4 manipulatív taktika, amiről jó, ha tudsz!
2020-09-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Manipulációról akkor beszélhetünk, amikor egyik ember rákényszerít egy másikat, hogy az úgy viselkedjen, ahogyan ő szeretné. Persze a valóságban semmi nem olyan egyszerű. Sokszor különösen nehéz beazonosítani, hogy valaki ilyen módon szeretne befolyásolni Téged, mert annyira a hatása alá kerülsz, hogy elveszíted a józan ítélőképességed.

Te érezted már úgy, hogy a párod túlságosan ellenőrizni akar? Vagy, hogy minden alkalommal megkérdőjelezi a döntéseidet?

Ezek a jelek ugyanis könnyen piros zászlóvá válhatnak. Egy ilyen mérgező kapcsolat tönkretesz mindenkit lelkileg, épp ezért nagyon veszélyes.

De mi az a 4 taktika, amelyekbe a leggyakrabban belefuthatsz? Milyen viselkedés jellemző a manipulátorokra?

1. Mindig az áldozat szerepében tetszeleg.

Bár pont önmaga a saját problémái legfőbb forrása, a manipulátor gyakran kreál egy olyan forgatókönyvet, amelyben ő az áldozat. Csak és kizárólag Téged tesz felelőssé a saját boldogságáért, ezért vagy úgy viselkedsz, ahogyan ő elvárja, vagy Te leszel a hibás a szomorúságáért, és ezért rosszul kell, hogy érezd magad.
Észrevetted már, hogy bűntudatod van amiatt, ha néha kicsit egyedül akarsz lenni? Vagy, hogy folyton a korábbi kapcsolataiban elszenvedett sérelmeivel tart sakkban? Összezavar teljesen, hogy egyedül ő legyen fontos a számodra, semmi más. Csak magának akar, elzárva Téged a külvilágtól.

Ezt is olvasd el! - Az érzelmi manipuláció 8 jele – gaslighting

2. Folyamatosan beleköt abban, amit csinálsz.

Az egyik legkönnyebben beazonosítható manipulációs taktika a megfélemlítés. Ez nem feltétlenül agresszív formában nyilvánul meg, lehet csendes, passzív befolyásolás, ami ugyanolyan fájdalmat tud okozni.
Folyton kritizálja a munkádat vagy a döntéseidet? Esetleg teljesen lejárat a saját barátaid előtt? Az ilyen viselkedés megengedhetetlen. Aki igazán szeret Téged, az olyannak fogad el, amilyen vagy.

3. A bizonytalanságodra épít.

Az ilyen emberek gyakran használják ki a párjuk gyenge pontjait, mint amilyen a bizonytalanságuk, vagy a félelmeik, és erre építve előnyt kovácsolnak maguknak.
Esetleg szégyellsz valamit a múltadban, és ezzel zsarol. Vagy az is előfordulhat, hogy felismeri azokat a témákat, amelyektől ideges leszel, és azzal gyengíti az önbizalmadat. A lényeg, hogy hős megmentőt játszhasson, aki nélkül úgyis képtelen lennél élni. Egy dolog azonban biztos, hogy egy egészséges párkapcsolatban erősítik egymást a felek, és nem gyengítik.

4. Folyamatos nyomás alá helyez.

Bűnösnek tesz meg, megfélemlít, és összezavarja az ítélőképességedet, ezzel átveszi a teljes kontrolt feletted.
Ha úgy érzed, hogy folyamatos nyomás alatt állsz a partneredtől, már megszólalni sem mersz, mert félsz a reakciójától, akkor azonnal cselekedned kell. Egy párkapcsolat a megértésről és a közös kompromisszumokról szól. Semmilyen körülmények között nem veheti át az életed fölött az irányítást egy másik ember.

A manipulátorok pontosan tudják, hogy mit miért tesznek, és rendkívül gyakorlottak. A probléma felismerése az első lépés a megoldásban. Tudnod kell, hogy mindez nem a Te hibád, de Neked kell megtenned a szükséges lépéseket, mégpedig minél távolabb kerülni ettől az embertől, amilyen gyorsan csak lehet, és új életet kezdeni, ahol csak Te irányítasz.