3 tuti tipp a száraz bőrre
2023-10-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az ősz beköszöntével egyre többször tapasztalhatod, hogy kiszárad, kirepedezik a bőröd. Ezt azonban nem csak a hideg levegő okozhatja, hanem például a forró vizes kézmosás vagy fürdés is. Épp ezért fontos, hogy hideg időben is odafigyelj a megfelelő bőrápolásra, amihez most adunk néhány szuper tippet.

Ez okozza a száraz bőrt

A száraz bőrt okozhatják külső és belső tényezők is. Ahhoz, hogy megszüntessük, de legfőképpen megelőzzük a száraz bőr kellemetlenségeit – úgy, mint a dehidratáltság miatti viszketés, vagy a kirepedezés okozta fájdalom –, fontos, hogy ezekre a tényezőkre odafigyeljünk és megfelelően hidratáljuk bőrünket.

Külső tényezők közül a legnagyobb hatást az időjárás gyakorolja bőrünkre. A hideg levegő és szél megtámadják bőrünk védőrétegét, de a sokszori kézmosás és forró víz is szárít. Az erős vegyszerek is fontos természetes olajokat vonnak el a bőrből, ezért célszerű kesztyűt húznunk takarítás során.

A száraz bőr örökölhető is, legtöbbször azonban a túl kevés folyadékbevitel és a stressz áll a dehidratált bőr hátterében, mint belső tényező. Ezért fontos, hogy elegendő vizet fogyassz, meditálj és megfelelő kozmetikumokkal hidratáld bőrödet.

Hogyan ápold a száraz bőrt? – 3 tuti tipp

A száraz bőr megfelelő törődéssel és ápolással mérsékelhető, bizonyos esetekben (főleg külső tényezők esetén) idővel meg is szüntethető. Íme, néhány tipp hogyan ápold dehidratált, száraz bőrödet.

1. Fogyassz elegendő folyadékot!

Fontos, hogy először belülről hidratáld a tested. Nyáron a fokozott izzadás miatt különösképpen, de télen is nagyon lényeges, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyassz. Ráadásul nem csak a bőröd hálálja majd meg!

2. Kerüld a forró vizet!

A forró vízzel történő kézmosás és fürdés sokat árthat bőrödnek. Ekkor ugyanis sérülhet a bőr természetes olajainak védőhatása, amelyek segítenek megőrizni a hidratáltságot. Hogy megelőzd a bőrszárazságot, próbálj meg minél alacsonyabb hőmérsékletű vizet használni!

3. Hidratálj! Hidratálj!

Ha a külső és belső tényezőkre már odafigyelsz, fontos, hogy ne hanyagold el bőröd hidratálását sem. Csak úgy, mint szervezetednek, a bőrödnek is szüksége van táplálékra.