4 módszer a fájdalommentes kibéküléshez
2019-05-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Aki már élt párkapcsolatban, tudja, hogy az együttélés természetes velejárói a viták, és a veszekedések. Ettől függetlenül, nem mindegy, hogyan rendezitek ezeket a helyzeteket.

Egy-egy hevesebb összetűzésnél előfordul, hogy olyan dolgokat vágtok egymás fejéhez, amiket később megbántok, majd nem szóltok egymáshoz utána órákig, és mindkettőtökben mély sebeket hagy.

Ilyenkor érezhető az eltávolodás köztetek, de mivel újra elővenni a témát mindkettőtöknek fájdalmas lenne, inkább nem beszéltek róla. Sajnos ez egyik félnek sem jó.

Szerencsére léteznek olyan kommunikációs technikák, amelyek segítségével könnyebben megoldható egy ilyen helyzet, és a lelki sérülések is elkerülhetők általuk.

1. Vedd észre, hogy mikor nem jó az időzítés

A megfelelő időzítés létfontosságú egy vita utáni rendezésnél. Ha például olyankor próbálsz beszélni a pároddal, miközben ő épp egy fontos levelet ír, vagy beteg, akkor kevés az esély a kompromisszumra. A legegyszerűbb módja, hogy megkérdezed a kedvesed, mikor tudnátok leülni, és átbeszélni a dolgot. Ha sikerül egy olyan közös időpontot találnotok, amikor ki tudtok kapcsolni minden mást, és csak a megoldásra koncentrálhattok, az egy erőteljes jelzés, hogy mindketten tisztelitek egymást, és fontosnak tartjátok a kapcsolatotokat.

2. Használd az „Én”-t, a „Te” helyett

Senki nem szereti azt érezni, hogy támadják egy beszélgetés során. Ha csak vádaskodsz, és a másikra mutogatsz („Te felbosszantottál azzal, hogy”), akkor azonnal védekezésre kényszeríted a partnered, ahelyett, hogy a megoldást keresnétek közösen. Próbálj a magad nevében beszélni („Szomorú vagyok attól, hogy..”). Ha kedvesen, tisztelettel közelítesz a párodhoz, attól ő is nyitottabb, és megértőbb lesz.

3. Tudd, hogy Te miben hibáztál

Egy kapcsolatban az egyik fél általában kerüli a konfliktust, míg a másik hajlamos hevesen válaszolni. A megoldás keresésénél szintén hasonló viselkedés figyelhető meg. A konfliktuskerülők inkább visszavonulnak, ha a másik túlságosan érzelmessé válik. Ez természetesen nem tekinthető egészségesnek, hiszen így egyikőtök sem meri majd elmondani a legbelső érzéseit, félve a másik reakciójától. Ezzel viszont a lehetőség sincs meg egy megegyezésre, sőt a probléma is inkább elmélyül. Ráadásul, ha tisztában vagy azzal, hogy mi volt a Te szereped a korábbi vitában, és nyíltan be is vallod, akkor a párod érezni fogja, hogy igazán szeretnél változtatni, és támadás, vagy visszavonulás helyett, meg fog hallgatni.

4. Nem csak az számít, mit mondasz

Az is fontos, hogyan teszed ezt. Sőt! Talán az, hogy mit mondasz, kevésbé lényeges. Szakértők szerint ugyanis a kommunikációnk 60% nonverbális jellegű. Ez pedig azt jelenti, hogy bármit is mondasz a párodnak, ha nem a megfelelő tónusban, és testbeszéddel teszed, akkor nem fogsz vele célt érni. Légy kedves, csendes, nyugodt, és mindig nézz a szemébe.

par