5 tipp, hogyan állítsd helyre a párkapcsolatodat egy komoly vita után
2018-06-19  /  Szerző:   /   Párkapcsolat A párkapcsolaton belüli viták és veszekedések elkerülhetetlenek.  De hogyan tudod helyrehozni a veszekedések során kialakult feszült helyzeteket, hogyan tudod jobbá tenni, ha valami olyat mondtál vagy tettél, ami nem helyénvaló? Alábbi cikkünkben adunk 5 tippet, melyek segíteni fognak abban, hogy megold a párkapcsolati konfliktusokat.

1. Ismerd el, ha olyat mondtál vagy tettél, ami helytelen volt

Lehet, hogy néha elragad a hév és észre sem veszed, amikor olyat teszel, ami nem helyénvaló, vagy amivel megbántod a párodat. Azonban gondolkodj mindig racionálisan is, és ha utólag rájössz, hogy csupán indulatból mondtad azt, amit mondtál, vagy csupán hirtelen felindulásból tetted azt, amit tettél, akkor mielőbb ismerd el, hogy hibáztál és kérj bocsánatot a párodtól.

2. Hallgasd meg figyelmesen a párod mondanivalóját

Ha továbbra is harmonikus párkapcsolatban szeretnél élni, képes kell lenned arra is, hogy figyelmesen meghallgasd a párodat, és hogy felismerd azt, hogy hol hibáztál. Kérd meg a párodat, hogy mesélje el részletesen, mi az, ami zavarta, és hallgasd meg figyelmesen a vádait és érveit is.

3. Gondolkodj el a kapott válaszokon

Veszekedések után hagyj magadnak időt arra, hogy átgondold mindazt, ami miatt vitáztatok. Kérdezd meg magadtól, hogy „Miben különbözünk a párommal annyira, hogy ami nekem még elfogadható, az neki annyira fáj?”, vagy „Kaptam már hasonló választ az előző partnereimtől is?”.

4. Készülj fel arra, amit mondani szeretnél

Mielőtt egy komolyabb veszekedés után beszélni szeretnél a pároddal, előbb ülj le és írd fel egy papírra az összes érvedet, utána pedig mondd el neki, hogy megbántad a történteket. Arra figyelj, hogy a bocsánatkérésed mindig konkrét legyen, és valóban tükrözze azt, hogy megértetted, hogy a cselekedeteid mennyire súlyos hatással voltak a partneredre.

5. Találj egy megfelelő időpontot a beszélgetésre

Amikor egy vita után meg szeretnétek beszélni a nézeteltéréseiteket, akkor mindig törekedjetek arra, hogy mindkettőtök számára alkalmas időpontban beszéljétek meg a problémákat, amikor mindketten lenyugodtatok, amikor nem siettek sehova, hanem nyugodtan tudtok beszélgetni.

A veszekedéseket és vitákat mindig kellő odafigyeléssel kell kezelni, és arra kell törekedni, hogy minél előbb oldjátok meg a problémákat, melyek kiváltották ezeket a helyzeteket. A viták megbeszélése azonban sokszor nem könnyű, ugyanis sok erőfeszítést igényel, hiszen egy „bocsánat” szóval sokszor nem lehet megoldani a problémákat. A fenti lépések betartásával azonban sokat tehetsz a párkapcsolatod javításáért és a problémák megoldásáért.