4 tipp, hogyan lépj tovább, ha a párod megcsalt
2020-04-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A partnered félrelépése sajnos sokkal mélyebb nyomot hagyhat a lelkedben, és jóval nagyobb hatással lesz az életedkre, mint egy egyszerű szakítás. Olyan sok időt, és energiát belefektettél abba, hogy mind jobban megismerd a párodat, együtt fejlődtetek, és egy csapat voltatok, aztán egyszerre rá kell jönöd, hogy már egy másik embert ölel. Egyre csak a múlton és az okokon rágódsz, és próbálod kitalálni, hogyan tovább.

Ilyen helyzetből nem könnyű talpra állni, de szerencsére nem is lehetetlen.

Olvass tovább, és meríts erőt a folytatáshoz tippjeinkből!

1. Menni vagy maradni?

Sosem könnyű eldönteni, hogy lehetséges-e a folytatás, túlélhet-e egy ilyen konfliktust egy kapcsolat. Sokan úgy tartják, hogy aki egyszer megcsalt, az újra félrelép majd. De ha a szíved legbelül azt súgja, hogy megéri megmenteni ezt a szerelmet, akkor talán van értelme adni még egy esélyt a partnerednek. Bárhogyan is döntesz, hagyj elég időt magadnak, hogy alaposan átgondolhasd, és kitalálhasd, mit is szeretnél. Ha túl könnyen megbocsátasz, és túl gyorsan döntesz a maradás mellett, akkor a problémák sajnos hamar újra megjelenhetnek majd.

Ezt is olvasd el! - Félrelépés vagy csak félreértés? Mi számít megcsalásnak, és mi nem?

2. Beszéld ki magadból!

A kommunikáció jó módja annak, hogy kifejezd az érzéseidet. Válassz egy hozzád közel álló személyt, barátot, családtagot, vagy kérd egy olyan szakember segítségét, akiben megbízhatsz, és mesélj el neki mindent. Beszélj arról, hogy szerinted mi ment tönkre a kapcsolatban, és mi vezethetett a partnered félrelépéséhez, meg persze mondd el azt is, hogy mi mindenen mész most keresztül.

A probléma kibeszélése azonban kétélű fegyver. Soha ne hagyd, hogy túl hosszúra nyúljon. Add ki magadból az összes rossz, vagy negatív érzelmedet, sírj és kiabálj, de aztán hagyd is abba, és koncentrálj inkább a jövődre.

3. Ne keress bűnbakot!

Nem fogja megoldani a problémáidat, és a túlélésben sem fog segíteni, ha ezek után magadat vagy épp azt a bizonyos harmadik felet kezded el hibáztatni, és felelősségre vonni mindenért. Nincs értelme kicsinyes bosszúhadjáratoknak, és annak sem, hogy lerombold az önmagadba vetett hitedet.

4. Tekints a kapcsolatra külső szemlélőként

Egy ilyen helyzetben fel kell tenned magadnak néhány fontos kérdést. Voltak esetleg a félrelépésnek előjelei, amelyek felett átsiklottál? Tényleg olyan jól ismered a partnered, mint eddig hitted? Tudod a valódi okokat a történések mögött?

Szánj rá elég időt, hogy megkeresd a valódi válaszokat, és megértsd az eseményeket. De kerüld el az olyan kérdéseket, mint például: Mit tud az a másik, amit én nem? Miért jobb ő, mint én? Mit csináltam rosszul, hogy a párom hűségét nem tudtam megtartani? Ezek ugyanis sosem fognak közelebb vinni a megoldáshoz, helyette inkább lecsökkentik az önbizalmadat, és felerősítik a fájdalmaidat.

Egy félrelépés, bármilyen fájdalmas is, nem teheti tönkre az egész életedet. Éld meg az érzelmeidet, adj hangot  a fájdalmadnak, de aztán próbáld lezárni, és lépj tovább. Az élet még számtalan lehetőséget és boldogságot tartogat számodra, ne hagyd elveszni őket.