív irányba tartasz, akkor itt az idő, hogy kicsit átgondold az érzelmeidet, az okokat és a tanult viselkedési mintáidat. A bátortalanság gyakran a félelmeink, és az önmagunkról alkotott téves előítéleteink következménye. Például, ha olyanokat mondogatsz magadban, hogy „én sosem fogom megtalálni a páromat, mert minden normális férfi foglalt már”, azzal csak a saját reménytelenségedet és kiábrándultságodat erősíted. Vagy, ha azt gondolod, hogy „minden alkalommal, amikor szerelmes leszek, a végén összetörik a szívem”, azzal is pusztán a demotiváltságodat és a negatív kisugárzásodat növeled.

Hogyan kerülhetsz ki ebből a lelkiállapotból? Tedd fel magadnak a következő 5 kérdést!

1. Milyen mintákat követek? Mi az az emlék, amely miatt elkeseredett vagyok?

Tudat alatt számtalan viselkedés mintát ismétlünk életünk során, amelyek elvezethetnek egészen odáig is, hogy végül teljesen felhagyunk az ismerkedéssel. Ha például korábban többször is átéltük, hogy a második randit követően nem volt folytatás, és az aktuális partnerünk minden indoklás nélkül eltűnt az életünkből, akkor jogosan alakulhat ki egy félelemérzetünk a randizással kapcsolatban.

Bár a partnered reakcióit és tetteit nem áll módodban befolyásolni, a saját viselkedésedet ellenőrzés alá vonhatod, ha felismered a negatív tendenciákat. Gondold végig, hogy mi okozhatja a partnerek elmaradását. Talán túlságosan ragaszkodóvá válsz? Vagy túl magasra teszed az elvárásaidat? Esetleg szándékosan az érzelmileg elérhetetlen rossz fiúkhoz vonzódsz, akik mindig lelépnek? Ha felismered a saját belső motivációidat, akkor könnyebben felülkerekedhetsz rajtuk a későbbiekben.

2. Mit gondolok magamról? Elég értékesnek tartom magam mások számára?

Az alacsony önértékelés és a félszegség kéz a kézben jár. Ha nem hiszel magadban, akkor lényegében esélyed sincs egy valódi párkapcsolatra sem. Fel kell építened az önbizalmadat ahhoz, hogy elfogadhasd a saját értékeidet, megbékélhess a hibáiddal, és a múltban elkövetett ballépéseiddel. Az, hogy jelenleg szingli vagy, nem jelenti azt, hogy nem vagy elég jó, vagy Te ne érdemelnéd meg a szerelmet.

3. Hogyan gondolok a múltra?

Ha túl sok teher nyomja a vállad, ha túl sok megoldatlan belső konfliktussal küzdesz, az kihat az emberi kapcsolataidra is. Bármennyire is vágysz a szerelemre, ha valójában nem állsz még rá készen, akkor nem is fog sikerülni. Vedd számba, hogy mik azok az élmények és sérelmek, amelyek befolyásolják az önértékelésedet és a nyitottságodat az újra. Ha beazonosítottad őket, akkor ideje el is engedni mindent, egytől egyig.

Ez is érdekelhet! - 7 bevált technika, ami Neked is segít, ha szégyenlős vagy

4. Hogyan gondolhatnék másként az ismerkedésre, mit kellene gyakorolnom?

A hiedelmeid kihatnak a viselkedésedre, ezért is olyan fontos, hogy helyreállítsd az egészséges önbizalmadat. Számold fel a magadról alkotott negatív képet, ne ismételgesd a pesszimista szólamokat, hogy „a férfiak mindig csak kihasználnak”, hogy „sosem leszek boldog”, és még sorolhatnánk, mert ezzel csak a saját életedet teszed tönkre. A rosszak helyett inkább emlékezz a szép élményekre a korábbi kapcsolataidból, a szerelem érzésére, a boldog pillanatokra, hogy képes legyél újra nyitni a lehetőségek felé.

5. Mit tudnék másként csinálni a randizásnál?

A bátortalanság és félénkség egy jel, hogy ideje kicsit felrázni az életed, és változtatni az eddigi szokásaidon. Ha például eddig sosem mertél esélyt sem adni egy második randevúra, mert már az elsőn megfutamodtál, akkor változtass. Egyezz bele a folytatásba, hiszen semmi veszteni valód nincs, még akkor is meggondolhatod magad. Vagy ha épp ellenkezőleg, túl sok esélyt adtál olyanoknak, akikről már az elején látszott, hogy nincs értelme, mert nem érdemlik meg a figyelmedet és az idődet, akkor már az első piros zászlóknál add ki az útjukat, és keress mást, aki sokkal érdemesebb az érdeklődésedre.

A randizás nem egyszerű dolog. Van az úgy, hogy mindent jól csinálsz, és mégsem sikerül. Olyankor sem szabad feladnod, inkább könyveld el, hogy Te megtettél minden tőled telhetőt, de valószínűleg nem a megfelelő emberrel próbálkoztál. Ne hibáztasd magad, és ne keseredj el. Annyi lehetőség áll még nyitva előtted, csak észre kell venned őket.