Mogyorókrémes epertorta
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A piskótához:
-3 tojás
-9 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-9 dkg süteményliszt
A krémhez:
-20 dkg törökmogyoró
-3 dl tejföl
-20 dkg porcukor
-2 csomag vaníliás cukor
-1 csomag porzselatin
-3 dl habtejszín
Az epres részhez:
-50 dkg eper
-1 csomag piros tortazselé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy 24 centis tortaformát pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztához a tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Állandó keverés mellett hozzácsurgatunk két kanál forró vizet, néhány percig keverjük még, majd beleszitáljuk a lisztet is.
A tésztát alaposan összeforgatjuk, majd a tésztát az előkészített formába simítjuk. Az előmelegített sütőben körülbelül 15 peren keresztül sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mogyorót ledaráljuk vagy apróra őröljük. A tejfölben simára keverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a mogyorót és alaposan eldolgozzuk. Körülbelül fél deci vizet forráspontig melegítünk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zselatint. Addig keverjük, amíg teljesen feloldódik.
A zselatint a mogyorós keverékhez adjuk és simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként és óvatosan a krémbe forgatjuk. A tortaformát új sütőpapírral béleljük, majd beletesszük a már kihűlt piskótát. Rákanalazzuk a mogyorókrémet és néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk, lecsepegtetjük és félbevágjuk. A lehűlt torta tetejét kirakjuk a felezett eperszemekkel, majd elkészítjük a tortazselét a csomagon található utasítások szerint. Bevonjuk vele a tortát, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé megdermedjen. Ezután szeletelve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva