4 ok, ami miatt féltékeny vagy, és megoldások ezek kezelésére
2018-06-07  /  Szerző:   /   Párkapcsolat A féltékenység az egyik legalattomosabb érzés, ami a lelket, a gondolkodást és az ítélőképességet is tönkreteszi. A féltékenység ellen nincs védőoltás, ezért jobban tesszük, ha alaposabban megismerkedünk a zöld szemű szörnyeteggel, ahogy Shakespeare nevezte ezt a nyomasztó érzést. Ha a féltékenységet nem próbáljuk meg uralni az életünkben, akkor lassan tönkreteheti az életünket. Te is hajlamos vagy a féltékenységre? Vagy mindketten féltékenyek vagytok a párkapcsolatban? Jobban meg szeretnéd ismerni ezt az érzést, és tudni szeretnéd, hogyan állíthatod meg ennek az érzésnek a kialakulását? Alábbi cikkünkben felsorolunk 4 okot, amire figyelned kell, amikor féltékeny vagy.

1. Bizalmatlanság

A féltékenység legfőbb oka a bizalmatlanság érzése, legyen ez akár tudatos vagy tudatalatti érzés. Ha úgy gondolod, nem vagy elég jó a párod számára, vagy nem érdemelsz meg egy boldog párkapcsolatot, akkor bizonyára tudatában vagy annak is, hogy valami nincs rendben az életeddel. Amikor a párkapcsolat komolyabb szakaszba kerül, hajlamos vagy arra, hogy elkezdesz gyanakodni és féltékenykedni. Félsz attól, hogy a párod talál majd magának egy olyan társat, aki jobb lesz nálad, és miatta el fog hagyni téged. Ha folyamatosan vádaskodsz, és kontroll alatt tartod a párod, akkor egy idő után a párkapcsolatod fog törést szenvedni.  Annyira biztos vagy abban, hogy meg fog csalni a párod, hogy már az üzeneteit is olvasgatni kezded, ez pedig semmiképp sem fog jót tenni a kapcsolatotoknak.

Mi a megoldás?

Hagyj föl a bizonytalankodással és kezdj el jobban bízni a párodban, hiszen a bizalom a sikeresen működő párkapcsolat alappillére. Ne engedd, hogy a féltékenység és bizalmatlanság úrrá legyen a kapcsolatodban, hanem hidd el azt, hogy az egész világ összes nője közül párod egyedül csak téged választott, emiatt megérdemli a bizalmadat és szeretetedet.

2. Múlt

A múltban történt események sokszor kihatással vannak a párkapcsolatodra? Megcsalt a volt párod, vagy egy barátnődet ért hűtlenségi történések tesznek téged bizalmatlanná? Félsz attól, hogy újra csalódni fogsz, ezért nem mersz nyitni az új kapcsolatokra?

Mi a megoldás?

Mindenek előtt rá kell jönnöd arra, hogy a jelenlegi párod teljesen más, mint az összes többi férfi, akivel korábban voltál, és semmit sem ártott neked, így neked sem kellene olyan dolgokkal gyanúsítgatnod őt, melyek veled a múltban megtörténtek. Vigyázz, mert a féltékenységed eltávolíthat téged egy olyan férfitól is, aki semmivel sem vétett neked és semmivel sem bántott meg.

3. Birtokló hozzáállás

A féltékenység egy másik megnyilvánulási formája az, amikor azt gondolod, hogy a párod teljes egészében a te tulajdonodban van, ezért bármikor megmondhatod neki, hogy kivel és mikor találkozhat. Rá kell jönnöd arra, hogy nem tudsz senkit kontroll alatt tartani, mert a partnered sem tud egy olyan életet élni, amilyet te szeretnél.

Mi a megoldás?

Ne feledd, hogy a párkapcsolat akkor lesz hosszú távú, ha te kedves vagy a pároddal és kimutatod felé a tiszteletedet. Egy párkapcsolat semmiképp sem attól fog jól működni, ha folyamatos kontroll alatt tartod a párodat.

4. Elutasítod a változást

Bár a párkapcsolatban néha változhatnak dolgok, és néha az érzelmek is átalakulnak, ezért tévedés lenne azt hinned, hogy az idő múlásával az érzelmek nem fognak változni kettőtök között. Még akkor is, ha különleges dolgokat tapasztaltatok meg együtt, tudnod kell azt, hogy semmi sem tarthat örökké. Sokszor nehéz elfogadni ezt a dolgot, a féltékenység pedig sokszor akkor jelenik meg, amikor képtelen vagy elfogadni ezt a változást.

Mi a megoldás?

Ha te is ebben a helyzetben vagy éppen, akkor próbálj meg hálás lenni mindazokért a pillanatokért, melyeket együtt átéltetek, és fogadd el a jelen valóságát is. A féltékenység ebben az esetben sem fog javítani a helyzeten.