Darált húsos torta
Hozzávalók 6 személyre:
-20 dkg gomba
-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-10 dkg paradicsom
-2 ek. olaj
-50 dkg darált pulykahús
-2 kk. morzsolt majoránna
-5 dkg vaj + a formához
-1 csomag rétestészta (4 lap)
-10 dkg cheddar sajt
-1 tojás
-1 csokor aprított petrezselyem
-1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, összevágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk. Mélyebb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a hagymát, a fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, megszórjuk a majoránnával, és morzsásra pirítjuk. Belekeverjük a gombát, a paradicsomot, még 3-4 percig pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.
A sajtot lereszeljük, a kétharmadát elkeverjük a tojással. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és a húshoz keverjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 18 cm-es kapcsos tortaformát. A vajat megolvasztjuk.
A réteslapokat egyesével megkenjük vajjal, és kissé elfordítva egymáson, kibéleljük velük a formát. Megszórjuk a zsemlemorzsával, beleöntjük a masszát, a túllógó tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk, megkenjük a maradék vajjal, rászórjuk a maradék sajtot, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, utána szeleteljük. Tejfölt is kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva