5 dolog, amit soha ne csinálj evés után
2024-07-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Tudod, hogyan hat a szervezetedre az, amit közvetlenül étkezés után csinálsz?

Az étkezési szokásaink nagyban befolyásolják az egészségünk alakulását. Nemcsak arra kell azonban figyelnünk, hogy mit eszünk, hanem arra is, hogy azt is, mikor és hogyan visszük be. Lássuk, mit nem lenne szabad csinálni közvetlen jóllakottság után.

1# Aludni

A legtöbben egy nagyobb étkezés után ledőlnének egy kényelmes kanapéra és elszenderednének legalább egy órácskára, azonban ez legkevésbé sem jó ötlet, mivel puffadást, savas refluxot és hasfájást okozhat. Evés után közvetlenül amúgy sem szabadna vízszintesbe helyeznünk magunkat épp a savas visszafolyás miatt.

Emellett az esti lefekvés előtt lehetőleg 2 órával se együnk már semmit, mert az az éjszakai alvás minőségét ronthatja.

2# Teát inni

Gyakori szokás nagy étkezés után teát vagy kávét inni, viszont ezek az italok tannint tartalmaznak. Ez egy olyan növényi hatóanyag, ami egyes emésztőenzimek munkáját gátolja, amelyek a vas felszívódását segítik.

3# Gyümölcsöt enni

A gyümölcsökkel kapcsolatban soha nem szabad megfeledkezni a fruktóz, azaz a gyümölcscukor tartalomról, amely egyes gyümölcsökben (pl. banán, szőlő) jóval magasabb, mint másokban. Egyébiránt a zöldségeknél a gyümölcsök átlagosan 3x nagyobb kalóriatartalommal rendelkeznek. Napi 100 g gyümölcsnél többet nem lenne tanácsos fogyasztani, különösen étkezés után nem, hiszen hizlaló hatásuk lehet.

4# Dohányozni

Amellett, hogy ártalmas a tüdőnek, ha közvetlenül étkezés után gyújtasz rá, akkor a nikotin leköti a többletoxigént, ami az emésztéshez elengedhetetlen lenne. A szervezet ilyenkor több karcinogént szív fel, mint szabadna. Tanulmányok szerint a közvetlen étkezés utáni dohányzás felér azzal, mintha 10 cigarettát szívna el valaki zsinórban. Ha mindenképpen rágyújtasz, várj legalább 1-2 órát.

5# Sportolni

A szervezetednek időre van szüksége az emésztéshez és erre a testmozgás előtt sor kellene kerüljön. Ha közvetlen egy nagyobb evés után mozogsz, akkor az emésztésed nem lesz megfelelő, hányingered és hasfájásod lehet. Evés és sport között legalább 2 órát ki kellene hagyni.