4 tipp, hogyan kérj bocsánatot egy párkapcsolatban
2018-07-04  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Gyakran megtörtént már veled, hogy összevesztetek a pároddal és nem tudtad, hogyan kérj tőle bocsánatot úgy, hogy meg is bocsásson neked? Ahhoz, hogy a párod megbocsásson, mindenképp szükség van arra, hogy helyesen kérj tőle bocsánatot. Ha bocsánatkérés után mindig ott van a „de” szócska, vagy ha áldozatként tűnteted fel magad, akkor ez semmiképp sem fog jól elsülni. Alábbi cikkünkben adunk 4 tippet arra, hogyan kérj helyesen bocsánatot úgy, hogy párod még a legnagyobb hibáidat is megbocsájtsa.

1. Hogyan kérsz bocsánatot? Azt mondod, hogy „Sajnálom, hogy így érzel!”? Tudd meg, hogy ezzel a kijelentéssel nem fogod jobbá tenni a helyzetet.

Bár ez a mondat a „sajnálom” szóval kezdődik, mégsem a bocsánatkérés hiteles formája, hiszen ha ezt a mondatot mondjuk a párunknak, amikor bocsánatot szeretnénk tőle kérni, akkor ezzel csak azt fejezzük ki, hogy nem vállalunk felelősséget a saját tetteinkért. Nem vállaljuk fel azt, hogy hibáztunk. Amikor hibázunk mindig azokért a tettekért kell bocsánatot kérnünk, amit mi követtünk el, nem pedig azokért az érzelmi megtapasztalásokért, melyeket a társunk érez akkor, amikor megbántottuk. Kérj inkább így bocsánatot: „Sajnálom, hogy figyelmen kívül hagytam a terveinket. Tisztában vagyok azzal, hogy nem tartottam tiszteletben az idődet, és azt is megértem, ha mérges vagy rám”.

2. Hogyan kérsz bocsánatot? Helytelenül kérsz bocsánatot, ha azt mondod, hogy „Sajnálom, hogy ezt mondtam, de mindez nem történt volna meg, ha te nem így viselkedtél volna”.

Ha úgy próbálsz meg bocsánatot kérni, hogy azt mondod a párodnak, hogy „Erre a tettemre te késztettél", akkor ezzel nem bocsánatot fogsz kérni tőle a viselkedésed miatt, hanem őt fogod hibáztatni mindazért, amit te elkövettél. Az ehhez hasonló bocsánatkérés helyett inkább ismerd el a hibáidat és szívből, őszintén kérj bocsánatot. Az őszinte bocsánatkéréssel elismered azt a fájdalmat, amin a párod keresztülment akkor, amikor megbántottad őt. Kérj tőle bocsánatot inkább így: „Sajnálom, hogy így viselkedtem, és hogy megbántottalak.”

3. Hogyan kérsz bocsánatot? Ha a „Stresszes/ mérges/ fáradt voltam” mondattal magyarázod a tetted, és így kérsz bocsánatot, akkor ezentúl ezt inkább ne tedd!

Ha azzal magyarázod a helytelen viselkedésed, hogy stresszes, mérges vagy fáradt voltál, akkor ezzel csak azt fogod tudatni a pároddal, hogy ez a helyzet bármikor megismétlődhet. Amikor bocsánatot kérsz, próbálj meg ne magyarázatokat találni a múltbeli tetteidre, hanem a bocsánatkéréseket próbáld összekötni a jövővel. Pl. „Legközelebb, amikor így fogok érezni, eszembe fog jutni az, hogy szeretlek, és hogy a kettőnk kapcsolata mindennél fontosabb”, vagy „Igyekezni fogok, hogy megtaláljam az egyensúlyt úgy, hogy legközelebb ne viselkedjek impulzívan”. Pszichológusok szerint egy igazi bocsánatkérés üzenete a következő kellene, hogy legyen: „Sajnálom, hogy megbántottalak, és hogy megsértettem a kettőnk közötti kapcsolatot is”.

4. Hogyan kérsz bocsánatot? Azt mondod, hogy „Már bocsánatot kértem, miért ragaszkodsz ahhoz, hogy újból és újból bocsánatot kérjek tőled?”

Ha a hibát a partneredre hárítod, és azt mondod neki, hogy nem fogadta el a bocsánatkérésedet vagy, hogy nem lépett túl a megbántáson vagy, hogy nem bocsájtott meg neked, akkor ezzel igazságtalanul bánsz vele. Ha szükséges, és úgy látod, hogy párod jobban fogja érezni magát attól, ha többször is bocsánatot kérsz tőle, akkor jól teszed, ha ezt többször is megteszed.

Azért, hogy a bocsánatkérés hatékony legyen, mindenképp fontold meg az alábbiakat:

  • ismerd be, hogy hibáztál és vállald fel a teljes felelősséget a tetteidért

  • őszintén kérj bocsánatot, megbánva azt, hogy fájdalmat okoztál a párodnak

  • tedd jóvá a helyzetet és adj meg mindent a párodnak, csak hogy biztonságban érezze magát melletted, és hogy valóban megbocsájtson neked

  • értsd meg azt, hogy nem minden bocsánatkérésre kapsz azonnali bocsánatot, hanem lehetséges, hogy ezt többször is meg kell tenned