5 dolog, amit a kutyák megéreznek rajtunk
2019-09-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs A kutyák rendkívül empatikus lények, a szeretett gazdi minden rezdülését érzik és reagálnak is rá. Vannak négylábúak, akik képesek előre érzékelni az epilepsziás rohamot, és jelezni azt gazdájuknak, némelyikük pedig akár olyan betegséget is ki tud szagolni, mint a rák. Nézzük, mit érez meg egy olyan kutyus, aki szinte szimbiózisban él gazdájával.

Kutyákkal foglalkozó kutatók több éves megfigyeléseik alatt rájöttek, hogy számtalan hasonlóság van az emberek és a kutyák érzelmei között. A British Columbia Egyetem szaktekintélye, Stanley Coren, aki a kutyák viselkedéstanának tudósa, munkássága során számos izgalmas dologra mutatott rá. A vizsgálatok során megállapította, hogy a kutyák gondolkodása egy két éves gyerekével azonos szinten van. Vagyis egy négylábú képes azokra az alap érzelmekre, mint mi emberek ebben a korban:  tud örülni, félni, haragudni, undorodni, izgulni és nagyon szeretni, gyászolni.

Az is érdekes, hogy érzelmeik ugyanolyan agyi felépítésben születnek meg, ugyanolyan hormonok termelődnek és ugyanolyan kémiai folyamatok zajlanak le bennük, mint bennünk, emberekben. Például a ragaszkodás és szeretet érzéséhez ugyanúgy oxitocin kapcsolódik.

par

A hangulatunkat

Négylábú társaink pontosan érzékelik a hangulatunkat.  Tudják, mikor vagyunk mérgesek, mikor szomorkodunk, és mikor vagyunk kaphatók egy kis bolondozásra. Kutatások pedig arra is rámutattak, hogy kedvenceink nem csak megérzik, de át is veszik a hangulatunkat, tehát a jókedvünk és búskomorságunk ragadós.

A félelmet

A kutyák pontosan érzik, mikor félünk. Ám míg saját kis kedvencünk inkább a védelmező szerepbe helyezkedik, ha megérzi a félelmünket és bizonytalanságunkat, és akár élete árán is megvéd bennünket a ránk leselkedő veszélytől, addig az ismeretlen kutyákban ez felébreszti a támadó ösztönt.

A szétszórtságot

Pontosan tudják, mikor nem figyelünk – és ezt ki is használják. Elég, ha fél percre nem figyelünk, és máris lába kél az asztalon hagyott falatnak, vagy a séta alatt, míg elbámészkodunk, már bent is vannak a patakban vagy éppen belehemperegnek a legnagyobb sárba. Kedvenceink nagyon igénylik az odafigyelést és a foglalkozást, s ha nem törődünk velük, nagyon unatkoznak, és biztosan elkövetnek valami csibészséget.

par

A kivételezést

Kedvencünk azonnal megérzi, ha felbukkan egy rivális. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kutyák azzal is tisztában vannak, ha nem egyenlőként kezeljük őket, felismerik, ha a másik ebbel kivételezünk. A teszt során két kutyának ugyanazokat az engedelmességi feladatokat adták, ám jutalomfalatot csak egyikük kapott. Nem sokkal később az elhanyagolt kutya már nem csinálta meg a feladatot, sőt, a végére már nem is figyelt a feladatot adó emberre.

A betegséget

Sok gazdi számolt már be arról, hogy kutyusa odabújik hozzá és kedveskedik, amikor beteg és elesettnek érzi magát. Kutyáink olyan betegségeket is megéreznek rajtunk, amikről mi még nem is tudunk. Ilyen például a rák. De érzékelik a vércukorszintet is, ezért egyre több kutyát képeznek ki a cukorbetegek segítőjének is.

par

Forrás: Activebeauty