Az érzelmi manipuláció 8 jele - gaslighting
2020-06-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Érezted valaha is őrültnek magad egy kapcsolatban? Amikor a partnered hatására már képtelen voltál világosan látni a valóságot, és teljesen elveszítetted az önbizalmadat, illetve a biztonságérzetedet. Folyamatosan az igazadat kellett bizonygatni, míg a párod egy szavadat sem hitte el. Valószínűleg Te is az érzelmi manipuláció, vagy másnéven gaslighting áldozatává váltál.

Mi a gaslighting?

A gaslighting egyfajta érzelmi erőszak. Mindig egy lassú folyamat, amelyben az áldozat észre sem veszi, hogy a párja akarata fokozatosan rátelepszik a gondolataira, mint, akinek átmossák az agyát. Minél bizonytalanabb személyiség valaki, annál könnyebben fogadja el a másik igazát, és annál mélyebbre süllyed a bizonytalanságban.  De instabil ember az is, aki ilyet tesz a partnerével, hiszen így biztosítja be, hogy mindvégig nála legyen az ellenőrzés, és a hatalom a másik felett.

Mi az érzelmi manipuláció 8 legfontosabb jele? Cikkünkből megtudhatod mire kell figyelned!

1. jel: Minden tagadása.

A hátterében az a logika, hogy ha a manipuláló fél valamit folyamatosan tagad, akkor a történet azon oldala el fog tűnni. Még akkor is visszautasítja a tényeket, amikor konkrét esetekkel szembesíted. Valójában ez a tagadás annyira meggyőző tud lenni, hogy már a saját szemednek sem fogsz hinni egy idő után. 

2. jel: Bűntudat nélküli hazugságok.

Nem sokan képesek egy másik ember szemébe hazudni. Egy érzelmi manipulációt alkalmazó személy viszont ettől sem riad vissza. Tudja, hogy nem igaz, amit állít, de össze akar zavarni. Ettől úgy érzed nincs erőd semmihez, és kevés vagy. Azzal, hogy Téged eltávolít a valóságtól, megakadályoz abban, hogy változtatni próbálj.

Ezt is olvasd el! - Veszélyes randi trendek - Phubbing

3. jel: Figyelemelterelés.

A manipuláló fél folyamatosan eltereli a figyelmet a gondokról. Felvetsz egy problémát neki, ő viszont hirtelen egy teljesen lényegtelen, és a témához egyáltalán nem kapcsolódó másik dologról kezd el beszélni. Hogy miért? Mert semmilyen formában nem akarja elfogadni, hogy lennének hibái, vagy, hogy valamit rosszul csinálna. Mindezzel együtt elkerülheti a számára kényelmetlen érzelmi kitöréseidet, és nem kell vállalnia felelősséget azért, hogy megbántottnak érzed magad miatta.

4. jel: Mindenért Te vagy a hibás.

Ez a kedvenc fegyvere. Az összes hibájáért és rossz cselekedetéért Téged tesz felelőssé. Például félrelép, Te rajtakapod, ő mégsem a bocsánatodért esedezik, inkább Neked támad, hogy miattad kellett megtennie. Ezzel elveszi a fókuszt önmagáról, míg Te azon gyötrődsz, hogy mit csináltál rosszul.

5. jel: „Energiavámpír”

A folyamatos viták és harcok elveszik az erődet. Rosszul alszol, és minden idődet arra fordítod, hogy bebizonyítsd az igazad. Fizikai és lelki kimerültség lesz úrrá rajtad. Közel kerülsz a depressziós állapothoz. Úgy érzed, hogy már árnyéka sem vagy önmagadnak.

6. jel: Nem enged elmenni.

A manipuláló fél sosem engedi, hogy kilépj a kapcsolatból. Ha azt érzi, hogy ott akarod hagyni, akkor előveszi a legszebb arcát. Elkényeztet, a tenyerén hordoz, de ismét csak azért, hogy elterelje a figyelmedet a problémákról, és visszatartson. A kedvessége hatására Te belekapaszkodsz egy reménysugárba, a boldog párkapcsolat távoli ígéretébe, és mellette maradsz. Nyert.

7. jel: Zavaros történetek.

Egy vita során olyan, minden logikát nélkülöző, kusza magyarázatokkal zavar össze, hogy a végén képtelen leszel visszavágni. Minél inkább próbálod összerakni az igazságot, annál inkább ellehetetlenít. Ezzel is elbizonytalanítva Téged.

8. jel: Harmadik fél bevonása.

Ez a technika lényegében arról szól, hogy a kettőtök konfliktusába egy harmadik, külső személyt is bevesz. Meggyőzi őt is a saját igazáról, olyan információval, amelyet később felhasználhat ellened. Teszi mindezt azért, hogy ha másokat meg tud róla győzni, hogy megőrültél, akkor Te még inkább eltávolodsz a valóságtól. Így hiába is van igazad, a végén Neked kell magyarázkodnod.

Csak egy énközpontú, de félelemben és bizonytalanságban élő ember képes érzelmileg manipulálni másokat. Egészen addig míg Téged is folyamatos kérdések között tud tartani, addig nála a hatalom a kapcsolatban. Hatalom, és sosem szerelem. Minél hamarabb felismered ezt, annál gyorsabban kiléphetsz ebből.