3 dolog, amivel nyugodtabbá teheted a babavárás időszakát
2023-06-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Egy új családtag érkezése sokak számára életük egyik legboldogabb, legnyugodtabb időszaka. Vagyis lenne, ha nem lehetne annyi mindenen aggódni. Az aggodalom stressz, az pedig nem jó a babának. De ne aggódj, van segítség! Vannak ugyan dolgok, amik tőled függetlenek, de te is sokat tehetsz azért, hogy ez az időszak nyugodtabban teljen. Ezek közül mutatunk hármat.

1. Legyen egészségpénztárad!

Egy kisbabára egy kisebb vagyont el lehet költeni. De ez nem jelenti, hogy el is kell. Mindenki a legjobbat akarja a babájának, de azért érdemes meggondolni, hogy valóban mindenre szükség van-e, amit a gyártók annak mondanak. Valójában nem olyan nagy egy baba igénye, és sok mindent használtan is meg tudsz venni neki, a bababútortól kezdve egészen a ruhákig.

De mi a helyzet a várandósság alatti vizsgálatokkal és a szüléssel? Itt már mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha magánban szeretnéd ezeket intézni.

A várandósság alatt havonta jársz kontrollra, részt kell venned ultrahangvizsgálatokon, laborvizsgálatokon, el kell menned fogászati és belgyógyászati szűrésekre.

A várandósság végén hetente kell menned CTG vagy NST vizsgálatra, ahol a baba szívhangját és a méh összehúzódásait vizsgálják.

Sok magánrendelő komplett várandósgondozási csomagokat kínál, amikben minden szükséges vizsgálat benne van.

Van, hogy helyben el tudják végezni a genetikai ultrahangokat is.

A kötelező teszteken kívül van lehetőséged választható vizsgálatokon is részt venni. Ilyen lehet például a babamozi, a 3D-4D-5D ultrahang, vagy a triszómia teszt. Utóbbi egy olyan, úgynevezett nem invazív vizsgálat, ahol anyai vérből vizsgálják a leggyakrabban előforduló genetikai betegségek kockázatát. Ez nem jár vetélési kockázattal, mint a magzatvízből való mintavétel, de jóval drágább.

Hogyan lehetnek ezek a vizsgálatok olcsóbbak? Ha egészségpénztárból fizeted őket!

Az egészségpénztárral azért tudsz spórolni, mert kapcsolódik hozzá egy állami támogatás. A pénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

A pénztár költségét is figyelembe véve ez olyan, mintha minden vizsgálat nagyjából 15%-kal olcsóbb lenne. Ez elég nagy kedvezmény, és legalább az infláció hatásától mentesítheted az egészségügyi kiadásaidat.

A vizsgálatokat külön-külön, de csomagban is fizetheted a pénztáron keresztül, ha az adott rendelő szerződéses partnere az egészségpénztáradnak. Ha magánkórházban szeretnél szülni, azt is fizetheted az egészségszámládról. A rendelőintézetek általában fel vannak készülve az egészségpénztárból fizető vendégekre, és gyakran több pénztárral is kapcsolatban állnak. Ha bizonytalan vagy, akkor megnézheted a pénztárak honlapján található szolgáltatókeresőt, illetve megkérdezheted az ügyfélszolgálatot vagy az adott rendelőt.

Sőt, a pénztár a baba születése után sem engedi el a kezed.

A kicsinek babaápolási termékeket, pelenkát, cumit, cumisüveget, tápszert, törlőkendőt vásárolhatsz, de légzésfigyelőt, babamonitort vagy babamérleget is fizethetsz a pénztári számládról.

2. Legyen minden információ a zsebedben!

Sok bizonytalanság és aggodalom fakadhat abból, ha úgy érzed, hogy nem vagy elég tájékozott. Ma már nem jellemző, hogy nagy családok élnek együtt, és mire oda jutsz, már több rokonodat láttad szülni. Így egyedül kell belevágnod az ismeretlenbe.

Viszont ma már rengeteg információt találhatsz az interneten. Ez jó, de ijesztő is lehet, mert nehéz elválasztani a hiteles infókat a félrevezető dolgoktól vagy akár az ijesztgetéstől. Nagyjából ugyanannyi hasznos infót találsz a neten, mint amennyi feleslegeset vagy károsat.

De itt is van segítség. Már magyar nyelven is találsz nagyon jó mobiltelefonos applikációkat, amelyek már a baba tervezésétől kezdve végigvezetnek a várandósság időszakán és még a szülés alatt sem engedik el a kezed.

Ha ezek érdekelnek, nézd meg például az Anyafalva appját, ahol azon túl, hogy követheted, hogy a babád éppen milyen fejlődési fokon áll, mekkora és mennyit alszik naponta, sok fontos jogi információt is tartalmaz.

Sokan félnek a kórházi erőszaktól vagy a rossz szülésélménytől, de itt nagyon fontos az, hogy milyen elvárásokkal érkezel, és ismered-e a jogaidat. A rossz tapasztalatok gyakran abból adódnak, hogy nem tudod, mi az, amire számíthatsz, mire van lehetőséged szülés alatt és mire nincs, kit vihetsz magaddal és kit nem.

Vértezd fel magad információval, és menj magabiztosabban a szülőszobába. Fontos, hogy az érdekeidet a párod is hatékonyan tudja képviselni.

3. Járj szülésfelkészítőre!

A rendelőintézetek nagyon jó szülésfelkészítőket kínálnak. Akár orvosok, akár szülésznők tartják, sok hasznos információval szolgálhatnak, amelyekkel jó, ha tisztában vagy a szülés előtt

Ezek a tanfolyamok felkészítenek arra a testi és lelki kihívásra, amelyet a szülés jelent.

Megtudhatod, hogy milyen pozíciókban van lehetőséged szülni, milyen mozgások segítenek, hogy hogyan segíthet neked legtöbbet a párod. Választ kaphatsz a kérdéseidre és az aggodalmaidra, kérdezz bátran!

Ne feledd, a tudás hatalom! Ha tájékozódsz, magabiztosan vághatsz bele életed egyik legszebb, de legnehezebb feladatába.