4 mítosz a feromonokról
2020-09-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A feromonok nem csak azt befolyásolják, hogy kedvelünk-e valakit vagy hogy „jó illatot árasztunk-e”, hanem állítólag azért is felelősek, kibe szeretünk bele. Vajon mi áll a mítosz mögött?

Parti, ahol a vendégek izzadt pólókat szimatolnak? Ilyen valóban létezik. Az ok pedig nem más, mint a szerelem. Mivel bizonyos illatmolekulák, az úgynevezett feromonok állítólag hatással vannak arra, hogy kiket találunk vonzónak és kiket szeretünk meg. Manapság még állítólagos feromonokat tartalmazó parfümök is vannak, amelyek ellenállhatatlanná teszik a férfiakat és a nőket – anélkül, hogy előzetesen ki kellene szimatolniuk egymás izzadságszagát. A szagok hatással vannak ránk, de hogy a feromonok valóban léteznek-e, az nem bizonyított. Viszont az biztos, hogy az illatok körül számos mítosz létezik.

A FEROMONOK ELLENÁLLHATATLANNÁ TESZNEK?

1. A feromonok befolyásolhatják, hogy kibe szeretünk bele

Szerelem az orrunkon keresztül – úgynevezett feromonpartikat rendeznek e mottó alatt. Maga a folyamat olyan furcsa, mint amilyennek hangzik. A nők szimatolják a potenciális partnerek pólóit, és szaguk alapján értékelik őket. Azok az emberek, akiknek tetszik egymás illata, megismerkedhetnek. A mögötte álló tézis: a nők és a férfiak vonzónak találnak illatokat olyan emberek által, akiknek a lehető legellentétesebb génjeik vannak. Evolúciós szempontból lenne értelme növelni ezen terhességek valószínűségét és egészséges gyermekeket szülni. Egyes szexkutatók azt is feltételezik, hogy a hormonok szedése befolyásolhatja a nők érzékszerveit és ezáltal a párválasztást is. A hasonló immunrendszerű partnerek állítólag vonzóbbnak tűnik számukra. Erre azonban nincs tudományos bizonyíték.

2. Az embereket a feromonok irányítják

Noha a feromonokat számos emlősnél szexuális vonzerőként azonosították, még mindig nem világos, hogy léteznek-e egyáltalán az emberekben. Egy dolog biztos: mindenkinek van egyedi illata, amelyet a genetika befolyásol. Gyakran a természetes testszag a mosószer, a sampon, a dezodor és a parfüm keveréke. Az, hogy a parfümök milyen hatással vannak társainkra, sokkal inkább ízlés kérdése. A feromonok viszont nagyon specifikus illatmolekulaként akaratlanul is befolyásolhatják a viselkedést – legalábbis az állatvilágban.

3. A feromonokat tartalmazó parfümök afrodiziákumként működnek

A feromonokat tartalmazó, ember által készített parfümökről és spraykről azt is mondják, hogy afrodiziákus hatással vannak az emberekre. Ennek hatása azonban itt sem bizonyított, éppen ellenkezőleg. 2017-ben a nyugat-ausztráliai egyetem közzétett egy tanulmányt, amely azt tesztelte, hogy a parfümökben általánosan használt két feromon valóban megváltoztatja-e a vonzerőt. Az eredmény pedig az lett, hogy a szagmolekulák nem voltak mérhető hatással. Talán elegendő a parfümrajongóknak egy állítólagos hatásban hinni ahhoz, hogy magabiztosabbnak és ezáltal vonzóbbnak tűnjenek?4. A feromonok ellenállhatatlanná tesznek

Még akkor is, ha a feromonok hatása nem igazolódott be: a nőknél a ciklus fázisa valószínűleg szerepet játszik abban, hogy kiket éreznek jó illatúnak. Eszerint a női hormonok befolyásolják, hogy a nők hogyan érzékelik az illatanyagokat, és következésképpen azt is, hogy mely férfiakat találják vonzónak. Ennek oka a tesztoszteron. Tanulmányok kimutatták, hogy a férfi izzadságban megtalálható szagos bomlástermékek nem érzékelhetőek zavarónak, amikor a nők ovulálnak. Egy másik mítosz az, hogy a nők termékeny ciklusuk során is termelnek illatanyagokat, amelyek vonzóbbá teszik őket a férfiak számára.

Forrás: Activebeauty