5 étel megfázás és influenza ellen
Betegnek lenni sosem kellemes. Köhögés, bedugult orr, és gyakran az étvágytalanság is kíséri a megfázást és influenzát. Az ágyban fekve és papír zsebkendők között gyakran eszünkbe se jut enni, pedig fontos, hogy a testünk megkapja a szükséges energiát és tápanyagokat a fertőzés leküzdéséhez.
Fontos a megfelelő hidratáltság a méreganyagok távozásához a szervezetből.
A gyömbér és a méz természetes gyógymódok a megfázás ellen, erősítik az immunrendszert.
Szelén- és D-vitaminban gazdag ételek támogatják az immunrendszert, például a brazil dió és a lazac.
A megfázást és influenzát vírusok okozzák, ezért az antivirális tulajdonságú ételek gyorsíthatják a gyógyulást mondja Monica Auslander Moreno, táplálkozási tanácsadó.
Bár a kényeztető, egészségtelen ételek csábítóak lehetnek, jobb, ha inkább tápanyagokban gazdag ételekhez nyúlunk.
"A fertőzések idején megnő a test igénye az alapvető tápanyagokra, például a fehérjére, C-vitaminra, cinkre és vasra" – magyarázza Melinda R. Ring, integrált orvos. Ezek nélkül a szervezetünk lassabban reagál a fertőzésekre, és nő a komplikációk kockázata.
Kerüljük az alkoholt, koffeint, zsíros és rostban gazdag ételeket, mert ezek megterhelhetik az emésztést, és kiszáradást okozhatnak. A megfelelő hidratáltság segíti a méreganyagok távozását is a szervezetből.
Citrusfélék
A C-vitamin, mely leggyakrabban citrusfélékben található, antioxidáns hatása révén erősítheti az immunrendszert. Ha eddig nem fogyasztottál rendszeresen C-vitamint, érdemes most beiktatni az étrendedbe, hogy erősítsd a szervezeted védekezőképességét. C-vitamint nyerhetsz étrend-kiegészítőkből, vagy olyan tápanyagban gazdag ételekből, mint a citrusfélék, piros kaliforniai paprika, brokkoli, kelbimbó, sütőtök, papaya, édesburgonya és paradicsom.
Gyömbértea
A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes szer megfázás ellen, köszönhetően a benne található seszkviterpéneknek, melyek célzottan támadják a rinovírusokat, a megfázás leggyakoribb kórokozóit. Emellett gyulladáscsökkentő gingerolt is tartalmaz, amely hatékonyan veszi fel a harcot a fertőzésekkel szemben
Pár evőkanálnyi reszelt gyömbért hozzáadhatsz zöld teához, vagy választhatsz gyömbérteát, gyömbéres rágcsát, sőt, valódi gyömbért tartalmazó szódát is – bár a konzervált változatokban sajnos gyakran alig van valódi gyömbér.
Méz
A méz természetes csodaszerként ismert, amely nem csak megfázás, hanem égési sérülések vagy kisebb vágások kezelésére is alkalmas, mivel természetes fertőtlenítő hatása révén hasonlóan működik, mint a hidrogén-peroxid. A méz bevonja és nyugtatja a torkot, így remek választás köhögés vagy torokfájás ellen, miközben antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságaival a vírusokat, baktériumokat és gombákat is segít legyőzni.
Emellett a méz csökkentheti a köhögés gyakoriságát, javíthatja a felső légúti funkciókat, és hozzájárulhat a jobb alváshoz, amely betegség esetén különösen fontos.
Brazildió
Egyetlen uncia brazildió több mint elegendő napi szelénmennyiséget biztosít, mely ásványi anyag jelentősen támogatja az immunrendszert. A szervezet elegendő szelénszintje növeli a citokinek termelését, melyek segítenek eltávolítani az influenzavírust.
Szelént tartalmazó ételek közé tartoznak még a homár, az osztriga, a kagyló, a rák és a tonhal.
Zsíros halak
A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, és a lazac, valamint más zsíros halak segíthetnek fenntartani a megfelelő D-vitaminszintet akkor is, amikor a szervezet napfény hiányában kevesebbet képez belőle. A D-vitamin ráadásul segíthet bizonyos rákos betegségek elleni védekezésben, erősítheti a csontokat és hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez is.