4 tanács a békés ünnepek érdekében
2019-12-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Csendes éj! Szentséges éj! Mindenek nyugta mély… Hogy az örökzöld dal a valóságban is megelevenedhessen, azaz a család békében, nyugalomban és szeretetben tölthesd együtt a karácsony időszakát, az alábbi négy tanács jól jöhet.


Gondolkozzunk, mielőtt beszélünk!

Karácsony idején az a levegővételnyi szünet, amelyet gondolkodásra szánunk, mielőtt kimondanánk valamit, rettentő nagy jelentőséggel bírhat. Így elkerülhetjük, hogy zsigerből megsértsük a rokonainkat, hogy ingerülten reagáljunk valamire, vagy hogy olyan dolgot kotyogjunk ki, amiről amúgy mélyen hallgatnunk kellene. A karácsonyt megelőző időszak mindenki számára rendkívül stresszes volt, mindenki nagyon kimerült és ingerült, sokkal érzékenyebbek is vagyunk ilyenkor, ezért kétszer is meg kell gondolnunk, hogy mit mondunk másoknak. Ügyeljünk arra is, hogy kellőképpen illedelmesek legyünk: várjuk meg, amíg más befejezi a mondandóját, ne vágjunk a szavába, mert ezzel is csak feszültséget generálhatunk.

Mértékkel fogyasszunk alkoholt!

Bár minden családban és baráti társaságban több alkoholtartalmú ital fogy karácsony idején, mint amúgy, a bort, a pezsgőt és társait csak mértékkel és felelősséggel fogyasszuk! Spicces állapotban könnyebben mondhatunk olyan dolgokat, amelyeket később megbánunk – ennek veszélyeit az előző pontban már kifejtettük –, ráadásul míg mi csak másnap fogjuk rosszul érezni magunkat, a család többi tagja már most kellemetlenül érezheti magát miattunk.

Legyünk jó vendégek!

Ha karácsony első vagy második napján vendégségbe vagyunk hivatalosak, akkor igyekezzünk jó vendégek lenni. Azaz ajánljuk fel, hogy viszünk valamilyen enni- vagy innivalót, de az előkészületekben vagy a takarításban is besegíthetünk. Ha gyermekünk rendetlenséget csinált vagy összekoszolt valamit, akkor próbáljuk meg mielőbb orvosolni a dolgot. Sőt: gyermekeink figyelmét még az érkezéskor hívjuk fel arra, hogy viselkedjenek szépen, ez egy másik család otthona, ahol vigyázni kell mindenre. Mi pedig viselkedjünk úgy, ahogy azt mi is elvárnánk, ha nálunk lenne a vendégség – elvégre nem egy szállodában vagyunk, csupán egy rokonunknál vagy jóbarátunknál karácsonyozunk.

Koncentráljunk a pozitív dolgokra!

Persze nem kell semmit sem túlgörcsölni. Próbáljunk meg a jó dolgokra fókuszálni, hiszen mégis csak karácsony van! Gondoljuk végig, hogy mennyi mindenért hálásak lehetünk, és koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyek tényleg fontosak számunkra – ne pedig azokra, amelyek az év többi napján bosszantanak bennünket. Legyünk benne minden mókában, töltsünk együtt minőségi időt a szeretteinkkel, beszélgessünk és élvezzük egymás társaságát. Ha így állunk hozzá a karácsonyhoz, akkor biztosan pozitívan, nyugodtan és békésen telnek az ünnepek.

Forrás: Activebeauty