5 hiba, amit süteménykészítés közben elkövetsz
2022-11-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Még a legtapasztaltabb háziasszonyok is véthetnek hibákat egy-egy sütemény elkészítésnél, annyi dologtól függ ugyanis egy ilyen sütés végeredménye. Most, hogy beköszöntött a rossz idő, egyre többen kezdünk majd el süteményekkel foglalatoskodni konyhánkban, ám ahogy, hogy a főzés (és persze a végeredmény) a legélvezetesebb legyen, érdemes odafigyelni ezekre az alapvető dolgokra:

 

1. Sütő kinyitása

Noha nagyon jó érzés, amikor kinyitjuk a sütőt és a mennyei illatok szétáradnak konyhánkban, ez valójában rosszat tesz a készülő ételnek. A sütőajtó kinyitásával távozik bentről a meleg levegő, ami felboríthatja a belső hőmérsékletet, ami nem tökéletes süteményekhez vezethet.

2. Rossz hőmérséklet választása

Természetesen a sütés hőmérséklete a legfontosabb dolgok között van, de itt nem csak erre kell gondolni. Ha egy recept bizonyos hőmérsékletű összetevők használatát kéri – például langyos tej vagy hideg vaj – annak követése létfontosságú lehet desszertünk szempontjából.

3. Szitálás hiánya

Ha a száraz hozzávalókat, például a lisztet nem szitáljuk át, az könnyen csomós maradhat, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja ételünk állagát, de akár megjelenését is.

4. Rossz tepsi választása

Ha a receptben nincs külön erre vonatkozó információ, a tepsihez vagy a tortaformához kell igazítanunk az alapanyagok mennyiségét. Ellenkező esetben tortánk könnyen sülhet túl-, vagy alul, és kinézetre sem túl igényes egy rossz formában elkészített desszert.

5. Recept nem követése

Bizonyára sokan szeretünk kísérletezni sütés közben, fontos azonban tudnunk, hogy a süteményeknél kell a legjobban ragaszkodni a recepthez, hiszen itt apró eltérések is nem megfelelő állaghoz vezethetnek. Desszert készítésnél érdemes nagyon pontosan betartani a recept minden lépést, pontosan abban a sorrendben.