4 tanács a bizonytalan és féltékeny partner kezelésére
2018-08-28  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Teljesen természetes az, ha az egyik vagy mindkét partner a párkapcsolat bizonyos szakaszában féltékennyé válik, azonban az már egyáltalán nem természetes, ha valamelyikük már-már őrült és egészségtelen módon féltékennyé válik.

Egy hajszálvékony vonal választja el a természetes féltékenységet az őrült féltékenységtől, így minden pillanatban készen kell állnunk kordában tartani a helyzetet. Ha a párod állandóan ellenőrizget, ha örömét leli abban, ha egyedül lát, amikor te igazából a barátaiddal szeretnél lenni, és folyamatosan ellenőrizgeti a telefonodat, akkor lehet itt az ideje jobban megvizsgálnod a helyzetet.

Többféle formája van annak, ahogyan az emberek megpróbálják kontroll alatt tartani a párjukat, azonban ez a viselkedés nem más, mint a saját érzelmeiknek a megtagadása. A féltékenységnek van pár nyilvánvaló jele, melyekre nem árt odafigyelned, ha legközelebb a párod viselkedésében is felfedezed őket:

  • A párod inkább egyedül szeretne látni, mintsem a barátaid társaságában.

  • Folyamatos megerősítésre vágyik.

  • Kontroll alatt tart.

  • Mindig meg akarja mondani, hogy mit tegyél.

  • Folyamatosan üzeneteket ír és hívogat.

  • Ellenőrzi az üzeneteidet és a közösségi oldalakon írt bejegyzéseidet.

  • Állandóan tudni szeretné, hogy mit csinálsz.

  • Megszab egy időpontot, amikor beszélgethettek.


Amikor a párkapcsolatban a féltékenység legelső jeleit észleled, akkor a legjobb dolog, amit ilyenkor tehetsz az, ha egy kicsit függetleníteni próbálod magad ettől a helyzettől és lenyugodsz. Hagyd, hogy elteljen egy kis idő, majd egy olyan pillanatban kezdj neki a probléma megbeszélésének, amikor mindketten nyugodt lelkiállapotban vagytok. Meglátod majd, mennyire gördülékenyebben tudtok majd beszélgetni, ha a pillanati érzéseitek nem kavarnak bele a beszélgetésbe. A beszélgetésetek során pedig térjetek ki az alábbiakra:

1. Derítsétek ki a féltékenység okát

A legtöbb esetben oka van annak, ami miatt a párod féltékenyen viselkedik és ezt mindkettőtöknek meg kell ismerni. Nagyon sokszor a féltékenység a bizalmatlanság érzéséből ered, éppen ezért nagyon fontos az, hogy ezt a problémát közösen próbáljátok megbeszélni. Engedd meg a párodnak, hogy elmagyarázza, miért viselkedik úgy, ahogy és ne szakítsd őt félbe mindaddig, míg be nem fejezi a mondanivalóját.

2. Mutasd meg neki, hogy érdekel a helyzete

Ha a párod már bevallotta neked, hogy bizonytalan benned és a kapcsolatotokban, akkor mutasd meg neki, hogy téged is érdekel az, ami miatt ő így érez. Ezt a törődésedet kifejezheted szavakkal, érintésekkel vagy akár csak pillantásokkal. A szeretetteljes törődés ugyanis elengedhetetlen egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakításához.

3. Közösen szabjátok meg a szabályokat

A párkapcsolatban kialakított szabályok soha nem ártalmasak. Ha téged zavar az, ha a párod elolvassa az üzeneteidet, akkor egyezzetek meg abban, hogy ezentúl nem fogjátok egymásnak ellenőrizgetni a telefonját, azonban ha kíváncsiak vagytok, akkor mindig megkérdezhetitek, hogy kivel beszélget éppen a párotok.

4. Folyamatosan dolgoznotok kell a probléma megoldásán

A féltékenység soha nem fog nyom nélkül eltűnni. Azonban, ha elkezdtek dolgozni a probléma megoldásán, akkor minden bizonnyal a dolgok jobbra fognak majd fordulni. Lehet, hogy ez több időbe fog telni, azonban a probléma mindenképp meg fog oldódni. Ha a féltékenység a megoldási kísérletek ellenére sem tűnik el, akkor lehet azon kellene elgondolkodnod, hogy valóban részese szeretnél-e lenni még annak a párkapcsolatnak. Azt viszont ne feledd, hogy ha a párod megfenyeget vagy zsarolni kezd valamivel, akkor azonnal tedd meg a szükséges lépéseket.