4 helyzet, amikor jobb, ha megszakítasz minden kapcsolatot az exeddel
2020-01-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy szerelmet sem könnyű lezárni. A szakítás kihat az érzelmeidre, a kedélyállapotodra, a többi emberhez (például családodhoz, barátaidhoz) fűződő kapcsolatodra, és lényegében életed minden egyéb területére is. Ezért olyan gyakori, hogy két ember, bár már nem alkot egy párt, mégsem tud elszakadni teljesen egymástól.

Természetesen egy szakítás nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, ezentúl nem állhattok szóba egymással, vagy ne találkozhatnátok. A korábbi szerelmi viszony ilyenkor átalakul egy kevésbé szoros „barátsággá”.

De vajon tényleg ez a legjobb megoldás? Vagy helyesebb, ha inkább próbálsz megszakítani a volt pároddal minden kapcsolatot?

A döntéshez nem árt tisztába kerülnöd a legbelső érzéseiddel, és átgondolnod, hogyan is nézne ki ez az új „baráti” viszony. Ehhez először is válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre!

1. Még mindig szereted?

Ha erre igen a válaszod, akkor a legkevésbé sem tanácsos tartanod az exeddel bármilyen kapcsolatot. Ahányszor beszélsz vagy találkozol vele, mindannyiszor feltépődnek a régi sebek, és nem engedik, hogy tovább lépj. Ilyen helyzetben a párkeresés is nagyon nehéz, hiszen sem a szívedben, sem a fejedben nincs igazán hely egy új párnak.

2.  Még mindig szeret?

Az sem mindegy, hogy a volt párod milyen érzelmeket táplál irántad. Ha ő még mindig szerelmes beléd, de Te már nem tudod ezt viszonozni, akkor megint csak könnyebb út, minden kapcsolatot megszakítani vele. Ilyenkor bármit is mondasz, vagy teszel, félreértheti, minden apró mozzanatnak nagyobb jelentőséget tulajdonít, mint amit számodra jelent ugyanaz a dolog. Akaratlanul is hamis reményeket ébresztesz fel benne, ami nem fair. Még ha kegyetlennek is tűnsz adott pillanatban, mégis jobb távol tartani magad tőle.

Ezt is olvasd el! 8 biztos jel, hogy az exed már túl van rajtad

3.  Túl vagy már a kapcsolaton?

Előfordul néha, hogy bár a szerelem elmúlik, a kapcsolatból mégsem tudunk kilépni. Nehéz ugyanis elengedni a megszokott, és kényelmes addigi életünket. Ilyen esetekben megint csak az lehet megoldás, ha megpróbálod függetleníteni magad egy időre a partnered életéből.

4.  Miért akarsz kapcsolatban maradni az exeddel?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, pedig talán ez a legfontosabb mind közül. Ha bizonytalan vagy abban, hogy miért is szeretnél fenntartani egy bizonyos fokú kommunikációt a volt pároddal, akkor próbálj meg első körben listát írni. Esetleg beszélgess erről a barátnőddel, vagy kikérheted egy szakember segítségét is. Lehet, hogy csak nehéz elengedned a megszokottat. Lehet, hogy titokban még reménykedsz. Lehet, hogy közös a baráti társaságotok, vagy éppen ugyanazon a munkahelyen dolgoztok. Bármelyik is igaz Rád, próbáld meg mégis elkerülni a találkozást legalább 3 hónapig. Ezalatt lesz időd kitalálni, hogy Te mit szeretnél, és hogyan tovább.

Minden kapcsolat más, így minden szakítás különböző. De abban egyformák, hogy mindig nehéz a továbblépés, és a döntés a két ember elválás utáni kapcsolatáról. Ha úgy érzed, hogy működhet köztetek egyfajta barátság, akkor engedj neki zöld utat. Ellenkező esetben viszont jobb, ha megpróbálsz teljesen elszakadni tőle, legalább egy időre.